Home
Shop

Hoe werkt de opslag van thuisbatterijen?

Zonnepanelen zijn een geweldige hernieuwbare energiebron, maar ze wekken alleen energie op als de zon schijnt. Dat is wanneer een thuisbatterij kan helpen.

Thuisbatterijen werken door elektriciteit op te slaan wanneer er overcapaciteit aanwezig is op het elektriciteitsnet (bijvoorbeeld wanneer er veel zonne-energie wordt opgewekt), en deze opslagen energie later te gebruiken wanneer de elektriciteitsvraag hoog is (bijvoorbeeld ‘s avonds wanneer de zon onder is).

Er zijn twee hoofdtypen thuisbatterijen: lithium-ion batterijen en lood-zuur batterijen. Lithium-ion batterijen zijn de meest populaire keuze voor thuisbatterijen vanwege hun hoge energie-efficiëntie, lange levensduur en veiligheid.

Hoe het precies werkt is als volgt:

 1. De batterij wordt verbonden met het elektriciteitsnet en de omvormer.
 2. Wanneer er overcapaciteit aanwezig is op het elektriciteitsnet, wordt deze elektriciteit opgeslagen in de batterij.
 3. Wanneer de elektriciteitsvraag thuis hoger is dan het opgewekte vermogen (bijvoorbeeld ‘s avonds), wordt de elektriciteit uit de batterij gebruikt.
 4. Wanneer de batterij leeg is, schakelt het systeem automatisch over op het elektriciteitsnet.

Het doel van deze opslag van thuisbatterijen is om energie-efficiëntie en onafhankelijkheid te verbeteren, en om te helpen bij het reguleren van de elektriciteitsvraag en -aanbod.

Installeer een accu in uw zonne-energiesysteem

Met een thuisbatterij kun je het potentieel van je zonne-energiesysteem vergroten. Terwijl zonnepanelen slechts energie opwekken als de zon schijnt, slaat een thuisbatterij de ongebruikte energie op om later te gebruiken, bijvoorbeeld ‘s nachts of op bewolkte dagen. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van energie uit het net en minder betaalt voor energie.

Hoe werken zonnepanelen en thuisbatterijen samen?

Er zijn een aantal componenten waaruit een zonne-energiesysteem voor thuis bestaat. Ten eerste zijn er de zonnepanelen, die energie leveren aan een omvormer. De energie gaat dan door een schakelbord waar ze naar de toestellen in uw huis wordt geleid.

Als de zon niet schijnt, springt het elektriciteitsnet bij om de stroomvoorziening in stand te houden. Als u meer zonne-energie opwekt dan u nodig hebt, gaat die energie terug naar het net en krijgt u een terug levertarief voor zonne-energie als tegoed op uw rekening. In de nabije toekomst zal dit echter minder worden of helemaal wegvallen door de salderingsregeling. Terug leveren aan het net heeft in die situatie geen zin, en is economisch dan erg nadelig voor u. 

Maar als u een batterijsysteem hebt geïnstalleerd, leidt de centrale het teveel aan zonne-energie dat u opwekt naar de batterij – zodat deze wordt opgeladen voor later gebruik. Wanneer de zon ondergaat of wanneer u meer energie verbruikt dan uw panelen produceren, zal de opgeslagen energie van uw batterij uw toestellen van stroom voorzien. En als uw batterij leeg is, helpt het elektriciteitsnet vervolgens weer.

Hier volgt een voorbeeld van hoe een thuisbatterij systeem werkt, waarbij een batterij wordt toegevoegd aan een bestaand zonnesysteem.

Hoe werkt een thuisbatterij?

 1. De zonnepanelen vangen zonlicht op.
 2. De zonne-energie gaat als gelijkstroom (DC) door de omvormer voor zonne-energie, zodat ze kan worden omgezet in wisselstroom (AC) energie die alledaagse apparaten kunnen gebruiken.
 3. De omvormer leidt de zonne-energie vervolgens naar de plaats waar ze nodig is. Eerst voorziet het de apparaten in uw huis van stroom, en vervolgens stuurt het de overtollige energie naar de accu-omvormer.
 4. De accu-omvormer zet de energie om in een vorm van energie die kan worden opgeslagen.
 5. De accu slaat de energie op voor gebruik wanneer de zon ondergaat.

In dit scenario vindt er een verandering in de batterij lading plaats, zodat er geen energie van het net nodig is om het huis van stroom te voorzien.

Wat gebeurt er als de zon niet of minder schijnt?

Hoe werkt een thuisbatterij 's nachts

De zonnepanelen stoppen met energie opwekken en het huishouden schakelt over op
opgeslagen batterij-energie.

 1. De accu begint energie te verzenden via de accu-omvormer om het huis van stroom te voorzien.
 2. De accu-omvormer zet de energie om in een vorm die apparaten kunnen gebruiken.
 3. Het schakelbord stuurt de energie naar uw apparaten.
 4. Als de lading van de accu op is, zal het elektriciteitsnet energie leveren om uw apparaten te laten werken.

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN & VOORDELEN VAN EEN THUISBATTERIJ VOOR U?

Doe een vrijblijvende en gratis informatie aanvraag.

 • Gratis thuisbatterij prijzen ontvangen en vergelijken
 • Onafhankelijk en vrijblijvend advies
 • Gespecialiseerde adviseurs uit uw omgeving
 • Verschillende merken en prijzen vergelijken
 • Gratis en vrijblijvend advies van deskundige installateurs
 • Gratis subsidie advies

THUISBATTERIJ MERKEN

Product has been added to your cart