Home
Shop

Wat kost een thuisbatterij of thuisaccu vandaag (2022)?

Wij willen deze vraag tot op de bodem uitzoeken, want het teruglevertarief is de afgelopen jaren gestaag gedaald en bedraagt momenteel minder dan 8 cent per kWh. Daarom wordt het steeds rendabeler om een systeem voor de opslag van elektriciteit te gebruiken om op een later tijdstip toegang te krijgen tot de door het zonnesysteem opgewekte energie.

Algemene informatie over de kosten van thuisbatterijen

In het algemeen kan een onderscheid worden gemaakt tussen twee manieren om naar de kosten van elektriciteitsopslag te kijken. Enerzijds zijn er de zuivere aanschaffingskosten, die de prijs beïnvloeden op het ogenblik van de aankoop en die als het ware onmiddellijk worden gemaakt. Tegelijkertijd kan de uiteindelijke prijs worden bezien in relatie tot de gehele gebruiksduur. In dit geval worden de totale kosten op het tijdstip van aankoop “omgeslagen” over alle theoretisch opgeslagen kilowatturen. Deze tweede benadering is uiteindelijk veel beter geschikt om uit te zoeken welk systeem voor elektriciteitsopslag nu eigenlijk goedkoper is. Het kan gebeuren dat de initiële aanschafkosten van een model hoger zijn, maar tegelijkertijd kan veel meer kilowattuur worden opgeslagen. Als u dus op zoek bent naar een echte prijsvergelijking, moet u altijd kijken naar de prijs per kilowattuur.

Aankoopkosten voor elektriciteitsopslag

De kosten voor een thuisbatterij of thuisaccu variëren gewoonlijk van ongeveer 7.000 tot ongeveer 20.000 euro – een compleet PV systeem inclusief een thuisbatterij kost gewoonlijk ongeveer 16.000 euro voor een eengezinswoning. Veel fabrikanten bieden ook grotere thuisbatterij aan, bv. voor appartementsgebouwen of voor commercieel gebruik. De aankoopprijs varieert afhankelijk van de grootte, de prestaties en de opslagtechnologie. Zoals reeds beschreven, zegt de aankoopprijs heel weinig over de uiteindelijke kosten per opgeslagen kilowattuur. Voor wat meer duidelijkheid kunt u bij de aanschaf ook kijken naar de prijs per kilowattuur opslagcapaciteit. U mag dit echter niet verwarren met de prijs per opgeslagen kilowattuur (gebaseerd op de volledige looptijd)! De meeste thuisbatterijen kosten tussen 1.000 en 1.800 euro per kilowattuur opslagcapaciteit.

Prijzen voor installatie en montage van een thuisbatterij

Na de aankoop moet het gehele systeem uiteraard worden geïnstalleerd en in bedrijf worden gesteld. De uiteindelijke kosten voor thuisbatterijen hangen daarom sterk af van hoe complex de installatie, met inbegrip van de bedrading en de ijking, is. Als we het echter alleen hebben over de kosten per opgeslagen kilowattuur, dan moet u de kosten voor de installatie erbij optellen. De fabrikant Tesla bijvoorbeeld raamt de kosten van de installatie van zijn eigen thuisbatterij op 900 à 2.300 euro. Als u iets meer incalculeert, zit u in principe aan de veilige kant. Installatiekosten van meer dan 4.000 euro zijn echter onwaarschijnlijk als er geen speciale verzoeken moeten worden gedaan.

Prijsontwikkeling van thuisbatterijen in 2022 / 2023

Hoe zal de prijsontwikkeling voor thuisaccu’s eruit zien in 2022 en 2023? Daar kunnen we helaas niet precies op antwoorden. Wij kunnen alleen algemene tendensen analyseren en extrapoleren om tot een ruwe schatting te komen. Feit is dat de vraag de afgelopen 10 jaar sterk is toegenomen en de prijzen sterk zijn gedaald. Niettemin kunnen veel fabrikanten van thuisbatterijen hun kosten momenteel nog niet dekken en zijn de marktprijzen daarom meer op de consument gericht. Dit betekent dat er in de komende jaren niet veel ruimte is voor systemen voor de opslag van elektriciteit om aanzienlijk goedkoper te worden. De bijbehorende componenten zullen naar verwachting ook niet drastisch goedkoper worden, wat zal leiden tot vrij constante prijzen voor elektriciteitsopslag in 2023. Factoren die momenteel een grote vrij onverwachte invloed hebben zijn de hoge grondstofprijzen en anderzijds de zeer hoge elektriciteitsprijzen. De verwachting is daarom wel dat een thuisbatterij, zeker als er weinig of geen vergoeding meer is voor teruglevering aan het net, veel sneller rendabel zal worden.

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN & VOORDELEN VAN EEN THUISBATTERIJ VOOR U?

Doe een vrijblijvende en gratis informatie aanvraag.

Gratis thuisbatterij prijzen ontvangen en vergelijken
 Onafhankelijk en vrijblijvend advies
Gespecialiseerde adviseurs uit uw omgeving

Ontvang vrijblijvend thuisbatterij informatie

Verschillende merken en prijzen vergelijken
Gratis en vrijblijvend advies van deskundige installateurs
Gratis subsidie advies

THUISBATTERIJ MERKEN

POPULAIRE ARTIKELEN

VIEW MORE
Back to Top
Product has been added to your cart