57 procent consumenten wil thuisbatterij kopen na stopzetten salderingsregeling

57 procent van de consumenten wil zodra de salderingsregeling in 2027 stopgezet wordt een thuisbatterij kopen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.400 consumenten met én zonder zonnepanelen.

Het onderzoek – uitgevoerd door Continews in opdracht van Soly en ná het bekend worden van het nieuws over het stopzetten van het salderen – laat zien dat bijna 80 procent van de consumenten het niet eens is met het schrappen van de salderingsregeling.

Terugleverkosten
Ruim 70 procent van de ondervraagde consumenten verwacht dat energiebedrijven hun vaste terugleverkosten zullen herzien wanneer de salderingsregeling daadwerkelijk wordt afgeschaft.

57 procent van de consumenten wil een thuisbatterij aanschaffen na het verdwijnen van de salderingsregeling, maar consumenten geven daarbij wel aan te willen wachten op ‘mogelijke subsidies’ of ‘prijsdalingen voor thuisbatterijen’.

Meer duidelijkheid
‘De inconsistentie in het beleid en de onduidelijkheid over terugleverkosten door energiebedrijven maken het voor consumenten bijzonder lastig om met vertrouwen te investeren in zonnepanelen’, stelt Milan van der Meulen, medeoprichter van Soly. ‘Ik hoop dat de nu aangekondigde beslissingen voor meer duidelijkheid zullen zorgen. Het afschaffen van de salderingsregeling moedigt energieopslag en slim verbruik van zonnestroom aan, wat positief is voor het stroomnet. Het zou echter opmerkelijk zijn als energiebedrijven vasthouden aan terugleverkosten.’