Delftse startup lanceert thuisbatterij met positieve terugverdientijd

DELFT – Vandaag heeft de Delftse startup en thuisbatterijaanbieder Accuselect een nieuwe software gelanceerd, waarmee huishoudens hun thuisbatterijen automatisch kunnen laten aansturen op een manier die zowel het energienet als de portemonnee ten goede komt.

Met Powerselect kunnen huishoudens hun thuisbatterij niet alleen gebruiken om zoveel mogelijk zonne-energie te benutten of slim om te gaan met het prijsverschil van dynamische energiecontracten, maar ook om te handelen op de onbalansmarkt. Dit laatste biedt Accuselect in samenwerking met energieleveranciers aan om de onbalans op het energienet te verminderen.

Noodzaak energieopslag
De vraag naar thuisbatterijen groeit gestaag, omdat het elektriciteitsnet steeds meer overbelast raakt en er daardoor bijna geen ruimte meer is voor nieuwe aansluitingen of verduurzaming. Het aantal thuisbatterijen in Nederland blijft echter beperkt, mede door de salderingsregeling in Nederland waarbij geld wordt teruggegeven voor het terugleveren van zonne-energie aan het net. Het is dus rendabeler om deze energie terug te leveren dan op te slaan. Salderen is financieel voordelig, maar veroorzaakt overbelasting op het net. Desondanks zijn er met een thuisbatterij ook winsten te behalen wanneer deze slim wordt ingezet. In combinatie met een dynamisch energiecontract of door de thuisbatterij in te zetten op de onbalansmarkt, kan je je energierekening aanzienlijk verlagen. Dit is een nieuwe ontwikkeling die nu mogelijk is dankzij de lancering van Powerselect.

Terugverdienen
Wanneer vraag en aanbod van energie op de juiste manier worden afgestemd, is er veel meer ruimte voor hernieuwbare energie en is er minder behoefte aan fossiele brandstoffen om het elektriciteitsnet draaiende te houden: “En dat scheelt een hoop geld voor Tennet en daarmee voor de energieleveranciers. Daardoor is een thuisbatterij met onze automatische aansturing op de onbalansmarkt al in gemiddeld 5 jaar terug te verdienen”, aldus oprichter van Accuselect Paul Schellekens. De aansturingssoftware van het Nederlandse bedrijf houdt rekening met marktprikkels, zoals dynamische energieprijzen en de onbalansmarkt, om de thuisbatterij slim te laten laden of ontladen. Hierdoor kunnen thuisbatterijen ook worden ingezet door huishoudens zonder zonnepanelen om de energierekening aanzienlijk te verlagen.

Keuze blijft bij de gebruiker
Accuselect biedt met de software tevens een platform voor alle energieleveranciers en netbeheerders in Nederland om hun klanten die helpen het elektriciteitsnet te balanceren en netcongestie tegen te gaan goed te belonen: “Op deze manier dwingen we mensen ook niet om over te stappen naar een energieleverancier, maar blijft de keuze bij de gebruiker”, aldus Schellekens. Zo is dynamische energieleverancier Frank Energie al aangesloten en lopen er meerdere pilots met enkele netbeheerders en andere energieleveranciers.