Deze baanbrekende wolkenkrabber fungeert ook als batterij

Het nieuwste ontwerp van de wereldberoemde architecten van Skidmore, Owings & Merrill: een revolutionaire wolkenkrabber die ook als batterij fungeert. Ontdek deze baanbrekende innovatie.

De architecten van Skidmore, Owings & Merrill (SOM) staan bekend om hun gedurfde en innovatieve ontwerpen. Ze ontwierpen onder andere de Burj Khalifa in Dubai, het hoogste gebouw ter wereld. Met hun nieuwste wolkenkrabber doorbreken ze de kilometergrens en bieden ze een oplossing voor een groot probleem in de energietransitie. Dit revolutionaire ontwerp combineert hoogte met functionaliteit, door niet alleen een architectonisch meesterwerk te zijn, maar ook door te fungeren als een enorme batterij, waarmee energie efficiënt kan worden opgeslagen en gebruikt.

Kilometerhoge wolkenkrabber fungeert als enorme batterij

We bevinden ons in een fase van de energietransitie waarin er bij zonneschijn een overschot aan energie is, maar bij afwezigheid daarvan tekorten dreigen. Hoewel thuisbatterijen een mogelijke oplossing zijn, stellen wij voor om een paar honderd futuristische wolkenkrabbers te bouwen, zoals die van Hugo de Jonge. Deze kilometerhoge wolkenkrabber biedt een efficiënte manier om overtollige energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is.

De nieuwste wolkenkrabber van SOM bevat een holle ruimte waarin een zwaar gewicht naar de top van het kilometerhoge gebouw kan worden gehesen bij een energieoverschot. Wanneer elektriciteit schaars is, zakt het gewicht langzaam naar beneden, waarbij elektriciteit wordt opgewekt door middel van zwaartekracht. Dit innovatieve systeem maakt gebruik van het gebouw om energie op te slaan en efficiënt te benutten wanneer dat nodig is.

Eén wolkenkrabber kan meerdere gigawattuur aan elektriciteit produceren, wat gelijk staat aan de output van 300 windmolens. Deze capaciteit is voldoende om niet alleen de wolkenkrabber zelf, maar ook de omliggende gebouwen van elektriciteit te voorzien.

Van ontwerp naar gebouw

Het is nog onduidelijk of deze toren van Skidmore, Owings & Merrill daadwerkelijk gerealiseerd zal worden. Het ontwerp dient vooral om te demonstreren hoe zwaartekracht-gebaseerde energieopslag (door zware objecten op te tillen en te laten zakken) gecombineerd kan worden met een wolkenkrabber. Met Bill Baker, de ontwerper van de Burj Khalifa, aan boord, heeft dit project echter aanzienlijke steun en potentieel.