Subsidie op thuisbatterij. Goed of juist niet?

Subsidie op een thuisbatterij

Door de snelle groei van het aantal zonnepanelen in Nederland en o.a. ook andere elektrificatie, kan het stroomnet in Nederland het niet altijd goed meer aan.  Sla de energie op in een thuisbatterij, zeggen netbeheerders. VVD en ChristenUnie pleiten voor een subsidie, maar er klinkt ook kritiek.

“In de landen om ons heen zijn thuisbatterijen al doodnormaal”, aldus Steven Heshusius, hoofdonderzoeker van Dutch New Energy Research. “Bijna 70 procent van de Duitse consumenten koopt batterijen bij hun zonnepanelen en ook in België neemt de markt een forse vlucht sinds de salderingsregeling is afgeschaft.

In Nederland bezit momenteel een kleine maar snel groeiende groep een eigen thuisbatterij. 

De reden hiervoor is dat er in Nederland nog wel een salderingsregeling geldt.

Dat wil zeggen dat eigenaren van zonnepanelen de stroom die ze opwekken kunnen wegstrepen tegen de hoeveelheid stroom die ze verbruiken. Dat is vele malen gunstiger dan wanneer ze een producententarief zouden ontvangen voor de stroom die het stroomnet opgaat.

Toenmalig minister Eric Wiebes (Klimaat) had voorgesteld de salderingsregeling vanaf 2023 af te bouwen, maar onlangs liet de huidige klimaatminister Rob Jetten weten dat dit op z’n vroegst een jaar later wordt.

100.000 thuisbatterijen in komende regeringsperiode

VVD en ChristenUnie willen dat 100.000 huiseigenaren deze regeringsperiode een thuisbatterij nemen. Dutch New Energy schat dat de omslag pas volgt als consumenten niet meer voor het gunstige consumententarief hun stroom mogen terugleveren aan het net. 

Torenhoge energieprijzen maken thuisopslag interessanter

De huidige torenhoge energieprijzen zorgen bij veel huishoudens voor grote problemen. ‘s Avonds wordt veel betaald voor het gebruik van energie, wat je overdag voor een zeer laag bedrag aan het net hebt geleverd. Deze ontwikkeling maakt de vraag naar thuisbatterijen groter verwachten wij. Zeker bij combinatie van een aflopende salderingsregeling en hogere energieprijzen is de business case steeds gunstiger. Zeker ook als de aanschafwaarde van de batterij lager wordt en er een subsidie beschikbaar komt.  

Alles wat je nodig hebt is een laptop of een pc en een internetverbinding en je kunt vrijwel alles doen en vrijwel elk type bedrijf opzetten.

Er is nog een ander verschil tussen de USB-C poort op de verschillende MacBooks. Het andere voordeel van de USB-C poort is dat het niet uitmaakt in welke richting je je kabel insteekt. Als je het gevoel hebt dat elke keer dat je een USB-A stekker in het stopcontact steekt het de verkeerde kant op is, zal dit een verre herinnering worden. Dat klinkt als een heleboel Thunderbolt 3/USB-C poorten, ter herinnering

  • MacBook: Eén USB-C poort
  • MacBook Air: Twee Thunderbolt 3/USB-C poorten
  • 13 inch MacBook Pro: Twee Thunderbolt 3/USB-C poorten
  • 15 inch MacBook Pro: Vier Thunderbolt 3/USB-C poorten
BESCHRIJVING MACBOOK PRO MACBOOK AIR 2017 MACBOOK AIR 2020
Display 16″ LED-backlit display 13.3″ LED-backlit display 13.3″ LED-backlit display
Kern Intel Core i9 processor Intel Core i7 processor Apple M1 chip
Geheugen 64GB 8GB 16GB
Opslag 8TB SSD 512GB SSD 2TB SSD