Home
Shop

Er zijn momenteel verschillende subsidies beschikbaar voor thuisbatterijen, afhankelijk van de regio waarin je woont. In Nederland is er bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) die de aankoop van een thuisbatterij kan ondersteunen. In België zijn er verschillende regionale premies beschikbaar, zoals de Vlaamse premie voor thuisbatterijen en de Brusselse groene lening voor energiebesparende investeringen.

 • Subsidie voor thuisbatterijen in Nederland verwacht op op korte termijn.
 • De subsidie begint tegelijk met het einde van de salderingsregeling.
 • Subsidie ongeveer 30% van de aankoopkosten.
 • Veel andere Europese landen hebben al zo'n subsidie voor thuisbatterijen.

 

Subsidie op thuisbatterij

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor de aankoop van een thuisbatterij. Het is afhankelijk van waar je woont en welk soort thuisbatterij je wilt kopen. Veel landen bieden subsidie op duurzame energieproducten, zoals thuisbatterijen, om het gebruik van duurzame energie te bevorderen. Sommige energiebedrijven bieden ook subsidies aan, zoals het terugbetalen van deel van de installatie- of aankoopkosten. Het is verstandig om je te verdiepen in de subsidiemogelijkheden bij jou in de buurt.

Wanneer is de thuisbatterij financieel aantrekkelijk?

De financieel aantrekkelijkheid van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, waaronder:

Hoeveel elektriciteit je gebruikt en hoeveel je opwekt met je zonnepanelen

Hoe hoog de energieprijzen zijn

Hoeveel elektriciteit je op het moment van productie opwekt

Hoeveel je kunt besparen op energiekosten door je zelf opgewekte elektriciteit op te slaan en op te gebruiken wanneer de energieprijzen het hoogst zijn

Een thuisbatterij wordt doorgaans financieel aantrekkelijk wanneer de besparingen op energiekosten hoger zijn dan de aanschaf- en installatiekosten. Hierdoor kun je de investering in de batterij op de lange termijn terugverdienen. Het is aan te bevelen om een financieel expert of energieconsulent te raadplegen om een nauwkeurige berekening te maken van de terugverdienperiode en financieel aantrekkelijkheid van een thuisbatterij voor jouw specifieke situatie.

30% subsidie op thuisbatterij

Partijen VVD en ChristenUnie zijn bereid 30 procent subsidie te geven op thuisbatterijen. Momenteel kost een goede thuisbatterij inclusief randapparatuur en installatie 10.000 euro.

Of de thuisbatterij op individueel niveau een goed idee zou zijn, is afhankelijk van de omstandigheden.

Met zonnepanelen én een thuisbatterij beperk je als huishouden het aantal kilowatturen dat je van het elektriciteitsnet afneemt en dus ook de energiebelasting die je zonder salderingsregeling betaalt.

Een subsidie op de thuisbatterij maakt het voor huishoudens dus zeker interessanter.

Actieplan ‘Opgewekt opslaan’ van kabinet

De 5 onderdelen van het actieplan ‘Opgewekt opslaan’

Het actieplan ‘Opgewekt opslaan’ van de ChristenUnie en VVD bestaat uit 5 onderdelen.

 1. Subsidie voor huishoudens, buurten en energiecoöperaties bij de aanschaf van een batterij: al deze groepen worden de komende jaren financieel ondersteund – bijvoorbeeld via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) met een aanjaagsubsidie van 30 procent.
 2. Energieleverancier doet voor 2030 elke zonnepaneeleigenaar een aanbod voor een thuisbatterij: er moeten afspraken komen tussen aanbieders van zonnepanelen en energieleveranciers om de combinatie tussen zonnepanelen en thuisbatterijen te stimuleren. Het streven is dat nog deze kabinetsperiode 100.000 huishoudens kiezen voor een thuisbatterij en dat voor 2030 elke huidige eigenaar van zonnepanelen een aanbod krijgt van zijn energieleverancier.
 3. Stimuleer de productie van de thuisbatterij en buurtbatterij: wanneer Nederland op grote schaal zelf energie wil opslaan, moet de beschikbaarheid van batterijen omhoog en de prijs omlaag. Daarom pleiten de 2 politieke partijen voor afspraken met de sector over de opschaling van de productie van deze batterijen, inclusief heldere kostenreducties.
 4. Zorg voor duurzame batterijen met een focus op circulariteit: de grondstoffen voor batterijen worden snel schaarser en de delving van lithium vindt volgens ChristenUnie en VVD vaak plaats in landen met slechte arbeidsomstandigheden, en heeft ook de bescherming van het milieu geen prioriteit. De 2 partijen zetten daarom in op circulaire batterijen waarbij hergebruik de norm wordt. Voor deze recycling worden afspraken gemaakt met leveranciers. Hierbij kijkt men ook naar mogelijk hergebruik van (de componenten van) autobatterijen.
 5. Batterijen moeten echt brandveilig zijn: duidelijke richtlijnen en goede voorlichting zorgen ervoor dat thuis- en buurtbatterijen op een veilige manier geïnstalleerd en gebruikt worden. Dit helpt ook de sector om verder te professionaliseren. Op die manier wordt het risico op incidenten geminimaliseerd.

Wanneer een thuisbatterij met subsidie aanschaffen?

Of het verstandig is om een thuisbatterij met subsidie aan te schaffen, hangt af van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid zonne-energie die je opwekt, de hoeveelheid energie die je normaal gesproken verbruikt, de kosten van de batterij en de installatie, en de hoogte van de subsidie die beschikbaar is. Het is belangrijk om te bepalen of een thuisbatterij een economisch verantwoorde keuze is voor jouw specifieke situatie. Het is raadzaam om meerdere offertes op te vragen en deze te vergelijken, en om de voorwaarden en beperkingen van de subsidie zorgvuldig te overwegen. Een erkende en gekwalificeerde installateur kan je helpen bij het bepalen of een thuisbatterij voor jou de juiste keuze is en hoe je deze het best kunt installeren.

Doe een vrijblijvende informatie aanvraag om door een expert te worden geinformeerd in uw specifieke situatie.

THUISBATTERIJEN OVERZICHT

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN & VOORDELEN VAN EEN THUISBATTERIJ VOOR U?

Doe een vrijblijvende en gratis informatie aanvraag.

 • Gratis thuisbatterij prijzen ontvangen en vergelijken
 • Onafhankelijk en vrijblijvend advies
 • Gespecialiseerde adviseurs uit uw omgeving
 • Verschillende merken en prijzen vergelijken
 • Gratis en vrijblijvend advies van deskundige installateurs
 • Gratis subsidie advies

THUISBATTERIJ MERKEN

Product has been added to your cart