5 redenen om te kiezen voor een eigen thuisbatterij

Nederlandse huishoudens raken steeds meer geïnteresseerd in thuisbatterijen. Dat is niet zonder reden, daar een thuisaccu verschillende voordelen biedt. Daarbij heeft de techniek zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld, wat de thuisbatterijen tot een betrouwbaar en duurzaam apparaat maakt.

Neem bijvoorbeeld de ijzerfosfaat thuisaccu, welke zeer brandveilig is en een hoog aantal laadcycli biedt voordat deze vervangen moet worden. Zo heb je er jaren plezier van! In dit artikel vind je vijf redenen om te kiezen voor een eigen thuisbatterij in huis

#1: Bereid je voor op de afschaffing van de salderingsregeling 

5 redenen kiezen eigen thuisbatterij
Uitleg om voor een eigen thuisbatterij te kiezen

Een van de redenen om voor de investering in een thuisbatterij te kiezen, is de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling. Men verwacht op basis van het regeerprogramma dat de regeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft.

Het zou betekenen dat je niet langer volledig financieel gecompenseerd wordt voor een overschot aan groene stroom dat je aan het stroomnet levert. Overigens is daarvan nu ook al geen sprake meer, doordat verschillende energieleveranciers met een terugleverheffing werken. 

Om te voorkomen dat de zonnepanelen op het dak van je woning straks geld kosten in plaats van wat opleveren, is het interessant om de groene stroom zelf op te slaan. Zo kun je deze energie gebruiken op het moment dat je vraag groter is dan de opbrengst van je PV-systeem. 

#2: Autonomie en een noodstroomvoorziening 

Met een thuisbatterij kies je heel bewust voor onafhankelijkheid van het stroomnet. Het is afhankelijk van de opbrengst van je zonnepanelen en de capaciteit van je thuisaccu, in welke mate je zelfvoorzienend bent.

Ook het verbruik van je huishouden speelt hier logischerwijs in mee. Huishoudens met een elektrische auto zullen deze bijvoorbeeld niet volledig op kunnen laden met een thuisaccu. De accu van je auto heeft een veel grotere capaciteit dan de thuisbatterij momenteel biedt. 

Van deze onafhankelijkheid profiteer je onder meer bij een onderbreking in de stroomvoorziening. Er zijn verschillende thuisbatterijen die ook zonder stroom functioneren. Dit betekent dat je bij een stroomstoring energie van je thuisbatterij kunt gebruiken voor de elektrische apparatuur in huis. 

#3: Bijdragen aan een duurzame wereld 

Niet onbelangrijk is de bijdrage die je met een thuisbatterij levert aan een duurzame wereld. Je wekt zelf groene stroom op, bewaart het overschot van je PV-systeem op de accu en verbruikt dat vervolgens op het moment dat de zon niet schijnt. Zo daalt de uitstoot van fossiele brandstoffen. Het aantal kWh aan grijze stroom dat je nog afneemt van het stroomnet neemt hiermee immers sterk af. 

Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt, zijn de thuisbatterijen zelf ook steeds duurzamer. Ze gaan veel langer mee dan enkele jaren terug het geval was. Een gemiddelde ijzerfosfaat thuisaccu, de veiligste optie, kun je circa 10.000 keer opladen en weer ontladen. Het alternatief, een lithium-ion batterij, gaat zo’n 6.000 cycli mee. 

#4: Help netcongestie op het stroomnet tegen te gaan 

Een thuisaccu draagt niet alleen bij aan een duurzame, groene wereld. Ook helpen huishoudens met een thuisbatterij netcongestie tegen te gaan. Dit vormt een steeds groter risico voor de balans op het stroomnet. Van netcongestie is sprake bij een file op het net, wat in het ergste geval leidt tot een stroomstoring. Zo’n file kan het gevolg zijn van een piek in de aanvoer van groene stroom, of in de vraag naar energie. 

Door een overschot aan opgewekte groene stroom op de thuisbatterij op te slaan, help je een piek in de aanvoer tegen te gaan. Tegelijkertijd kun je de opgeslagen stroom verbruiken, wanneer de vraag naar stroom van het stroomnet groot is.

Denk aan het moment waarop veel huishoudens hun auto aan de laadpaal hangen en beginnen met het bereiden van hun maaltijd. Zo neemt ook het risico op een piek in de vraag naar stroom af met een thuisaccu. 

#5: Thuisbatterij levert een financieel voordeel op 

Het opslaan van de zelf opgewekte groene stroom voorkomt dat je hoge terugleverkosten betaalt. Daarbij kun je de thuisaccu combineren met een dynamisch energiecontract. Er zijn verschillende energieleveranciers die deze contracten aanbieden.

Bij een dynamisch energiecontract verandert de prijs van een kWh aan stroom ieder uur. Dit biedt je de mogelijkheid om stroom tegen een lage prijs in te kopen en op de thuisbatterij op te slaan. Wanneer de prijs later op de dag stijgt, verbruik je de opgeslagen stroom.

Dit helpt de energiekosten sterk terug te dringen. Niet voor niets stelt men vaak dat een thuisbatterij ook voor huishoudens zonder zonnepanelen interessant is.

Thuisbatterij offertes ontvangen:

Vul het aanvraagformulier in

Beantwoord enkele vragen over jouw woonsituatie en wensen.

Ontvang offertes

Ontvang vrijblijvend offertes van gecertificeerde thuisbatterij installateurs.

Thuisbatterij installatie

Vergelijk het aanbod en kies de meest geschikte installateur.