Thuisbatterij verdienmodellen: Uitleg verdienen thuisaccu's 2025

Uitleg over de verschillende verdienmodellen van thuisbatterijen in Nederland. Tips en uitleg over het verdienen met thuisaccu’s in 2025.

Er zijn verschillende thuisbatterij verdienmodellen, waarmee de investering in zo’n systeem kan worden terugverdiend. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een thuisbatterij voor de opslag van duurzaam opgewekte zonnestroom. 

Je kunt de hernieuwbare energie op deze wijze op een later moment zelf gebruiken. Voorheen leverde het salderen van een overschot aan zelf opgewekte stroom een financieel voordeel op. Dat voordeel verdwijnt echter met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 en de introductie van de terugleverheffing, die momenteel al door veel energieleveranciers in rekening wordt gebracht bij consumenten met zonnepanelen. 

Niet alleen voor huishoudens met een PV-systeem is de investering in een thuisaccu interessant. Er zijn meer verdienmodellen voor thuisbatterijen. Verdiep je bijvoorbeeld ook eens in de mogelijkheden om in stroom te handelen op de onbalans- of EPEX Spot-markt. 

Zo levert een thuisbatterij ook woningen zonder zonnepanelen een financieel voordeel op. In dit artikel leggen we de verschillende verdienmodellen voor een thuisbatterij aan je voor. 

Besparen of verdienen met een thuisbatterij verdienmodel 

Grofweg kunnen vier thuisbatterij verdienmodellen worden onderscheiden, namelijk: de toepassing ervan voor de handel in stroom op de EPEX Spot- en onbalansmarkt, de realisatie van een nul-op-de-meter woning met een thuisbatterij en het geoptimaliseerd laden ervan om geld te besparen. 

Van deze vier verdienmodellen zijn de eerste twee voornamelijk gericht op verdienen, door actief te handelen. Je hebt er geen zonnepanelen voor nodig. Het realiseren van een nul-op-de-meter woning en het geoptimaliseerd laden van de thuisbatterij zijn verdienmodellen die gericht zijn op besparen. Je probeert je verbruik van grijze stroom van het net te beperken, waarmee je energiekosten dalen. 

Thuisbatterij gebruiken voor handel op onbalansmarkt 

Voor een betrouwbare werking van de stroomvoorziening is een stabiel elektriciteitsnet cruciaal. Dat wil zeggen dat de vraag naar stroom nagenoeg gelijk is aan het aanbod vanuit zonneparken, windmolenparken, enzovoorts. Neemt de vraag toe bij een gelijkblijvend aanbod, dan ontstaat er een onbalans. Het risico op zo’n onbalans is de laatste jaren groter geworden. Dit hangt samen met de sterke groei in het aantal zonnepanelen dat op daken van woningen en grote bedrijfspanden gelegd wordt. De landelijke netbeheerder, TenneT in Nederland, probeert de balans bij een onbalans zo snel mogelijk te herstellen. 

Dat laatste biedt kansen voor consumenten met een thuisbatterij. Op het moment dat er sprake is van onbalans, worden energieleveranciers namelijk aangespoord om meer stroom af te nemen. Als consument kun je een energieleverancier de mogelijkheid bieden om de extra ingekochte stroom op je thuisbatterij te laden. Voor het afnemen van stroom ontvangt de energieleverancier een vergoeding, die vervolgens gedeeld wordt met de consument die een thuisbatterij beschikbaar stelt voor de opslag hiervan. 

Kijk eens op deze pagina, wanneer je meer wilt weten over onbalanshandel als thuisbatterij verdienmodel. 

Handelen op de EPEX Spot-markt met een thuisbatterij 

Handel in stroom vindt niet alleen plaats op de onbalansmarkt. Er bestaat een tweede markt waar aanbieders, handelaren en afnemers elkaar treffen: de EPEX Spot-markt. EPEX staat hierbij voor European Power Exchange Spot. Waar op de onbalansmarkt in stroom gehandeld wordt bij een onbalans op het net, gebeurt dat op de EPEX Spot-markt een dag voor de daadwerkelijke levering. De prijs van een kWh stroom verandert op deze markt ieder uur, gebaseerd op de verwachte vraag en het voorspelde aanbod de dag erna.

Net als bij onbalanshandel geldt ook bij de handel in stroom op de EPEX Spot-markt dat je als consument niet zelf handelt. Dit doet de energieleverancier voor je. Je geeft de energieleverancier de mogelijkheid om je thuisbatterij op te laden, wanneer de prijs van een kWh stroom laag is. Verwacht men morgen een zonnige dag? In dat geval zal het stroomtarief relatief laag zijn rond het middaguur. Het aanbod aan stroom zal op dat moment zeer waarschijnlijk groter zijn dan de vraag. 

Door de goedkoop ingekochte stroom te verbruiken op de momenten dat het stroomtarief hoger ligt en stroom te verkopen bij een hoge stroomprijs, profiteer je van een financiële tegemoetkoming. Feitelijk is dat financiële voordeel een deel van het rendement dat energieleveranciers verdienen op de EPEX Spot-markt. 

Meer informatie over dynamische prijzen als thuisbatterij verdienmodel vind je op deze pagina. Je leest hier ook meer over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Denk aan de noodzaak van een dynamisch energiecontract. 

Realiseren nul-op-de-meter woning met thuisaccu 

Woningen waar het verbruik gelijk is aan of lager ligt dan de opbrengst van het eigen PV-systeem worden nul-op-de-meter woningen genoemd. Vaak gaat het hierbij om relatief nieuwe, goed geïsoleerde huizen die verwarmd worden met een volledig elektrische warmtepomp. 

Een nul-op-de-meter woning realiseren met een thuisbatterij is niet alleen een hele duurzame keuze, maar ook een financieel aantrekkelijke. Je betaalt immers nauwelijks nog wat voor de stroom die je afneemt van het net, omdat die afname minimaal is. 

Met de huidige salderingsregeling is een thuisbatterij niet vereist voor de realisatie van een nul-op-de-meter woning. Als deze regeling er vanaf 2027 echter niet meer is, dan biedt een thuisbatterij belangrijke voordelen. 

Op dit moment kun je de aangevoerde energie aftrekken van de energie die je van het net afneemt. Per saldo kom je op deze manier op nul uit bij een nul-op-de-meter woning. Vanaf 2027 kan dit niet meer en betaal je over de afgenomen stroom energiebelasting. 

Die kosten vermijd je door een overschot aan opgewekte zonnestroom op een thuisbatterij te laden. Je verbruikt de stroom zodra je PV-systeem onvoldoende opwekt. 

Overigens is een thuisbatterij ook nu al financieel aantrekkelijk voor huishoudens met zonnepanelen. Je voorkomt dat je terugleverkosten betaalt aan de energieleverancier. Op deze pagina lees je meer over een nul-op-de-meter woning als verdienmodel voor je thuisbatterij.

Geoptimaliseerd laden als thuisbatterij verdienmodel 

Het geoptimaliseerd laden van een thuisbatterij is gericht op het zo slim mogelijk op- en ontladen van het systeem, gebaseerd op de actuele stroomtarieven, op het verbruik van je huishouden, de weersvoorspellingen, enzovoorts. Is de verwachting dat het de komende uren gaat regenen? Dit kan voor het systeem een reden zijn om alvast wat extra stroom van het net af te nemen op de momenten dat de zon nog schijnt. Immers, de prijs van een kWh stroom is op zonnige momenten vaak lager dan op de momenten dat het regent of bewolkt is. 

Vergelijkbaar met het onbalanshandel- en EPEX Spot-verdienmodel geldt ook voor het geoptimaliseerd laden van thuisbatterijen dat dit volledig geautomatiseerd verloopt. Een moderne thuisbatterij is van slimme software voorzien, dat het gebruikspatroon van je huishouden en bijvoorbeeld de opbrengst van je zonnepanelen steeds beter leert begrijpen. Op basis van die patronen past het systeem de laadstrategie van de thuisbatterij steeds iets aan. 

Tip: er zijn verschillende thuisbatterijen waarbij deze slimme software standaard onderdeel uitmaakt van het systeem. Zo’n model krijgt vaak de voorkeur boven een thuisbatterij waarbij je de software middels een abonnement afneemt van een aanbieder. 

Wil je meer weten over het geoptimaliseerd laden van een thuisbatterij om geld te besparen? Op deze pagina lees je er alles over. 

Verdienmodellen thuisbatterij met en zonder salderingsregeling 

Zoals op deze pagina meermaals is aangehaald, verdwijnt de bestaande salderingsregeling vanaf 2027. Dit betekent dat het salderen, het terugleveren van een overschot aan stroom minder aantrekkelijk wordt voor huishoudens. Je betaalt energiebelasting over de stroom die je afneemt, in plaats van je de aangevoerde energie eerst van de afgenomen stroom mag aftrekken. Zeker het nul-op-de-meter verdienmodel en het geoptimaliseerd laden van een thuisbatterij zullen vanaf dat moment aantrekkelijke toepassingen worden voor thuisaccu’s. 

Het effect van de afschaffing van de salderingsregeling op het onbalanshandel verdienmodel en de handel op de EPEX Spot-markt is vooralsnog onduidelijk. Wanneer steeds meer huishoudens voor een thuisbatterij kiezen, kan dit betekenen dat de hoeveelheid aangevoerde hernieuwbare stroom daalt. Daarmee zal ook de kans op onbalans en dus het potentiële rendement van onbalanshandel dalen. Hoe snel dit zal gaan is niet te voorspellen. 

Zeker in de komende jaren lijken deze thuisbatterij verdienmodellen nog een positief rendement op te zullen leveren. In algemene zin geldt dat de terugverdientijd van een thuisbatterij bij de toepassing van de verschillende verdienmodellen tussen de vijf en acht jaar ligt. Merk je op termijn dat het rendement van je thuisbatterij daalt bij de handel in stroom op de onbalans- of EPEX Spot-markt? In dat geval kun je voor een van de andere verdienmodellen van een thuisbatterij kiezen. 

Advies over thuisbatterij verdienmodellen 

Wil je meer weten over de verschillende thuisbatterij verdienmodellen? Bekijk de individuele pagina’s over deze toepassingen van de thuisaccu eens om een beter beeld te krijgen van de werking ervan. Ben je benieuwd welk verdienmodel het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie? 

We voorzien je graag van persoonlijk, onafhankelijk advies. Factoren die hierbij meespelen zijn onder meer de aanwezigheid van een PV-systeem, de verduurzamende investeringen die je al gedaan hebt in je woning, het type energiecontract dat je momenteel hebt of bereid bent om af te sluiten, enzovoorts. 

Kijk ook eens op deze pagina, waar je geheel vrijblijvend een offerte aan kunt vragen. Op basis van de antwoorden die je op een paar simpele vragen geeft, bepaalt de tool welke thuisbatterij het beste aansluit bij jouw situatie. Het geeft je een beeld van de kosten die de investering in een thuisbatterij met zich meebrengt.

Wij helpen jou met het vinden en kopen van de beste thuisbatterij.

Vul het aanvraagformulier in en kom te weten wat een thuisbatterij voor jou kan betekenen.

Thuisbatterij offertes aanvragen

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies