Nul-op-de-meter als thuisbatterij verdienmodel
Home » Verdienmodellen » Nul-op-de-meter thuisbatterij
Uitleg over nul-op-de-meter met thuisbatterijen als verdienmodel. Tips en inzichten 0-op-de-meter modus thuisaccu’s in 2025.
Er zijn verschillende verdienmodellen om de investering in een thuisbatterij terug te kunnen verdienen. Ten onrechte wordt soms gedacht, dat een thuisbatterij uitsluitend interessant is voor huishoudens met zonnepanelen op het dak van hun woning.
Wist je bijvoorbeeld dat je ook zonder zonnecollectoren kunt profiteren van een financieel voordeel met een thuisaccu? Verdiep je bijvoorbeeld eens in onbalanshandel met een thuisbatterij, of kijk naar de mogelijkheid om geautomatiseerd stroom in te kopen of te verkopen op de EPEX Spot-markt.
Huishoudens met zonnepanelen kunnen kijken naar het nul-op-de-meter thuisbatterij verdienmodel. In dit artikel lees je meer over de definitie van een nul-op-de-meter woning en de rol die een thuisbatterij speelt bij de realisatie ervan.
Definitie van een nul-op-de-meter woning
Onder een nul-op-de-meter woning verstaat men een huis, waar gedurende het jaar net zoveel energie wordt opgewekt als verbruikt. Het gaat vaak om relatief nieuwe, goed geïsoleerde woningen zonder aansluiting op het gasnet.
Regelmatig komt het voor dat de zonnepanelen op het dak van deze woningen meer stroom opwekken, dan dat er door het jaar heen verbruikt wordt door het huishouden. Doordat de opbrengst aan hernieuwbare stroom minstens zo groot is als het verbruik, is een nul-op-de-meter woning energieneutraal.
Dat is niet alleen een hele duurzame keuze, ook levert het huishoudens een financieel voordeel op. Zij zijn minder afhankelijk van de dure (grijze) stroom van het net. Dat geldt in het bijzonder wanneer huishoudens de opgewekte groene stroom thuis opslaan. Immers, met het wegvallen van de salderingsregeling in 2027 vervalt het financiële voordeel waarvan huishoudens die een overschot aan groene stroom salderen momenteel profiteren.
Op dit moment betalen zij uitsluitend energiebelasting over het verschil tussen de afgenomen en aangeleverde stroom. Vanaf 2027 wordt over het alle afgenomen stroom energiebelasting betaald.
Terugleverkosten van energieleveranciers
Vooruitlopend op de afschaffing van de salderingsregeling zijn verschillende energieleveranciers gestart met het heffen van terugleverkosten aan huishoudens.
Op deze manier compenseren energieleveranciers de extra kosten die gemaakt worden voor het beheren en onderhouden van het stroomnet. Die kosten lopen de laatste jaren steeds verder op, als gevolg van de toename in de hoeveelheid aangeleverde groene stroom van particuliere huishoudens, bedrijven en grote zonneparken.
Het maakt dat het voor huishoudens interessant is om een overschot aan groene stroom al voor de afschaffing van de salderingsregeling op te slaan. Zo vermijden zij deze terugleverkosten.
Rol van thuisbatterijen bij nul-op-de-meter huizen
Verschillende onderzoeken laten zien dat het huishoudens moeite kost om de zelf opgewekte hernieuwbare energie direct te gebruiken. Het merendeel van de opgewekte groene energie wordt gesaldeerd.
Je kunt de wasmachine of vaatwasser inschakelen op het moment dat de zon schijnt en je zonnecollectoren zonnestroom opwekken. De elektrische warmtepomp of bijvoorbeeld boiler valt echter minder makkelijk te reguleren, deze zal ook ingeschakeld zijn op het moment dat de opbrengst van je zonnepanelen nihil is.
Om ook op deze momenten hernieuwbare stroom te kunnen gebruiken, wil je het overschot aan opgewekte zonnestroom bewaren voor later. Een thuisbatterij biedt hier de oplossing voor. Het overschot aan zonnestroom wordt vanaf de zonnepanelen via een omvormer op de thuisbatterij geladen.
Is de opbrengst van het PV-systeem minder groot dan het verbruik in huis? In dat geval start de thuisbatterij met ontladen, bijvoorbeeld in de namiddag of avond. Zo hoef je op deze momenten geen of nauwelijks stroom van het net af te nemen.
Voorwaarden voor nul-op-de-meter als thuisbatterij verdienmodel
Het realiseren van een nul-op-de-meter woning met een thuisbatterij is relatief eenvoudig, de meeste modellen zijn hier geschikt voor. Belangrijk is dat zowel het vermogen als de capaciteit van een thuisaccu passen bij het vermogen en de opbrengst van het PV-systeem.
Zou het vermogen van de thuisbatterij minder groot zijn dan dat van het PV-systeem, dan betekent dit dat een deel van de opgewekte stroom verloren gaat. De thuisaccu is in zo’n geval niet in staat om de hoge concentratie hernieuwbare energie op het systeem te laden.
Andersom geldt dat naast het laadvermogen ook het ontlaadvermogen groot genoeg moet zijn om de verschillende elektrische apparaten in huis van stroom te kunnen voorzien. Is het ontlaadvermogen te klein, dan neemt de woning alsnog stroom van het net af. Dat brengt onnodig hoge kosten met zich mee.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste particuliere huishoudens voldoende hebben aan een capaciteit van 5 of 10 kWh. Waar het vermogen van het PV-systeem bepalend is voor het vermogen van een thuisbatterij, wordt bij het bepalen van de capaciteit vaak gekeken naar het gemiddelde verbruik van een huishouden.
Thuisbatterij aan bestaande infrastructuur toevoegen
Een belangrijk voordeel van verschillende thuisbatterijen is dat deze aan de bestaande infrastructuur kunnen worden toegevoegd.
Installateurs plaatsen de thuisbatterij hierbij bijvoorbeeld tussen de string- of micro-omvormer van de zonnepanelen en de meterkast. Op deze manier is het trekken van kabels tussen de thuisbatterij en de meterkast niet direct noodzakelijk.
Ook een verzwaring van de meterkast, de overgang van een 1-fase naar een 3-fasen aansluiting, hoeft vaak niet. De bestaande 1-fase aansluiting is geschikt voor een thuisbatterij met een capaciteit tot 10 kWh.
Factoren om rekening mee te houden bij nul-op-de-meter woningen
De keuze voor de investering in een thuisbatterij om een nul-op-de-meter woning te realiseren biedt verschillende voordelen. Wat zijn naast deze voordelen mogelijke risico’s en nadelen van dit verdienmodel? Waarmee dien je rekening te houden?
Voordelen van nul-op-de-meter verdienmodel voor thuisbatterijen
Het nul-op-de-meter verdienmodel voor thuisbatterijen biedt twee belangrijke voordelen voor huishoudens. Zo draag je met het toepassen van dit verdienmodel bij aan een duurzamer wereld, je wordt steeds minder afhankelijk van de (grijze) stroom van het elektriciteitsnet. Naast het feit dat het verbruik van grijze stroom hiermee daalt, draag je op deze wijze ook actief bij aan het tegengaan van netcongestie.
Netcongestie wordt vaak omschreven als filevorming op het elektriciteitsnet, waarbij de aanvoer van groene stroom tijdelijk fors groter is dan het verbruik. Met een thuisbatterij voorkom je dat grote hoeveelheden groene stroom vanaf het PV-systeem in huis richting het stroomnet lopen.
In het meest ongunstige geval resulteert netcongestie in een tijdelijke onderbreking van de stroomvoorziening in de regio. Ook maakt dit het lastiger om nieuwe bedrijven op het stroomnet aan te sluiten, om de aansluitingen binnen woningen te verzwaren, enzovoorts.
Een ander belangrijk voordeel van het nul-op-de-meter thuisbatterij verdienmodel is het financiële voordeel waarvan huishoudens profiteren. Tot de afschaffing van de salderingsregeling betekent dit concreet dat huishoudens geen terugleverkosten aan hun energieleverancier betalen. Met de afschaffing van de salderingsregeling zal het financiële voordeel groter worden, zoals eerder in dit artikel genoemd wordt.
Nadelen van 0-op-de-meter thuisaccu verdienmodel
Soms wordt gedacht dat het toepassen van het nul-op-de-meter thuisbatterij verdienmodel hetzelfde is als off-grid leven. Dat is niet het geval. De meeste thuisbatterijen zijn afhankelijk van het stroomnet om te functioneren. Zo wordt stroom van het net afgenomen voor de aansturing van de omvormer, een cruciaal onderdeel van de thuisaccu.
Er zijn modellen die als noodstroomvoorziening kunnen dienen in het geval van een stroomstoring. Deze functionaliteit is echter tijdelijk van aard, na verloop van tijd heeft de thuisbatterij het stroomnet weer nodig.
Zoals beschreven neemt het financiële voordeel van een thuisbatterij pas echt toe, bij de afschaffing van de salderingsregeling. Dit kan een reden zijn om de thuisaccu de eerste periode te gebruiken voor het toepassen van een ander verdienmodel. Denk aan de handel in stroom op de onbalansmarkt of EPEX Spot-markt. Het draagt bij aan de terugverdientijd van een thuisbatterij.
Overigens is ook een combinatie van verschillende toepassingen van thuisbatterijen mogelijk. Gebruik deze bijvoorbeeld gedeeltelijk voor het opslaan van een overschot aan zelf opgewekte zonnestroom en daarnaast voor het voordelig inkopen van stroom op de onbalansmarkt. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat het rendement bij zo’n combinatie vrijwel nooit optimaal is.
Nul-op-de-meter woning met thuisbatterij: een interessante optie?
Het realiseren van een nul-op-de-meter woning met een thuisbatterij is een interessant verdienmodel voor thuisaccu’s. Naast het feit dat dit huishoudens een financieel voordeel oplevert, draag je met dit thuisbatterij verdienmodel actief bij aan het tegengaan van netcongestie en een verdere verduurzaming van de wereld. Je bent met een nul-op-de-meter woning steeds minder afhankelijk van het stroomnet.
Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat het nul-op-de-meter verdienmodel voor thuisbatterijen met name interessant is, op het moment dat de salderingsregeling is afgeschaft. Tot die tijd zou je een van de andere verdienmodellen voor thuisaccu’s kunnen overwegen. Daarbij staat de realisatie van een nul-op-de-meter woning niet gelijk aan off-grid wonen, daar zijn meer aanpassingen aan de woning voor nodig.
Advies over toepassing thuisbatterij voor nul-op-de-meter woning
Ben je benieuwd of je van jouw huis een nul-op-de-meter woning kunt maken met een thuisbatterij? Wil je meer weten over de meest geschikte capaciteit voor jouw huishouden? Onze adviseurs voorzien je graag van persoonlijk en onafhankelijk advies. Op basis van je huidige verbruik, de opbrengst van je zonnepanelen en bijvoorbeeld de staat van de isolatie van je woning, kunnen we de mogelijkheden aan je voorleggen.
Zelf alvast eens kijken wat een geschikt model thuisbatterij zou zijn voor jouw woning? Op deze pagina kun je geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. Het geeft je een beeld van de kosten die de investering in een moderne thuisbatterij met zich meebrengt.