Geoptimaliseerd laden als thuisbatterij verdienmodel

Uitleg over geoptimaliseerd laden met thuisbatterijen als verdienmodel. Tips en inzichten thuisaccu voordelig opladen met netstroom in 2025.

Thuisbatterijen kennen verschillende toepassingen, waarvan de opslag van zelf opgewekte groene zonnestroom een van de meest gehoorde voorbeelden is. Ook zonder zonnepanelen is de investering in een thuisaccu interessant. 

Zo kun je de thuisbatterij gebruiken om in stroom te handelen op de onbalansmarkt, kun je de energieleverancier stroom voordelig voor je laten inkopen op de EPEX Spot-markt, enzovoorts. Een vierde verdienmodel voor thuisbatterijen is het geoptimaliseerd laden ervan. 

Hoe werkt het geoptimaliseerd laden van een thuisbatterij als verdienmodel? Wat zijn de belangrijkste factoren om hierbij rekening mee te houden? In dit artikel vertellen we je er meer over. 

Zo werkt het geoptimaliseerd laden van een thuisbatterij 

De verschillende verdienmodellen voor een thuisbatterij kunnen grofweg over twee categorieën verdeeld worden: verdienmodellen om daadwerkelijk te verdienen aan de toepassing van een thuisbatterij en toepassingen om voornamelijk geld te besparen. Het geoptimaliseerd opladen van een thuisbatterij valt binnen die tweede categorie. 

Je komt het geoptimaliseerd laden van een thuisbatterij ook wel tegen als slimme zelfconsumptie of het AI-aangestuurd laden van thuisaccu’s. In veel gevallen wordt dit verdienmodel gecombineerd met zonnepanelen. Dat is echter niet noodzakelijk. 

Doel van het geoptimaliseerd laden van een thuisbatterij is het zo goedkoop mogelijk vullen van de accu, om de opgeslagen (zonne)stroom vervolgens te gebruiken op momenten dat de energieprijs relatief hoog ligt. 

Tijdens de zonnige uren overdag laadt de thuisbatterij zichzelf op met de zonnestroom van je zonnecollectoren op het dak. Wanneer de opbrengst van het PV-systeem daalt, neemt de slimme software op de thuisbatterij het over. Deze software zoekt op basis van data naar het meest geschikte moment om de thuisaccu verder op te laden met stroom van het net. 

Heb je geen zonnepanelen? In dat geval wordt de thuisbatterij standaard opgeladen op basis van berekeningen van de software op het systeem. Deze software zoekt naar het moment waarop de energieprijs het laagst is. 

Voorwaarden voor geoptimaliseerd opladen als thuisbatterij verdienmodel

Om gebruik te kunnen maken van geoptimaliseerd laden als thuisbatterij verdienmodel, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. 

Je wilt stroom zo goedkoop mogelijk in kunnen kopen. Bij een energiecontract met een vast of variabel tarief staat de stroomprijs vast voor tenminste een half jaar. Het rendement van dit verdienmodel is bij deze energiecontracten nihil, er is hooguit sprake van een verschil in het dag- en nachttarief. 

Het geoptimaliseerd laden van een thuisbatterij doe je door deze te combineren met een dynamisch energiecontract. Dit type contract wordt door steeds meer Nederlandse energieleveranciers aangeboden. Bij een dynamisch energiecontract fluctueert de stroomprijs, deze wordt ieder uur aangepast.

Thuisbatterij met slimme software 

Niet alleen een dynamisch energiecontract is vereist om een thuisbatterij geoptimaliseerd op te kunnen laden.

Ook is het belangrijk dat de thuisaccu over slimme, bij voorkeur AI-aangedreven software beschikt. Deze software neemt veel werk voor je uit handen, door zelf te bepalen op welk moment de thuisbatterij laadt en ontlaadt. Hierbij kijkt de software niet alleen naar de actuele prijs op de onbalans- of EPEX Spot-markt. Ook het gedrag van je eigen huishouden speelt mee. Wanneer verbruik je de meeste stroom? Wat betekent dit voor de laadstatus van de thuisbatterij op verschillende momenten op de dag? Enzovoorts. 

De kunstmatige intelligentie in de software van een moderne thuisbatterij leert je huishouden steeds beter kennen. Het kijkt hierbij overigens niet alleen naar het verbruik van je gezin, maar bijvoorbeeld ook naar de opbrengst van je zonnepanelen, de momenten waarop je thuis bent, enzovoorts. Dit maakt de aansturing van de thuisbatterij makkelijker en vooral efficiënter. 

Ziet het Energie Management Systeem (EMS) van de thuisaccu bijvoorbeeld dat de opbrengst van de zonnepanelen vandaag lager is dan normaal? In dat geval zal het systeem meer stroom van het net afnemen, op de momenten dat de stroomprijs laag is. 

Op deze manier is de thuisbatterij aan het eind van de middag voldoende opgeladen om je huishouden van stroom te kunnen voorzien bij een hogere marktprijs. Andersom geldt dat het EMS minder stroom van het elektriciteitsnet afneemt, als de opbrengst van het PV-systeem hoger is. 

Een aspect om rekening mee te houden bij de investering in een thuisbatterij zijn de kosten die sommige producenten in rekening brengen voor het gebruik van deze slimme software. Soms is de software een vast onderdeel van het systeem, in andere gevallen sluit je er een abonnement voor af. 

Factoren om rekening mee te houden bij laden en ontladen netstroom

Hoewel het geoptimaliseerd laden van een thuisbatterij tal van interessante voordelen biedt, zijn er ook een aantal risico’s of nadelen om rekening mee te houden. 

Voordelen van het geoptimaliseerd laden verdienmodel voor thuisbatterijen 

De voornaamste reden om voor het geoptimaliseerd laden van een thuisbatterij als verdienmodel te kiezen, is de mogelijkheid om te besparen op de energiekosten. Je laadt de thuisbatterij op wanneer de energieprijs laag is en ontlaadt deze zodra de prijzen stijgen. 

Zelf hoef je daar niks voor te doen; de thuisaccu wordt volledig geautomatiseerd aangestuurd. Het verschil in prijs tussen het moment van laden en ontladen is grofweg het financiële voordeel waarvan je profiteert. 

Niet alleen het financiële voordeel van het geoptimaliseerd laden van een thuisaccu is een reden om voor dit verdienmodel te kiezen. Ook draag je bij aan het tegengaan van netcongestie op het elektriciteitsnet. Men omschrijft netcongestie vaak als het ontstaan van een file op het stroomnet, waarbij het aanbod aan stroom veel groter is dan het verbruik van aangesloten huishoudens en bedrijven. 

Andersom kan hetzelfde gebeuren: de vraag is veel groter dan het aanbod. Wanneer een dergelijke onbalans niet tijdig hersteld wordt, kan zich een onderbreking voordoen in de stroomvoorziening. 

Op de momenten dat het aanbod aan stroom groter is dan de vraag, verlagen energieleveranciers de prijs van een kWh uur. Het stimuleert huishoudens en bedrijven om hun verbruik te verhogen. Een file in de aanvoer van stroom wordt zo voorkomen. 

Juist op de momenten dat het energietarief laag is, laad jij bij geoptimaliseerd laden de thuisbatterij op. Bij een hoge prijs, de momenten waarop de vraag groter is dan het aanbod, gebruik jij de op de thuisbatterij opgeslagen energie. Zo wordt de piek in het verbruik niet verder verhoogd. 

Nadelen van het thuisbatterij geoptimaliseerd laden verdienmodel

Zoals eerder genoemd wordt, heeft het geoptimaliseerd laden van een thuisbatterij effect als je deze combineert met een dynamisch energiecontract. Een risico van dit type energiecontract zit in het gegeven dat een stijging van de energieprijs meteen merkbaar is in je portemonnee. 

Een ander nadeel of risico is de afhankelijkheid van de volatiliteit op de energiemarkt. Op het moment dat de prijs relatief constant is, zal het rendement van dit verdienmodel voor thuisbatterijen beperkt blijven. Immers, een groot verschil in prijs tussen het moment van laden en ontladen levert huishoudens het hoogste rendement op. 

Momenteel kunnen de verschillen in prijs groot zijn gedurende de dag. Onzeker is hoe die volatiliteit zich zal ontwikkelen richting de toekomst. 

Geoptimaliseerd laden en ontladen bij afschaffing salderingsregeling 

Vanaf 2027 kunnen huishoudens geen gebruik meer maken van de salderingsregeling die momenteel geldt. Dit betekent onder meer dat huishoudens over het geheel aan stroom dat zij van het net afnemen energiebelasting betalen. 

Tot 2027 wordt die energiebelasting alleen betaald over het verschil in afgenomen en aangevoerde stroom. Het maakt dat het geoptimaliseerd laden en ontladen van een thuisbatterij met de afschaffing van deze regeling nog interessanter wordt. 

Je wilt een overschot aan zonnestroom op dat moment niet langer salderen, maar opslaan voor een moment later op de dag. Zo neemt het verbruik van stroom van het net af, wat een financieel voordeel oplevert. Dat voordeel is er in dit geval ook, wanneer je de software op de thuisbatterij niet laat kijken naar de marktprijzen. 

Geoptimaliseerd laden van thuisbatterij: een interessante optie? 

Het geoptimaliseerd opladen van een thuisbatterij als verdienmodel is om verschillende redenen interessant. Zo levert het je een financieel voordeel op, zonder dat je actief hoeft te handelen. Het systeem werkt volledig geautomatiseerd, dankzij de slimme software op de thuisaccu. Daarnaast lever je met dit thuisbatterij verdienmodel een actieve bijdrage aan het tegengaan van netcongestie op het stroomnet. 

Aan de andere kant kleven er een aantal risico’s aan dit verdienmodel. Zo ben je afhankelijk van de volatiliteit in de prijs van een kWh stroom. Bij een constante prijs is het financiële voordeel van deze manier van laden minimaal. 

Overigens wil dat niet zeggen dat een thuisbatterij in zo’n geval niet interessant is. Je kunt deze bijvoorbeeld gebruiken voor de opslag van een overschot aan zelf opgewekte zonnestroom. Zeker met de afschaffing van de salderingsregeling is dit interessant. 

Advies over toepassing geoptimaliseerd laden en ontladen thuisaccu 

Ben je benieuwd welk model thuisbatterij past bij jouw huishouden? Of wil je meer weten over het geoptimaliseerd laden en ontladen van een thuisbatterij als verdienmodel? 

Onze adviseurs voorzien je graag van persoonlijk en onafhankelijk advies. Op basis van je huidige verbruik, de opbrengst van een eventueel PV-systeem en voorgenomen verduurzamende investeringen in je woning leggen we de mogelijkheden aan je voor. 

Wil je direct weten wat de investering in een thuisbatterij voor jouw woning je zal kosten? Op deze pagina kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

Wij helpen jou met het vinden en kopen van de beste thuisbatterij.

Vul het aanvraagformulier in en kom te weten wat een thuisbatterij voor jou kan betekenen.

Thuisbatterij offertes aanvragen

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies