Als onderdeel van de verduurzaming van de eigen woning overwegen steeds meer huishoudens de investering in een thuisbatterij. Met een thuisbatterij kunnen zij een overschot aan groene stroom opslaan, om dit op een later moment alsnog zelf te verbruiken.
Daarnaast hebben consumenten met een thuisaccu de mogelijkheid om te handelen in stroom. In die zin, dat zij stroom inkopen bij een lage stroomprijs en vervolgens verbruiken op momenten dat de stroomprijs hoog is.
Het levert een fraai financieel voordeel op, waarmee een thuisbatterij in een relatief korte tijd is terug te verdienen. Over de thuisbatterijen valt op het internet veel te lezen. Ben je echter al bekend met de vijf weetjes over thuisbatterijen die in dit artikel genoemd worden?
#1: Thuisbatterijen zijn ook zonder zonnepanelen interessant
Ten onrechte wordt regelmatig gedacht dat een thuisbatterij voornamelijk interessant is voor huishoudens met zonnepanelen. Het tegendeel is waar! Ook zonder eigen zonne-energiesysteem kun je profijt hebben van een thuisaccu. Dat geldt voornamelijk voor huishoudens die het kopen van een thuisbatterij combineren met het afsluiten van een dynamisch energiecontract.
Het is een alternatief voor de variabele- en vaste contracten, waarbij het stroomtarief eens per uur wordt bijgewerkt. De combinatie maakt dat je de accu op kunt laden op het moment dat de stroomprijs laag is. Stijgt de stroomprijs? Dat is het juiste moment om de accu weer te ontladen.
#2: Thuisaccu’s kunnen worden gebruikt als noodstroomvoorziening
Met een toenemend risico op netcongestie, groeit ook de kans op onderbrekingen in de stroomvoorziening. Dit maakt het steeds interessanter om enigszins onafhankelijk van het stroomnet te leven. Met een thuisbatterij voorzie je hierin. Er zijn verschillende accu’s die als noodstroomvoorziening kunnen dienen in het geval van een stroomstoring.
Om in dergelijke situaties gedurende enkele uren op de thuisbatterij te kunnen vertrouwen, is het belangrijk dat de capaciteit ervan past bij het gemiddelde verbruik van je huishouden. Een adviseur kan je helpen in te schatten welke capaciteit bij jouw situatie past. De modulaire opbouw van deze batterijen maakt het mogelijk de capaciteit op termijn verder uit te breiden.
#3: Thuisbatterijen werken ook zonder losse omvormer
Soms denken consumenten bij de investering in een thuisbatterij, dat zij naast deze accu een losse omvormer nodig hebben. Hoewel het klopt dat een thuisaccu niet functioneert zonder bidirectionele omvormer, hoeft men deze niet per definitie los aan te schaffen.
Er zijn verschillende thuisbatterijen waarbij deze omvormer standaard ingebouwd zit. Dat bespaart ruimte en vaak ook kosten. De omvormer van een thuisbatterij wijkt af van die van een zonne-energiesysteem, op het punt dat deze bidirectioneel is. De omvormer van een zonne-energiesysteem is dat normaliter niet.
#4: IJzerfosfaat thuisbatterijen zijn het veiligst en gaan lang mee
Je kunt verschillende soorten thuisbatterijen met elkaar vergelijken, bij de investering in dit apparaat. Op dit moment zijn de ijzerfosfaat thuisaccu’s het populairst. Deze batterijen zijn niet alleen de meest brandveilige oplossing; ze zijn ook nog eens zeer duurzaam.
Ter vergelijking: een lithium-ion thuisbatterij gaat vaak zo’n 5.000 à 6.000 cycli mee. In het geval van een ijzerfosfaat thuisbatterij ligt dat aantal al snel op zo’n 9.000 à 10.000 cycli. Ook goed om te weten: een ijzerfosfaat thuisbatterij heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Je laat deze monteren en profiteert vervolgens jarenlang van een duurzame oplossing voor de opslag van (groene) stroom.
#5: Gemiddeld huishouden kiest voor capaciteit van 10 kWh
Zoals eerder in dit artikel al genoemd werd, is de ideale capaciteit van een thuisbatterij van verschillende factoren afhankelijk. Het verbruik van je huishouden is daar een voorbeeld van. Denk echter ook aan de gemiddelde opbrengst van je PV-systeem, mocht je deze eerder hebben laten aansluiten.
Gemiddeld genomen kiest een huishouden met vier tot zes gezinsleden voor een capaciteit van 10 kWh. Gezinnen van twee personen hebben doorgaans voldoende aan een thuisbatterij van 6 kWh.
Advies over het laten plaatsen van een thuisaccu
Overweeg je zelf ook steeds vaker om een thuisbatterij in huis te plaatsen? Of ben je op basis van de voorgaande vijf weetjes over thuisbatterijen nieuwsgierig geworden naar de voordelen die deze apparaten jouw huishouden nog meer bieden? Onze adviseurs staan voor je klaar om je hierover te adviseren. Met de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling en de huidige terugleverheffing van energieleveranciers is dit het ideale moment om een thuisaccu te laten plaatsen. Zo ben je klaar voor de toekomst!
Onze adviseur denkt graag met je mee over de ideale capaciteit van de thuisbatterij. Ook kan deze de verschillen tussen bijvoorbeeld een lithium-ion en ijzerfosfaat thuisaccu aan je voorleggen. Het helpt je tot een weloverwogen keuze te komen.