Batterijsysteem kopen via de installateur of zelf regelen?

Wanneer je de investering in een thuisbatterij overweegt, heb je op voorhand mogelijk verschillende vragen. Zou ik voor een lithium-ion of juist een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu moeten kiezen? Welke opslagcapaciteit past bij mijn huidige verbruik en de opbrengst van mijn zonnecollectoren? Heb ik ook zonder PV-systeem baat bij een thuisbatterij? Eenmaal besloten een thuisbatterij aan te sluiten in huis, hebben de volgende vragen vaak betrekking op de installatie ervan. Kan ik zelf een thuisaccu in huis monteren, of heb ik er de hulp van een installateur bij nodig? Het stelt veel consumenten voor de vraag: is het slim om een batterijsysteem te kopen via de installateur, of kan ik dit ook zelf regelen? In dit artikel lees je er meer over.

Verschillende soorten batterijsystemen voor thuis

Thuisbatterij zelf kopen of via de installateurOm antwoord te kunnen geven op deze vraag, is het allereerst goed om onderscheid te maken tussen verschillende soorten batterijsystemen. In beginsel kun je twee hoofdcategorieën van elkaar onderscheiden, namelijk: de vaste thuisbatterij en een thuisaccu met stekker. Je zou daar een derde categorie aan toe kunnen voegen, de batterij van je elektrische auto die V2H-technologie ondersteunt. V2H staat hierbij voor Vehicle-to-Home, wat het mogelijk maakt om je elektrische auto als een thuisbatterij te gebruiken. Let wel, je hebt hiervoor een laadpaal op eigen terrein nodig.

Thuisbatterij met stekker zelf aansluiten

De thuisbatterij met stekker vormt een laagdrempelige vorm van energieopslag, waarbij de opslagcapaciteit van deze systemen doorgaans beperkt is. Vaak gaat het om een capaciteit van 1,0 kWh tot maximaal 2,0 kWh. Ter vergelijking: een vaste thuisbatterij beschikt al snel over 5,0 of 10,0 kWh aan opslagcapaciteit. Een van de voordelen van zo’n thuisaccu met stekker is dat je deze zelf aan kunt sluiten. Je hoeft slechts de stekker in het stopcontact te steken.

Helemaal zonder risico is zelf een thuisbatterij met stekker aansluiten overigens niet. Blijkt het stopcontact waarin je de stekker steekt op dezelfde groep aangesloten te zijn als de wasmachine of bijvoorbeeld warmtepomp? In dat geval dreigt er al snel een overbelasting van deze groep, met een stroomstoring tot gevolg. Of denk aan het feit dat een thuisbatterij met stekker niet voldoet aan de NEN 1010-normering. Het is om deze reden dat een installateur een dergelijke thuisbatterij niet voor je aansluit. Dat zou alleen kunnen, wanneer deze de stekker verwijdert en de thuisbatterij op de vaste bekabeling aansluit.

Vaste thuisbatterij door een installateur laten plaatsen

Hoewel ook voor een vaste thuisbatterij geldt dat je deze zelf aan zou kunnen sluiten in huis, wordt dit afgeraden. Verstandiger is het om er de hulp van een installateur voor te vragen. Deze helpt je de meest geschikte plek in huis te vinden. Hierbij niet alleen rekening houdend met de veiligheid van de gekozen plek, maar bijvoorbeeld ook met de kabels die getrokken moeten worden. Heb je al een PV-systeem in huis? In dat geval kan de thuisbatterij vaak op de bestaande infrastructuur worden aangesloten.

Een installateur zal de vaste thuisbatterij conform de NEN 1010-normering aansluiten. Dit helpt problemen met de verzekeraar te voorkomen, mocht er brand uitbreken of andersoortige schade in huis ontstaan als gevolg van de aanwezigheid van een batterijsysteem. Overigens geldt in algemene zin dat de kans op een brand zeer klein is, zeker wanneer je voor een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij kiest.

Houd rekening met de opslagcapaciteit van de thuisaccu

Niet alleen het type batterijsysteem kan bepalend zijn voor de keuze die je maakt tussen zelf aansluiten en het inschakelen van een installateur. Dat geldt zeker ook voor de opslagcapaciteit van het systeem. Bij een opslagcapaciteit groter dan 10,0 kWh kan een aanpassing aan de meterkast vereist zijn. In plaats van een 1-fase aansluiting, heb je in dit geval een 3-fasen aansluiting nodig. Zeker in oudere woningen zonder warmtepomp maakt men vaak nog gebruik van een 1-fase aansluiting.

Je hebt de hulp van een installateur en toestemming van de netbeheerder nodig, om de aansluiting in de meterkast te kunnen verzwaren.

Advies van een ervaren installateur

Niet alleen bij de daadwerkelijke installatie van het batterijsysteem in huis is de hulp van een installateur wenselijk. Ook kan de installateur je op voorhand van advies voorzien. Welk type batterijsysteem past bij mijn huishouden? Voor welke opslagcapaciteit moet ik kiezen? Welk vermogen past de beoogde toepassing van de batterij? Enzovoorts. Door de installateur de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje te laten zetten, kom je tot een weloverwogen keuze.

Tip: kies altijd voor een erkende installateur in de regio. Zo weet je zeker dat deze volgens de meest recente normeringen en veiligheidseisen werkt. Je vindt een erkende installateur via het platform EchteInstallateur.nl.

Gratis E-Book Thuisbatterijen

Wij hebben voor jou een handig thuisbatterij e-book geschreven. Boordevol tips en informatie. Vul het formulier in en ontvang jouw exemplaar:

Je ontvangt per mail het e-book. Niets ontvangen? Controleer jouw spambox.

0