Wanneer je regelmatig voor langere tijd onderweg bent, kan het prettig zijn om bijvoorbeeld een powerbank mee te nemen. Hiermee laad je een tablet of mobiele telefoon eenvoudig op, wanneer de USB-poort in je auto bezet is met een ander apparaat. Een powerbank heeft echter een zeer beperkte opslagcapaciteit. Daarbij is bijvoorbeeld het opladen van een laptop niet altijd mogelijk met zo’n powerbank. Of denk aan een elektrische koelbox die je meeneemt, om op warme zomerdagen de beschikking te hebben over een koud drankje. In deze situaties is het interessant om eens te kijken naar een draagbare thuisbatterij voor de auto. Zo’n thuisbatterij gebruik je niet alleen in de auto, maar ook thuis of bijvoorbeeld op een camping. In dit artikel lees je er meer over.
Werking van een draagbare thuisbatterij voor in de auto
De werking van een draagbare thuisbatterij voor in de auto lijkt sterk op die van een powerbank of bijvoorbeeld een vast model thuisbatterij. Je laadt de draagbare batterij voor vertrek of onderweg op, om hier vervolgens elektrische apparaten op aan te sluiten. Waar een powerbank uitsluitend over USB-poorten beschikt, biedt de draagbare thuisbatterij je vaak ook AC-uitgangen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de draagbare thuisbatterij van EvaPower, een vertrouwd fabrikant van deze systemen.
Een voordeel van een draagbare thuisbatterij ten opzichte van een kleine powerbank is daarbij, dat je de thuisbatterij ook kunt gebruiken voor de opslag van energie. Combineer de thuisbatterij met zonnepanelen op het dak van je woning, om de batterij op duurzame wijze op te kunnen laden. Zeker met de aanstaande afschaffing van de salderingsregeling, wordt het opslaan van zelf opgewekte zonnestroom steeds aantrekkelijker. Het financiële voordeel waarvan huishoudens met de salderingsregeling profiteren zal per 2027 vervallen.
Vermogen en opslagcapaciteit van een draagbare thuisbatterij
Het is afhankelijk van de apparaten die je op de draagbare thuisbatterij in de auto aan wilt sluiten welke opslagcapaciteit gewenst is. Een ander aspect dat meespeelt is de tijd tussen twee laadmomenten. Kijk nog eens naar de EvaPower draagbare batterij, waarvan het basismodel een opslagcapaciteit biedt van iets meer dan 1,0 kWh. Een voordeel van dit systeem is de mogelijkheid om de opslagcapaciteit verder uit te breiden met aanvullende modules, de zogenaamde EvaMate. Met deze modules breid je de opslagcapaciteit van het systeem uit tot een maximum van 6.144 Wh. Dat maakt de draagbare batterij vergelijkbaar met een vast model thuisbatterij, dat vaak een opslagcapaciteit heeft van vijf of tien kWh bij particuliere huishoudens.
Vermogen van een draagbare thuisbatterij
De apparaten die je aansluit op de draagbare thuisbatterij in je auto zijn niet alleen bepalend voor de benodigde opslagcapaciteit. Het vertelt je ook meer over het benodigde ontlaadvermogen. Het ontlaadvermogen van een draagbare thuisbatterij moet groot genoeg zijn om de aangesloten apparaten van voldoende stroom te kunnen voorzien. Het laadvermogen bepaalt met welke snelheid de draagbare batterij in de auto kan worden opgeladen. Standaard heeft de EvaPower draagbare thuisbatterij een laad- en ontlaadvermogen van 800 Watt.
Het vermogen van een vaste thuisbatterij is vaak groter. Je kunt het vermogen van de EvaPower batterij upgraden tot een maximum van 2.000 Watt. Gebruik je de batterij voornamelijk in de auto of bijvoorbeeld op een vakantieadres, dan is dat niet altijd interessant. Houd er namelijk rekening mee, dat het upgraden van het vermogen van de draagbare batterij betekent dat deze op een aparte groep in de meterkast moet worden aangesloten. Zo’n aparte groep moet door een erkende elektricien worden aangelegd.
Beveiligingsmechanismen in een draagbare accu
Je wilt er zeker van zijn dat je de draagbare thuisaccu in de auto veilig kunt gebruiken dat bijvoorbeeld het risico op brand geminimaliseerd is. Een moderne draagbare thuisbatterij beschikt over verschillende beveiligingsmechanismen. Dit systeem, een Batterij Management Systeem (BMS), waakt voor een oververhitting van en bijvoorbeeld kortsluiting in de accucellen van een thuisbatterij. Op het moment dat het systeem niet naar behoren functioneert, schakelt het BMS deze uit.
Advies over aankoop draagbare thuisbatterij voor in de auto
Heb je vragen over de werking van een draagbare thuisbatterij voor in de auto? Of wil je meer weten over de verschillen met een vast model thuisbatterij, bijvoorbeeld als het gaat om de opslag van zonnestroom? Neem in beide gevallen eens contact op met onze installateurs, die je hier meer over kunnen vertellen. Het helpt je tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van een (draagbare) thuisaccu.
Op deze pagina kun je vrijblijvend een offerte aanvragen, wat een beeld geeft van de kosten die de investering in een (draagbare) thuisbatterij met zich meebrengt.