Thuisbatterijen bieden niet uitsluitend voordelen voor huishoudens met zonnepanelen. Zij gebruiken het batterijsysteem om een overschot aan zelf opgewekte groene stroom op te slaan voor een moment later op de dag. Met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 en het toegenomen risico op netcongestie op het elektriciteitsnet, is dit een interessante toepassing van thuisbatterijen. Ook zonder PV-systeem kun je echter een thuisaccu terugverdienen. Een van de mogelijkheden die je hierbij hebt is dynamisch laden. Ben jij hier al bekend mee? In dit artikel lees je meer over de voordelen van energieopslag in combinatie met dynamisch laden.
Groeiend aantal dynamische energiecontracten
Aan de basis van de combinatie van energieopslag en dynamisch laden ligt het dynamische energiecontract. Er zijn steeds meer Nederlandse energiemaatschappijen die dit type contract aanbieden, naast de contracten met een vast of variabel tarief. Waar de prijs van een kWh in dat laatste geval hooguit eens per half jaar wijzigt, gebeurt dit bij dynamische energiecontracten ieder uur.
Zo’n snel veranderend energietarief biedt voor- en nadelen. Het verdienmodel van energieopslag in combinatie met een dynamisch contract is een voorbeeld van zo’n voordeel. Een nadeel kan zijn dat prijsstijgingen direct merkbaar zijn in je portemonnee; je betaalt een uur later al meer dan je op dit moment doet. Het brengt zodoende meer onzekerheid met zich mee, dan de contracten met vaste en variabele tarieven.
De snel veranderende energietarieven zijn het gevolg van het groeiende risico op een onbalans op het net. Onbalans ontstaat bijvoorbeeld als de aanvoer van zonnestroom, van het sterk toegenomen aantal PV-systemen in Nederland, plotseling sterk stijgt. Een netbeheerder doet er in zo’n situatie alles aan om de balans zo snel mogelijk te herstellen. Dat doet het door energieleveranciers te vragen extra stroom af te nemen. Het leidt tot een (tijdelijke) daling van de energieprijzen. Meermaals was de stroomprijs de afgelopen jaren negatief.
Dynamisch energiecontract vereist bij terugvragen btw
Hoewel er momenteel geen subsidies worden aangeboden voor de aanschaf van een thuisbatterij, kun je in sommige gevallen toch profiteren van een financiële tegemoetkoming. Je kunt de btw op thuisaccu’s terugvragen. Dat is uitsluitend mogelijk, wanneer je de energieopslag combineert met een dynamisch energiecontract en aan enkele andere voorwaarden voldoet. De combinatie van energieopslag met een dynamisch contract stelt je in staat om te handelen in stroom, waarmee je door de fiscus gezien wordt als een (kleine) ondernemer. Ondernemers kunnen de btw op hun uitgaven terugvragen.
Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over de voorwaarden rond het terugvragen van de btw op een thuisbatterij.
Zo werkt het dynamisch laden van een thuisbatterij
Het dynamisch laden van een thuisbatterij werkt eenvoudig. Moderne batterijsystemen zijn voorzien van een EMS, een Energie Management Systeem. Het EMS is verantwoordelijk voor de laad- en ontlaadstrategie van de accu. Bij dynamisch laden zoekt het EMS op basis van bepaalde grenswaarden naar het beste moment van laden en ontladen, kijkend naar de snel veranderende prijs van een kWh stroom.
Merkt het EMS dat de prijs de ondergrens overschreden heeft? In dat geval begint het batterijsysteem te laden. Zodra de prijs stijgt, stopt het laden en wordt de accu ontladen. Het verschil in energietarief op het moment van laden en ontladen is het rendement dat deze toepassing van het batterijsysteem je oplevert. Des te groter de volatiliteit in energieprijzen, des te sneller verdient men de thuisbatterij terug. Bij een beperkte volatiliteit kan dit lang duren; kijk in zo’n situatie eens naar de combinatie van de accu met een PV-systeem.
Overigens kijkt het EMS voor het bepalen van de beste laad- en ontlaadstrategie niet alleen naar de volatiliteit in de energieprijzen. Ook het gemiddelde verbruik van je huishouden speelt hierin mee, evenals bijvoorbeeld de opbrengst van een PV-systeem.
Dynamisch laden voor eigen gebruik of verkoop van stroom
Een batterijsysteem dynamisch laden is de eerste stap. Eenmaal opgeladen, kun je de batterij ontladen voor het gebruik van elektrische apparaten in huis op de momenten dat stroom relatief duur is. Een alternatief is het verkopen van stroom, waarbij je de opgeslagen stroom terug laat vloeien naar het elektriciteitsnet. Vergelijk dit met het salderen van zelf opgewekte groene zonnestroom. Er zijn verschillende Nederlandse energieleveranciers die deze laatste vorm van handel in stroom met een batterijsysteem ondersteunen.
Het handelen in stroom, zowel het voordelig kopen als verkopen ervan, gebeurt op twee energiemarkten: de EPEX Spot- en onbalansmarkt.
Advies over energieopslag in combinatie met dynamisch laden
Wil je meer weten over de mogelijkheden bij de combinatie van een batterijsysteem met een dynamisch energiecontract? Laat onze specialist je hierover adviseren.