Zeer waarschijnlijk kom je de term netcongestie steeds vaker tegen. Dat is niet gek, daar netcongestie een groeiend risico vormt voor de continuïteit van de stroomvoorziening in Nederland. Het bestaande elektriciteitsnet is niet ingericht voor het tweerichtingsverkeer waarmee netbeheerders vandaag de dag te maken hebben. Niet alleen wordt er dagelijks veel stroom afgenomen van het net; ook de aanvoer van duurzame groene stroom stijgt op hoog tempo. Het is het gevolg van de wind- en zonneparken die worden aangelegd, huishoudens die voor een PV-systeem op het dak van hun woning kiezen, enzovoorts. Er zijn verschillende manieren waarop netcongestie de komende jaren het hoofd geboden kan worden. Een voorbeeld daarvan is het vergroten van de opslagcapaciteit in Nederland. In dit artikel lees je er meer over. Welke gevolgen heeft netcongestie voor de verkoop van thuisbatterijen?
Dit verstaat men onder netcongestie op het stroomnet
Vaak wordt netcongestie omschreven als een file op het stroomnet. Er wordt bijvoorbeeld meer hernieuwbare stroom aangeleverd dan men verbruikt. Als gevolg daarvan ontstaat er een onbalans op het net, wat de kans op netcongestie vergroot. Andersom komt het ook voor dat de vraag naar stroom veel groter is dan het aanbod. Het is een van de redenen die maakt dat het voor bedrijven lastig is om hun bestaande aansluiting op het stroomnet te verzwaren momenteel. Evenals dat het niet vanzelfsprekend is, dat de aansluiting in woningen op korte termijn verzwaard kan worden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische warmtepomp of thuisbatterij. Met name oudere woningen beschikken vaak over een 1-fase aansluiting. Voor een elektrische warmtepomp heb je al snel een 3-fasen aansluiting nodig.
Investeren in de opslag van hernieuwbare groene stroom
Een van de oplossingen voor netcongestie is het verruimen van de opslagcapaciteit voor duurzame groene stroom. Verschillende instanties investeren in grote batterijparken, die verspreid over Nederland gerealiseerd worden. Op het moment dat het hard waait of de zon schijnt, wordt een overschot aan hernieuwbare energie op deze batterijen opgeslagen. Zo wordt het stroomnet minder zwaar belast. Zodra de vraag naar stroom toeneemt en de aanvoer daalt, ontlaadt men de batterijen. Het maakt het mogelijk om huishoudens en bedrijven ook in de namiddag en avond van duurzame energie te laten profiteren.
Niet alleen het op grote schaal realiseren van batterijparken is interessant. Huishoudens kunnen op eenzelfde manier bijdragen aan het tegengaan van netcongestie. Dat doen ze door een thuisbatterij te installeren. Het maakt dat men verwacht dat de vraag naar thuisbatterijen in de komende jaren zal stijgen.
Overschot aan groene stroom PV-systeem thuis opslaan
Het installeren van een thuisbatterij in huis om groene stroom op te kunnen slaan, is de meest voorkomende toepassing van deze accu’s. Een PV-systeem zal zeker op zonnige dagen in de zomer meer stroom opwekken, dan dat je als huishouden verbruikt. Immers, op warme zomerdagen zit je een groot deel van de dag buiten. Door het overschot aan groene stroom op te slaan, kan dit later alsnog gebruikt worden.
Het salderen van groene stroom is niet langer nodig. Dat helpt niet alleen netcongestie op het stroomnet tegen te gaan, maar is ook financieel aantrekkelijk. Als huishouden betaal je tegenwoordig een terugleverheffing bij veel energieleveranciers. Daarnaast zal de salderingsregeling begin 2027 worden afgeschaft. De combinatie maakt dat het verkopen van stroom minder aantrekkelijk wordt en daarmee het risico op netcongestie afneemt. Ook dit draagt naar alle waarschijnlijkheid bij aan de verkoop van thuisbatterijen in de komende jaren.
Koop stroom op het moment dat de aanvoer groot is
Thuisbatterijen zijn niet alleen interessant voor huishoudens met een PV-systeem. Ook zonder zonnepanelen kan een thuisaccu voordelen bieden. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar de mogelijkheid om stroom goedkoop in te kopen met een thuisbatterij? Dat betekent niet dat je de stroom inkoopt op het moment dat het daltarief actief is. Je combineert de thuisaccu in dit geval met een dynamisch energiecontract. Bij deze energiecontracten wordt de prijs van een kWh stroom ieder uur aangepast. Het tarief is afhankelijk van de balans in de vraag en het aanbod naar energie. Wanneer de aanvoer van (groene) stroom groot is, zal de energieprijs dalen bij een gelijkblijvende vraag naar energie. Het is een goed moment om de thuisbatterij op te laden. Zie je dat de prijzen stijgen? In dat geval neem je niet langer stroom af van het net, maar ontlaad je de thuisbatterij.
Het kopen van stroom op de momenten dat de aanvoer groot is, helpt netcongestie tegen te gaan. Immers, door een overschot aan stroom van het net af te nemen beperk je de file die ontstaat. Het stroomnet wordt minder zwaar belast.