Grootste thuisbatterij voor thuis

Een van de eerste vragen die veel mensen stellen bij de investering in een thuisbatterij: hoe groot moet de thuisaccu zijn? Het is een heel terechte vraag, die vaak niet eenduidig te beantwoorden is. De grootte van een thuisbatterij voor thuis is bijvoorbeeld afhankelijk van het huidige energieverbruik binnen het gezin, de opbrengst van een aanwezig PV-systeem, de voorgenomen verduurzamende investeringen voor de komende jaren, enzovoorts.

Ben je bijvoorbeeld voornemens om een elektrische warmtepomp in huis te laten plaatsen? Het kan een goede reden zijn om alvast voor een thuisaccu met een grotere capaciteit te kiezen. Of denk aan huishoudens met een sauna of verwarmd zwembad: een hoge capaciteit is in zo’n geval wenselijk.

In dit artikel lees je meer over de gewenste capaciteit van een thuisaccu. Ook wordt ingegaan op de grootste thuisbatterij voor thuis. Tot welke capaciteit is het uitbreiden van het systeem nuttig? 

Capaciteit tot 15 kWh volstaat voor veel huishoudens 

Thuisbatterijen met grootste capaciteit
Uitleg over de grootste thuisbatterijen voor thuis

De meeste huishoudens hebben voldoende aan een thuisbatterij met een capaciteit tot 15 kWh. Veel van deze systemen zijn tegenwoordig modulair opgebouwd. Dat betekent dat een module met een capaciteit van 5 kWh op een later moment kan worden uitgebreid met een tweede exemplaar, tot een totaal van 10 kWh. Een dergelijke uitbreiding van de capaciteit is bijvoorbeeld interessant bij de aanschaf van een elektrische auto, gecombineerd met een eigen laadpaal. 

Vaak is ook een uitbreiding met een derde module nog mogelijk. Bij een hogere capaciteit zal er meer moeten worden aangepast in huis, denk aan vereiste aanpassingen aan de meterkast. Een adviseur kan je meer vertellen over de modulariteit van deze systemen en de vereiste installaties in huis, om deze correct aan te kunnen sluiten. 

Thuisbatterij met een capaciteit van 25 tot 50 kWh 

In sommige gevallen is een capaciteit van 15 kWh onvoldoende om het maximale uit een thuisbatterij te kunnen halen. Dit geldt bijvoorbeeld voor villa’s, woningen met een jacuzzi of sauna, huizen met een groot, verwarmd zwembad, enzovoorts. Voor deze huishoudens is een thuisaccu met een capaciteit van 25 of 50 kWh interessant. Het levert hen een dermate hoge energiebesparing op, dat dit de terugverdientijd van een thuisbatterij ten goede kan komen. Let wel, dat geldt uitsluitend in combinatie met een groot PV-systeem of bij lage stroomprijzen. 

Om te kunnen profiteren van deze laag, soms zelfs negatieve stroomtarieven heb je een dynamisch energiecontract nodig. Bij dit type contract wisselt de stroomprijs ieder uur. Op deze manier kun je de thuisbatterij opladen op de momenten dat de prijs laag is. Je verbruikt de ingekochte stroom vervolgens op het moment dat het tarief stijgt. 

Grootste thuisbatterij voor thuis tot 100 kWh 

Dat de meeste huishoudens kiezen voor een capaciteit tot 15 kWh wil niet zeggen, dat er geen grotere modellen op de markt verkrijgbaar zijn. De grootste thuisbatterij voor thuis heeft op het moment van schrijven een capaciteit van 100 kWh. Voor veel woningen levert een dergelijke capaciteit geen meerwaarde op. Integendeel, het vertraagt de terugverdientijd van het systeem in veel gevallen. De grootste thuisaccu’s voor thuis worden voornamelijk gebruikt door kleinere MKB’ers, die hun bedrijfspand willen verduurzamen. 

Overigens geldt ook voor deze grote thuisbatterijen dat ze een modulaire opbouw hebben en daarmee uitbreidbaar zijn. Houd rekening met een investering van al snel zo’n 35.000 tot 40.000 euro bij dergelijke producten. Ter vergelijking: een thuisbatterij met een capaciteit van zo’n 5 à 10 kWh kost enkele duizenden euro’s

Berekenen van benodigde capaciteit 

Simpel gezegd valt de benodigde capaciteit van een thuisaccu te berekenen door het gemiddelde stroomverbruik per dag te delen door twee. Weet je niet wat je gemiddeld per dag verbruikt? Het NIBUD stelt dat het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden op 7,2 kWh per dag ligt. Dit betekent dat een gemiddeld huishouden een capaciteit van 3,6 kWh nodig heeft. Naarmate er meer verduurzamende maatregelen genomen worden, groeit de behoefte al snel naar een capaciteit tussen de 5 en 10 kWh. 

Opbrengst zonnepanelen meenemen in berekening capaciteit 

Huishoudens met een PV-systeem dienen daarnaast rekening te houden met de opbrengst van hun zonnepanelen. Vaak wordt gesteld dat iedere 400 Wp aan zonnepanelen gelijk staat aan circa één kWh aan capaciteit voor een thuisbatterij. Houd er hierbij rekening mee dat het om een hele globale berekening gaat. 

Advies over grootte thuisbatterij voor thuis 

Benieuwd welke capaciteit jij nodig hebt voor jouw huishouden? Laat een adviseur met je meekijken. Op basis van je verbruik, de opbrengst van je zonnepanelen, toekomstige verduurzamende investeringen en het verwachte gebruik van de thuisbatterij berekent onze specialist de meest geschikte capaciteit.

Dé thuisbatterij winkel van Nederland

Neem de regie over jouw energie. Bestel voordelig een krachtige thuisbatterij in onze winkel:

0