Huishoudens die de aanschaf van een thuisbatterij overwegen, zitten op voorhand vaak met verschillende vragen. Welke capaciteit heeft mijn thuisaccu nodig? Wat is een geschikte plek voor de montage ervan? Enzovoorts.
Ook over het onderhoud aan thuisbatterijen worden zeer regelmatig vragen gesteld. Heeft een thuisbatterij onderhoud nodig? Kan ik het onderhoud aan de accu zelf uitvoeren? Op welke manier voorkom ik een snelle slijtage aan het systeem? In dit artikel bieden we je het antwoord op dergelijke, zeer terechte vragen.
Houd er rekening mee dat het vereiste thuisbatterij onderhoud per model en systeem kan verschillen. Een fabrikant levert over het algemeen een uitgebreide gebruikershandleiding bij thuisaccu’s, die je meer vertelt over de specifieke onderhoudshandelingen welke je periodiek uit moet voeren.
Thuisbatterij heeft maar weinig onderhoud nodig
Een van de voornaamste voordelen van een moderne thuisbatterij is het gegeven dat deze systemen doorgaans maar weinig onderhoud nodig hebben. Dat geldt in het bijzonder voor thuisaccu’s die door een ervaren monteur geplaatst en aangesloten zijn. De kans dat er kort na de montage van het systeem gebreken optreden is in zo’n geval klein.
Tip: kies altijd voor een erkende installateur bij het laten aansluiten van een thuisbatterij. Je vindt op EchteInstallateur.nl een overzicht van de erkende, gecertificeerde installateurs bij jou in de regio. Zelf een thuisbatterij aansluiten of dit laten doen door een niet-erkende partij is onverstandig.
Verschillen in benodigd onderhoud per type accu
Thuisbatterijen zijn vaak een verzameling van een groot aantal accucellen, kleinere batterijen. Fabrikanten van deze systemen kunnen verschillende soorten batterijen gebruiken om een thuisaccu te produceren.
Tegenwoordig wordt vaak gekozen voor een lithium-ijzerfosfaat batterij. Dit heeft verschillende redenen. Niet alleen heeft een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij weinig onderhoud nodig, ook zijn deze systemen brandveiliger dan verschillende alternatieven.
Hoewel een loodzuur thuisaccu zelden verkocht wordt, is dit een voorbeeld van een apparaat dat juist relatief veel onderhoud nodig heeft. Daar komt bij dat het onderhoud aan dit type accu niet zelf kan worden uitgevoerd, je hebt er de hulp van een professional voor nodig.
Mogelijke noodzaak van het vervangen van de omvormer
Vergelijkbaar met een PV-systeem, heeft ook een thuisbatterij een omvormer nodig. De omvormer van de thuisaccu verschilt van die van zonnepanelen. Bij een PV-systeem maakt men gebruik van omvormers die de gelijkstroom uit de zonnepanelen omzetten in wisselstroom (230 V) voor het gebruik ervan binnen je woning.
In het geval van een thuisbatterij is een omvormer benodigd die zowel gelijkstroom omzet naar wisselstroom, als andersom wisselstroom naar gelijkstroom. Het laat direct zien waarom de omvormer van een PV-systeem niet ook gebruikt kan worden voor de thuisbatterij.
Hoewel de omvormer normaliter jaren mee zal gaan, kan deze na verloop van tijd aan vervanging toe zijn. Het is een onderdeel van de thuisaccu dat relatief makkelijk te vervangen is. Met andere woorden, een defect aan de omvormer betekent niet dat de volledige thuisaccu vervangen moet worden.
Probeer een thuisbatterij vrij van vuil te houden
Iets wat je zelf kunt doen in het onderhouden van een thuisbatterij is het verwijderen van vuil rondom het systeem. Het is afhankelijk van de plek waar je de thuisaccu laat plaatsen, in welke mate deze vervuild zal raken.
Een thuisbatterij die buiten de woning geïnstalleerd wordt, zal sneller worden blootgesteld aan bijvoorbeeld bladeren en kleine takjes. Het is een van de redenen die maakt dat men vaak aanraadt de thuisbatterij in huis, zoals in de garage of op zolder te plaatsen.
Daarnaast wordt de thuisbatterij op deze plekken niet blootgesteld aan direct zonlicht of bijvoorbeeld zeer lage temperaturen. Beide zaken kunnen de werking van de thuisbatterij negatief beïnvloeden.
De behuizing van een thuisbatterij die je binnen de woning plaatst kan verstoft raken. Het is verstandig om het stof periodiek te verwijderen. Het gebruik van een stofdoek of bijvoorbeeld stofzuiger is voldoende. Voorkom dat er vocht in het systeem terechtkomt.
Hulp bij het uitvoeren van thuisbatterij onderhoud
Twijfel je of een thuisbatterij onderhoud nodig heeft? Zie je in de app of het online dashboard van je systeem dat deze minder goed lijkt te werken? Laat de thuisbatterij in zo’n geval door een professioneel installateur nakijken. De installateur beoordeelt of er onderdelen, zoals de omvormer, vervangen moeten worden om de thuisbatterij weer naar behoren te laten functioneren.
Vaak zit er een meerjarige garantie op thuisbatterijen. Onderscheid wordt hierbij gemaakt tussen garantie op de werking van de batterij (vaak zo’n 5 jaar) en garantie op het geïntegreerde batterijpakket (vaak tot 10 jaar). Bij de aankoop van een thuisbatterij kan een adviseur je hier meer over vertellen.