Hoe bereid je je huis voor op de installatie van een thuisbatterij?

Ben je net als steeds meer andere huishoudens overtuigd van de voordelen van een thuisbatterij in huis? Tijd om je woning klaar te maken voor de installatie van het systeem. Het is afhankelijk van het model thuisbatterij dat je laat plaatsen, welke handelingen straks uitgevoerd moeten worden.

Zo beschikken veel moderne thuisbatterijen over een geïntegreerde hybride omvormer. Er zijn echter ook modellen die een losse omvormer hebben, welke naast de thuisbatterij geïnstalleerd wordt. Of denk aan het verschil tussen een vaste thuisaccu en een thuisbatterij met stekker. Het gebruik van dat laatste soort thuisaccu wordt overigens afgeraden door installateurs, zij geven de voorkeur aan een vast model. Deze zijn zeer brandveilig, gaan vaak langer mee en hebben een hogere capaciteit. 

In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je je huis voorbereidt op de installatie van een thuisbatterij. 

Laat een thuisbatterij installeren door een erkende installateur 

Huis op thuisbatterij installatie voorbereiden
Tips over het voorbereiden van je huis op een thuisbatterij installatie

Je huis voorbereiden op de installatie van een thuisbatterij kun je vaak gedeeltelijk zelf doen. Laat de montage van de thuisbatterij en bijvoorbeeld het aansluiten ervan op de meterkast over aan een erkende installateur.

Op deze manier weet je zeker dat het systeem op correcte, vakkundige wijze aangesloten wordt. Maak gebruik van het platform EchteInstallateur.nl om een erkende installateur in jouw regio te vinden. De website laat zien over welke certificeringen de installateurs beschikken. Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een professional. 

Mogelijk vereiste verzwaring van aansluiting in de meterkast 

Het is afhankelijk van de capaciteit van de thuisbatterij of de meterkast moet worden aangepast. Normaliter sluit men de thuisbatterij aan op een eigen groep. Bij een capaciteit tot 10 kWh is een verzwaring van een 1-fase aansluiting doorgaans niet vereist.

Kies je voor een hogere capaciteit? In dat geval is een 3-fasen aansluiting noodzakelijk. Je hebt hulp en toestemming van de netbeheerder nodig om zo’n verzwaring van de aansluiting mogelijk te maken. Een specialist kan je bij de aankoop van een thuisbatterij meer vertellen over de specifieke aanpassingen die aan jouw meterkast moeten worden doorgevoerd. 

Vaste thuisbatterij of thuisbatterij met stekker 

Zoals de naam van het product al verklapt, is een thuisbatterij met stekker een plug-and-play model. Je kunt deze thuisbatterij zelf aansluiten door de handleiding te volgen en de stekker in het stopcontact te steken.

In de inleiding van dit artikel wordt genoemd dat installateurs de voorkeur geven aan een vaste thuisbatterij. Een vast model biedt verschillende voordelen: groter aantal laadcycli, zeer brandveilig, een hogere capaciteit, een hoger laad- en ontlaadvermogen, enzovoorts. 

Voor de installatie van een vaste thuisbatterij is het belangrijk om voldoende ruimte te creëren. De thuisbatterij wordt geplaatst in een droge, goed geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een schuur, een zolder of een bijkeuken. Je kunt deze op de grond laten plaatsen, of aan de muur hangen. Houd er rekening mee dat een thuisbatterij al snel 50 tot 100 kilogram weegt, afhankelijk van de gekozen capaciteit. Het is belangrijk dat de muur voldoende draagkracht heeft. 

Voorkom dat de thuisbatterij in een te kleine ruimte of bijvoorbeeld tussen andere spullen geïnstalleerd wordt. Het maakt de kans op schade aan het systeem onnodig groot en bemoeilijkt de ventilatie van het systeem. Bij een thuisbatterij met omvormer wordt deze net boven of bijvoorbeeld naast de thuisbatterij gemonteerd. 

Aanleggen van de bekabeling voor een thuisbatterij 

Wanneer je een geschikte ruimte gevonden hebt voor de thuisbatterij, is het zaak om na te denken over de bekabeling. De omvormer van de thuisbatterij wordt aangesloten op de meterkast. Het aanleggen van de bekabeling van de omvormer naar de meterkast is het makkelijkst, wanneer je deze plaatst in een ruimte waar vandaan een koof of mantelbuis richting de groepenkast loopt. 

Het is afhankelijk van de huidige indeling van de meterkast, of deze moet worden aangepast. Zoals eerder genoemd kan een verzwaring van de aansluiting door de netbeheerder noodzakelijk zijn. Zorg dat je hier vooraf over geadviseerd wordt, zodat je de netbeheerder kunt benaderen voordat de thuisbatterij geplaatst wordt.

Dit voorkomt onnodige vertraging bij de aansluiting van het systeem. Ook is het gebruikelijk dat er een nieuwe groep geplaatst wordt voor de thuisbatterij. 

Algemene tips bij voorbereiden woning voor thuisaccu 

Onderstaande algemene tips helpen je om jouw woning klaar te maken voor de installatie van de thuisaccu. 

  • Tip 1: zorg voor voldoende werkruimte. Niet alleen in de ruimte waar je de thuisaccu plaatst, maar ook rond de meterkast.
  • Tip 2: kijk naar de staat van de kruipruimte, is deze droog? Dit maakt het makkelijker om kabels te trekken. 
  • Tip 3: houd rekening met een onderbreking van de stroomvoorziening op de dag van installatie. Zorg dat je laptop opgeladen is, zodat je belangrijke overleggen niet hoeft te missen.