Vanuit de Rijksoverheid wordt een verduurzaming van de eigen woning op verschillende manieren gestimuleerd. Deze verduurzaming helpt Nederland immers de klimaatdoelen van 2030 te halen. Neem als voorbeeld het feit dat je als consument geen btw betaalt bij de aanschaf van zonnepanelen. Daarnaast wordt voor de aanschaf van een warmtepomp of bijvoorbeeld zonneboiler de ISDE aangeboden, de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing.
Bekijk de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) eens, om te zien voor welke verduurzamende maatregelen je deze ISDE-regeling kunt gebruiken. Opvallend is dat er momenteel nog geen regeling bestaat voor thuisaccu’s. Daar waar dit product de laatste jaren juist sterk aan populariteit wint onder huishoudens, mede door de voorgenomen afbouw van de salderingsregeling.
Hoe denkt de politie over een subsidie op thuisbatterijen, kunnen we deze in de komende jaren alsnog verwachten? In dit artikel lees je er meer over.
Verschillende organisaties motiveren politiek om subsidie te verstrekken
In de afgelopen jaren hebben verschillende organisaties de politiek gemotiveerd om na te denken over een subsidieregeling voor thuisbatterijen. Dat geldt onder meer voor de netbeheerders in Nederland. Als gevolg van het toenemende aantal zonne-energiesystemen op daken raakt het stroomnet vol. Dat leidt tot een situatie waarin de kans op een overbelasting van datzelfde stroomnet toeneemt. Men noemt het ook wel netcongestie, waarbij er feitelijk een file van energie ontstaat. Deze file is het gevolg van een veel groter aanbod aan opgewekte (groene) stroom, dan dat er vraag naar is.
De kans op netcongestie is groot op de momenten dat de zon volop schijnt en huishoudens voornamelijk buiten zijn. Een overbelasting van het stroomnet resulteert in het slechtste geval in stroomstoringen en oplopende beheerkosten voor de netbeheerder.
Het is een van de redenen voor de invoering van de terugleverheffing door energieleveranciers. De oplopende beheer- en onderhoudskosten worden door netbeheerder immers aan hen doorberekend.
Thuisbatterijen helpen de kans op netcongestie te verkleinen
Door de investering in een thuisbatterij te stimuleren met een subsidieregeling, is het voor consumenten interessanter om actief bij te dragen aan het voorkomen van een dergelijke file. Zij slaan een overschot aan groene stroom voortaan thuis op, waarmee er minder wordt teruggeleverd aan het stroomnet.
VVD en ChristenUnie stimuleren subsidieregeling
Van de Nederlandse politieke partijen zijn het met name de VVD en ChristenUnie die een subsidieregeling op thuisbatterijen zien zitten. In een eerste voorstel spreken zij van een subsidie van circa dertig procent op de aanschafkosten van een thuisbatterij.
Gemiddeld genomen kost zo’n batterij inclusief montage en randapparatuur tussen de 5.000 en 10.000 euro. Een subsidieregeling van dertig procent zou de thuisbatterij hiermee fors goedkoper en daarmee aantrekkelijker maken voor consumenten. Doel van de subsidieregeling is het aanzetten van minstens 100.000 Nederlandse huishoudens tot de aankoop van een thuisaccu. Vooralsnog heeft dit plan onvoldoende politieke steun om het daadwerkelijk in te kunnen voeren.
Andere Europese landen bieden subsidie voor thuisbatterijen
Waar de Nederlandse politiek vooralsnog niet te porren lijkt voor een subsidie op thuisbatterijen, is daarvan in andere Europese landen al wel sprake. Zo geldt dat men in Duitsland profiteert van een subsidie op thuisaccu’s, wanneer deze gecombineerd wordt met zonnepanelen.
Ook worden zij hierbij verplicht om een laadstation te plaatsen bij hun woning. De combinatie van deze producten maakt dat huishoudens de opgewekte groene stroom zelf kunnen opslaan en vervolgens kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld het opladen van hun elektrische auto. Dat is duurzaam, financieel aantrekkelijk en goed voor het stroomnet.
Ook in België werd voorheen een subsidieregeling aangeboden voor thuisbatterijen. Het leidde tot een forse toename in het aantal installaties van deze accu’s. Inmiddels is de regeling hier weer afgeschaft.
Thuisbatterij ook zonder subsidie interessant
Mede als gevolg van de terugleverheffing en de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling door de Nederlandse politiek is het ook zonder subsidie interessant om een thuisbatterij te installeren. Zou je een groot deel van de opgewekte stroom terugleveren, dan zie je dat momenteel terug op je energierekening.
Je betaalt een relatief hoge terugleverheffing bij veel energieleveranciers. Door het overschot aan groene stroom zelf op te slaan, bespaar je jezelf deze kosten.
Wegvallen financieel voordeel bij afschaffing van salderingsregeling
Met de huidige salderingsregeling is het voor huishoudens momenteel nog mogelijk om de teruggeleverde groene stroom weg te strepen tegen het verbruikte aantal kWh’s op jaarbasis. Het maakt het terugleveren van groene stroom, afhankelijk van de terugleverheffing, interessant.
De voorgenomen afschaffing van deze regeling neemt dat financiële voordeel weg. Het maakt het aantrekkelijk om een overschot voortaan zelf op te slaan op een thuisbatterij.