Hoe kan thuisbatterij helpen bij verminderen afhankelijkheid gas?

Elektrificatie, vaak omschreven als het proces van het vervangen van niet-elektrische apparaten, is aan de orde van de dag. Dat geldt zowel voor bedrijven, als voor particuliere huishoudens. Men ruilt de auto op benzine om voor een elektrisch model, kiest voor het verwarmen van woningen met een elektrische warmtepomp en kookt steeds vaker op basis van inductie.

Een ontwikkeling die op positieve wijze bijdraagt aan het verduurzamen van de wereld om ons heen. In het bijzonder, wanneer je de elektrificatie van je huishouden combineert met het opwekken van hernieuwbare zonnestroom met een eigen PV-systeem.

Een volgende stap hierin is het laten plaatsen van een thuisbatterij. Hoe kan een thuisbatterij helpen bij deze elektrificatie, ofwel het verminderen van de afhankelijkheid van gas? In dit artikel lees je er meer over. 

Bewaar opgewekte zonnestroom voor later met een thuisbatterij 

Gas verminderen met thuisbatterij
Afhankelijkheid van gas verminderen dankzij thuisbatterijen

Het vervangen van niet-elektrische apparaten binnen woningen maakt dat de vraag naar stroom toeneemt. De hernieuwbare energie die met een PV-systeem wordt opgewekt, is vaak niet altijd direct te verbruiken.

Immers, de piek in de opbrengst van zonnecollectoren valt doorgaans op een ander moment dan die in het verbruik van huishoudens. Je hebt de meeste stroom nodig in de namiddag en avond, bij het koken, het verwarmen van ruimtes en bijvoorbeeld het opladen van een elektrische auto. 

Dit is precies waar een thuisbatterij kan helpen de afhankelijkheid van gas en grijze stroom te verminderen. Met een thuisbatterij sla je het overschot aan energie van het PV-systeem in huis op. Overdag laadt de thuisaccu op, om deze in de namiddag en avond te ontladen. Zo stroomt er geen zonne-energie weg naar het stroomnet. 

Afschaffing salderingsregeling en risico op netcongestie 

Dat laatste noemt men salderen. Tot 2027 ontvang je een vergoeding voor de stroom die je aan het net levert. Dit verandert, waarbij dit financiële voordeel voor huishoudens met zonnepanelen grotendeels wegvalt.

Hoewel het opwekken van groene stroom vanuit duurzaamheidsoogpunt interessant is, brengt dit een risico met zich mee. Doordat het aantal zonne- en windparken groeit, evenals de totale opbrengst van particuliere PV-systemen, ontstaat er op zonnige dagen een file op het stroomnet. Dit noemt men ook wel netcongestie. Naarmate de file groeit, neemt ook de kans op een stroomstoring toe. 

Met een thuisbatterij ben je de afschaffing van de salderingsregeling voor en zorg je er tegelijkertijd voor dat je het risico op netcongestie vermindert. Zo draag je ook op dat vlak bij aan een duurzame, groene wereld. 

Combineer de thuisbatterij met andere vormen van verduurzaming 

Zou je alleen voor een thuisbatterij kiezen, dan hoeft dat niet direct van invloed te zijn op de afhankelijkheid van gas binnen jouw huishouden. Immers, je hebt mogelijk nog steeds een cv-ketel die op gas werkt en bijvoorbeeld een kooktoestel op gas.

Zorg er daarom voor dat je een thuisbatterij combineert met andere verduurzamende maatregelen in huis. Laat bijvoorbeeld een hybride- of volledig elektrische warmtepomp plaatsen, ter vervanging van een bestaande cv-ketel op gas. Of kies voor het monteren van een laadpaal op eigen terrein, om je elektrische auto hiermee op te kunnen laden. 

Verbruik bepalend voor capaciteit van de thuisbatterij 

Het overwegen van dergelijke verduurzamende investeringen kan bepalend zijn voor het model thuisbatterij dat het meest geschikt is voor jouw huishouden. De capaciteit van een thuisbatterij wordt bepaald op basis van de opbrengst van je PV-systeem en het gemiddelde verbruik van je huishouden.

Met de investering in een warmtepomp of een laadpaal zal dat verbruik toenemen. Een installateur kan je van advies voorzien over de capaciteit van een thuisbatterij die het beste past bij jouw huishouden. 

Afhankelijkheid van gas verminderen zonder zonnepanelen 

De aanwezigheid van een PV-systeem op het dak van je woning is geen voorwaarde om een thuisbatterij bij te laten dragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van gas. Je kunt een thuisbatterij combineren met een dynamisch energiecontract. Verschillende Nederlandse energiemaatschappijen bieden dit type contract inmiddels aan, naast hun vaste- en variabele energiecontracten.

Met een dynamisch energiecontract kun je in stroom handelen op de onbalansmarkt. De prijs van een kWh aan stroom verandert hier ieder uur en is gebaseerd op de actuele vraag en het aanbod. Op zonnige dagen zal het aanbod groot zijn, wat het voor jou mogelijk maakt om groene stroom van het net af te nemen tegen een relatief laag tarief.

Wist je dat negatieve stroomprijzen regelmatig voorkomen in Nederland? Zo kun je de thuisbatterij op een voordelige wijze opladen met duurzame energie, om deze energie vervolgens te gebruiken voor het gebruik van je inductiekookplaat, je warmtepomp, enzovoorts.

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies