Bij de investering in een thuisbatterij zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk aan de benodigde capaciteit ervan, het type accu en de losse omvormer waarmee je deze mogelijk moet combineren. Een ander aspect is de levensduur van het apparaat.
Hoe lang gaat een thuisbatterij mee? Op welke manier kun je de levensduur van verschillende batterijen met elkaar vergelijken? Waarvan is de duurzaamheid van de accu afhankelijk? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen.
Gemiddelde levensduur van een thuisbatterij
Een gemiddelde thuisbatterij heeft anno 2024 een levensduur tussen de 10 en 20 jaar. De exacte levensduur van een accu is afhankelijk van verschillende factoren. Iemand die de thuisbatterij gebruikt voor het opladen van een elektrische auto zal merken dat het apparaat veel eerder vervangen moet worden dan huishoudens die hierop uitsluitend een overschot aan groene stroom opslaan.
Dat laatste heeft te maken met het aantal laadcycli wat een thuisbatterij meegaat. Bij een moderne thuisaccu ligt dat aantal tussen de 5.000 en 10.000. Het betekent dat een batterij tussen de 5.000 en 10.000 keer kan worden opgeladen. Een batterij kan natuurlijk ook langer dan deze indicatie meegaan.
Logischerwijs wordt dit aantal bij het gebruik van de thuisaccu voor bijvoorbeeld het opladen van een elektrische auto relatief snel bereikt. Een elektrische auto heeft een aanmerkelijk grotere capaciteit dan een thuisbatterij. Dit betekent dat de thuisaccu meermaals zal moeten ontladen, voordat de elektrische auto volledig opgeladen is.
Degradatie van de capaciteit van een accu
Het ouder worden van een thuisbatterij gaat gepaard met de degradatie van de capaciteit ervan. Zo zal je steeds minder stroom op de batterij op kunnen slaan. Er zijn verschillende fabrikanten van thuisbatterijen die een gegarandeerde capaciteit bieden na tien jaar.
In veel gevallen gaat het hierbij om een capaciteit van 70% van de oorspronkelijke waarde na deze periode. De degradatie van een thuisbatterij als gevolg van de leeftijd hiervan is een factor om mee te nemen bij het bepalen van de benodigde capaciteit van het systeem in jouw woning. Je kunt het vergelijken met de degradatie in de opbrengst van een PV-systeem. Ook zonnepanelen leveren minder op, naarmate deze ouder worden.
De degradatie van de capaciteit van een thuisbatterij kun je enigszins remmen door deze niet volledig op te laden. Aangeraden wordt om een batterij niet verder op te laden dan tot zo’n 80 procent. Op deze manier heb je er het langst profijt van.
Externe factoren die levensduur batterij bepalen
Er zijn verschillende externe factoren die invloed kunnen hebben op de levensduur van een thuisbatterij. Je kunt hierbij denken aan een aspect als de temperatuur in de ruimte waar je de accu ophangt. Is het er te koud of juist erg warm? In dat geval heeft dit een negatief effect op de levensduur van een thuisbatterij. Een ander aspect is vocht. Het is niet voor niets dat een thuisbatterij in de meeste gevallen binnen woningen, in droge ruimtes gemonteerd wordt. Ook vocht maakt namelijk dat een thuisbatterij minder lang mee zal gaan.
Verschil in levensduur per type accu
Houd er rekening mee dat het antwoord op de vraag, hoe lang gaat een thuisbatterij mee, afhankelijk is van het type accu dat je aanschaft. Zo gaat een ijzerfosfaat thuisbatterij gemiddeld genomen langer mee dan bijvoorbeeld een lithium-ion batterij.
Bij een ijzerfosfaat thuisaccu ligt de levensduur op zo’n 10.000 laadcycli. In het geval van een lithium-ion batterij komt dat aantal normaliter niet boven de 6.000 laadcycli uit. Het is een van de redenen die maakt dat veel huishoudens tegenwoordig voor een ijzerfosfaat batterij kiezen. Een bijkomend voordeel daarvan is dat deze accu’s zeer brandveilig zijn.
Daarnaast geldt dat een lithium-ion batterij doorgaans meer onderhoud nodig heeft dan een ijzerfosfaat accu. Al geldt voor beide soorten dat het benodigde onderhoud heel beperkt is.
Fabrikanten van thuisbatterijen met hoge levensduur
Er zijn verschillende fabrikanten van kwalitatief goede thuisbatterijen met een hoge levensduur. Kies bijvoorbeeld voor een accu van het Nederlandse Sessy. Deze ijzerfosfaat thuisbatterijen gaan lang mee en zijn daarnaast standaard voorzien van slimme software.
Dat laatste maakt dat je optimaal gebruik kunt maken van de stroom die op de thuisbatterij is opgeslagen. Ook de batterijen van producenten als Bliq en Huawei, in beide gevallen gaat het om ijzerfosfaat accu’s, gaan normaliter vele jaren mee.
Advies over verlengen levensduur thuisbatterij
Wil je meer weten over hoe lang een thuisbatterij meegaat? Ben je benieuwd wat je zelf kunt doen om de levensduur van een thuisaccu te verlengen? Neem in beide gevallen eens contact op, zodat onze adviseurs je hier meer over kunnen vertellen.