Hoe stimuleert de Europese Unie innovatie in de thuisbatterijsector?

Een duurzame opslag van hernieuwbare energie wordt de komende jaren steeds belangrijker voor Europese landen. Als gevolg van de klimaatdoelen die men zich voor 2030 gesteld heeft, wordt er fors geïnvesteerd in onder meer wind- en zonneparken.

Ook consumenten dragen bij door bijvoorbeeld massaal PV-systemen aan te sluiten en daarnaast over te stappen op een elektrische auto, een elektrische warmtepomp, enzovoorts. Het is een positieve ontwikkeling, waaraan enkele risico’s kleven. Zo raakt het stroomnet inmiddels overvol als gevolg van de elektrificatie. Dit maakt het lastig om bestaande aansluitingen te verzwaren of nieuwe aansluitingen te creëren. Ook netcongestie vormt een groeiend risico, doordat de aanvoer van groene stroom steeds groter is. 

Grote batterijparken, maar ook thuisbatterijen kunnen een deel van de oplossing vormen. Hoe stimuleert de Europese Unie innovatie in de thuisbatterijsector? Wat wordt gedaan om de benodigde opslagcapaciteit voor groene stroom in de komende jaren te realiseren binnen Europa? In dit artikel lees je er meer over. 

Verschillende ontwikkelingen binnen de thuisbatterijsector 

Europese Unie en ontwikkelingen thuisbatterijen
Uitleg over Europese Unie die thuisbatterijsector stimuleert

Binnen de thuisbatterijsector volgen de ontwikkelingen elkaar op hoog tempo op. Zo stappen steeds meer fabrikanten van de lithium-ion accu over op een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij. Dat laatste type accu is niet alleen duurzamer, maar ook brandveiliger.

Daarnaast worden thuisbatterijen tegenwoordig van slimme software voorzien, waarmee de aansturing ervan steeds optimaler is. Evenals dat de productiecapaciteit van veel producenten van thuisbatterijen de laatste jaren groeide. 

In de komende jaren zullen meer van deze ontwikkelingen volgen. Zo wordt door zowel bedrijven als wetenschappers geïnvesteerd in onderzoek naar de verschillende vormen van de opslag van hernieuwbare energie. Deze onderzoeken worden gedeeltelijk gesubsidieerd vanuit de Europese Unie en lokale overheden. Een voorbeeld van dergelijk onderzoek is dat naar organische batterijen die beter recyclebaar zijn dan de huidige modellen. 

Horizon Europe-programma voor subsidiëring innovatie 

Op Europees niveau is het Horizon Europe-programma een van de belangrijkste pijlers om tot innovatie te komen binnen de thuisbatterijsector. Het is een financieringsinstrument dat de Europese Unie in het leven heeft geroepen om zowel onderzoek als innovatie naar nieuwe of verbeterde methoden voor de opslag van hernieuwbare energie te stimuleren. 

Startups en bedrijven binnen het MKB kunnen een beroep doen op de EIC Accelerator vanuit de Europese Unie. Het is een vorm van financiële steun, die hen helpt technologieën op het gebied van energieopslag te verbeteren. De thuisbatterijsector is een voorbeeld van een sector waarbinnen men gebruik maakt van deze steun. 

European Battery Alliance voor recycling van batterijen 

Niet alleen wordt er gekeken naar de wijze waarop bijvoorbeeld de werking van (thuis)batterijen verbeterd kan worden. Een ander belangrijk initiatief is dat van de European Battery Alliance, vaak afgekort tot EBA.

De EBA zoekt naar kansen om tot een duurzame batterijwaardeketen te komen. Binnen deze keten ligt de focus niet alleen op een efficiënte productie van batterijen, maar ook op mogelijkheden om deze aan het eind ervan te recyclen. Dergelijk onderzoek richt zich voornamelijk op de materialen die gebruikt worden bij de productie van batterijen. 

Innovation Fund om CO2-uitstoot te verminderen 

Iets wat enigszins samenhangt met de batterijwaardeketen die de EBA probeert te optimaliseren, is het Innovation Fund van de Europese Unie. Met dit fonds wordt getracht de CO2-uitstoot bij de productie van thuisbatterijen terug te dringen. Bedrijven die hun focus leggen op het verminderen van de uitstoot van CO2 bij de productie en het recyclen van thuisbatterijen, kunnen een beroep doen op deze financiële compensatie. 

Subsidies van groot belang voor doorontwikkeling thuisbatterijen 

Dat de Europese Unie op verschillende manieren subsidies verstrekt aan de ontwikkelaars en producenten van thuisbatterijen is een goede ontwikkeling. Het voortdurend doorontwikkelen van thuisbatterijen is een uitdagend, ingewikkeld proces.

Mede doordat een nauwe samenwerking tussen het bedrijfsleven, de wetenschap en overheid hierin een prominente rol speelt. Ondernemers kunnen zich het financiële risico waarmee de doorontwikkeling van deze technologie gepaard gaat, niet altijd veroorloven. Met de subsidie vanuit de Europese Unie wordt het risico dat men aangaat beperkt.

In de toekomst mogelijk subsidies voor particulieren 

In verschillende Europese landen werden de afgelopen jaren al subsidies aangeboden aan consumenten die investeerden in thuisbatterijen. Onder meer in België kon men hiervan profiteren. Vooralsnog gebeurde dat in Nederland niet. De afgelopen periode zijn er verschillende politieke partijen geweest, die hebben aangedrongen op een proef met subsidies voor particuliere huishoudens.

Dit moet de investering in een thuisbatterij voor hen interessanter maken. Op dit moment worden er uitsluitend subsidies geboden voor de investering in een elektrische auto, een warmtepomp en bijvoorbeeld een zonneboiler. Voor zonnepanelen geldt een vergelijkbare compensatie, doordat men hier geen btw over hoeft te betalen. 

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies