Verschillende Europese landen hebben de vraag naar thuisaccu’s de afgelopen jaren fors toe zien nemen. Ook in Nederland is er al enige tijd sprake van groei in het aantal verkochte thuisbatterijen. Niet voor niets, met de voorgenomen afschaffing van de lopende salderingsregeling in 2027 zal de thuisaccu steeds populairder worden onder huishoudens.
Hoe verhoudt de Nederlandse thuisaccu markt zich ten opzichte van de landen om ons heen? Worden er in landen als Duitsland en België net zo veel thuisbatterijen aangeschaft door particuliere consumenten? In dit artikel lees je er meer over.
Thuisbatterijen al jaren zeer populair in Duitsland
Duitsland was een van de eerste Europese landen met een sterk groeiende thuisaccu markt, mede doordat ook het aantal PV-systemen in dat land al snel fors steeg. Het land introduceerde al in 2004 een terugleververgoeding, vergelijkbaar met de salderingsregeling die in datzelfde jaar in Nederland ingevoerd werd.
De Duitse terugleververgoeding maakte het voor huishoudens financieel aantrekkelijk om zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen. In 2014 werd deze vergoeding aangepast; voortaan bepaalde de markt hoe hoog deze zou zijn. Het betekende concreet dat de terugleververgoeding plotseling nog maar een fractie was van hetgeen men eerder betaalde voor de gesaldeerde stroom.
In combinatie met de introductie van de eerste modellen thuisbatterijen, leidde het voorgaande al snel tot een sterke groei van de thuisaccu markt in Duitsland.
Veel gehoorde redenen om voor een thuisbatterij te kiezen waren de onafhankelijkheid van het net en de mogelijkheid om stroom te kunnen blijven gebruiken bij een stroomstoring.
Veel PV-installaties gecombineerd met een thuisbatterij
In Duitsland worden tegenwoordig circa één op de twee geïnstalleerde PV-systemen standaard gecombineerd met een thuisbatterij. Het verklaart waarom de thuisaccu markt hier al veel sterker gegroeid is dan in Nederland.
Ook in Zweden veel huishoudens met een thuisbatterij
Vergelijkbaar met de ontwikkelingen in Duitsland, ziet ook Zweden de thuisbatterij markt sterk groeien de laatste jaren. In Zweden wordt bij zo’n dertig procent van de geïnstalleerde zonne-energiesystemen standaard een thuisbatterij geleverd. Het stelt Zweedse huishoudens in staat om de opgewekte groene stroom zelf op te kunnen slaan. Dit vergroot de onafhankelijkheid van het energienet en helpt onder meer netcongestie tegen te gaan. Kijk je naar de Nederlandse thuisaccu markt anno 2024, dan kiest nu slechts één op de tien huishoudens voor de combinatie van een thuisbatterij met zonnepanelen.
Dat laatste is een van de redenen dat verschillende Nederlandse belangenorganisaties huishoudens aanzetten tot de investering in een thuisaccu. Zo kan ook het stroomnet in Nederland ontlast worden.
Dit gaat netcongestie tegen en helpt het risico op stroomuitval te verkleinen. De kans op netcongestie is groot bij pieken in de vraag naar of het aanbod van stroom. Van dat eerste is bijvoorbeeld sprake, wanneer veel mensen hun elektrische auto aan het eind van de werkdag aan de laadpaal hangen. Een piek in het aanbod ziet men op warme zomerdagen.
In België werd voorheen een subsidie aangeboden
In België, specifiek in Vlaanderen, werd tot 2023 een subsidie aangeboden voor een thuisbatterij. Inmiddels is deze regeling niet meer van kracht. Het heeft er wel toe geleid dat een groot aantal huishoudens koos voor een investering in een thuisbatterij de laatste jaren. Daarmee is ook de thuisaccu markt in België groter dan die in Nederland. In de buurt van Duitsland komt België voorlopig echter niet.
De kans dat in Nederland een subsidie aangeboden zal worden voor thuisbatterijen lijkt vooralsnog klein. Er zijn enkele politieke partijen die hier de afgelopen jaren op hebben ingezet. Zij kregen echter onvoldoende steun om de subsidie daadwerkelijk in te kunnen voeren.
Markt met thuisbatterijen zal zeer waarschijnlijk groeien
Verschillende organisaties in binnen- en buitenland verwachten dat de markt met thuisbatterijen de komende jaren groeit. Niet alleen de Nederlandse markt zal toenemen; dat geldt zeker ook voor de Oost-Europese. Dat laatste geldt voornamelijk voor Polen en Hongarije, waar het aantal installaties van PV-systemen de laatste jaren al fors toenam.
In deze landen heeft men, net als in Nederland, behoefte aan meer flexibiliteit op het stroomnet. Het traditionele energienet is in veel Europese landen niet ingericht op een tweerichtingsverkeer. Van dat verkeer is met de groei van het aantal zonne-energiesystemen inmiddels wel sprake.
Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd, wordt de salderingsregeling zeer waarschijnlijk afgeschaft in 2027. Het maakt dat de vraag naar thuisbatterijen de laatste tijd al flink toenam. Ook doordat, vooruitlopend op de afschaffing van de salderingsregeling, door verschillende energieleveranciers een terugleverheffing in rekening wordt gebracht bij huishoudens. Het maakt het salderen van een overschot aan groene stroom steeds minder aantrekkelijk.