Als huishouden doe je er mogelijk alles aan om je energieverbruik te beperken. Denk aan investeringen in een verbeterde isolatie, het vervangen van apparaten met een ongunstig energielabel, de aanschaf van een PV-systeem om zelf zonne-energie op te wekken, enzovoorts. Iets wat regelmatig vergeten wordt is het minimaliseren van het sluipverbruik in huis. Spoor het op, pak het aan en bespaar op je energiekosten! Er zijn verschillende manieren om het sluipverbruik in huis aan te pakken. Hoe voorkom je het met een thuisbatterij? In dit artikel lees je er meer over.
Zo werkt het sluipverbruik van elektrische apparaten
Verschillende elektrische apparaten in huis verbruiken stroom op de momenten dat ze niet actief gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een televisie, waarbij vaak een rood lampje brandt. Datzelfde geldt voor een tweede monitor in je werkkamer. Het ingeschakeld houden van apparaten die op stand-by staan, zorgt voor een onnodig hoog energieverbruik en daarmee voor kosten die je relatief makkelijk kunt voorkomen.
Wist je dat een console op jaarbasis zo’n 79 kWh verbruikt op momenten dat je deze niet actief hebt ingeschakeld? Of kijk eens naar je computer en bijbehorende apparatuur: zo’n 260 kWh per jaar. Zou je het sluipverbruik van alle elektrische apparaten in huis bij elkaar optellen, dan komt dit uit op zo’n 450 tot zelfs 500 kWh per jaar. Bij een tarief van 0,35 euro per kWh betekent dat een kostenpost van meer dan 150 euro op jaarbasis.
Gebruik van een energieverbruiksmanager
Er zijn diverse manieren waarop je het sluipverbruik van apparaten in huis kunt monitoren, om het vervolgens aan te pakken. Een van de mogelijkheden die je hierbij hebt is het gebruik van een energieverbruiksmanager. Deze systemen komen voor in twee varianten: modellen die het sluipverbruik realtime inzichtelijk maken met een P1-systeem en modellen die dat met vertraging doen aan de hand van een P4-systeem. Met een P4-meter zie je het verbruik van gister vaak in blokken van een of meerdere uren. Het is niet mogelijk om het verbruik per apparaat op te vragen.
Een thuisbatterij heeft vaak standaard een P1-meter aan boord. Deze component is noodzakelijk om het systeem op de juiste momenten te kunnen laten laden en ontladen. Merkt de P1-meter dat het actuele verbruik toeneemt? Het kan een reden zijn om de batterij te ontladen, zeker als de stroomprijs op dat moment relatief hoog is.
Aansluiten van een P1-meter in huis
Een P1-meter wordt vaak aangesloten op de slimme meter in de meterkast. De data die de P1-meter verzamelt wordt getoond in een handige app of een online dashboard. Los van de meters in een thuisbatterij, zijn er ook P1-meters verkrijgbaar met een klein schermpje die je aan de muur van je woning hangt. Je ziet op deze schermen het huidige verbruik, dat zal dalen als je apparaten uitschakelt.
Handig aan een P1-meter is dat deze niet alleen kijkt naar je verbruik. Ook de productie van je zonnepanelen is terug te zien in de data die de meter voor je verzamelt. Je ziet deze data in het geval van thuisbatterijen terug via het EMS, het Energie Management Systeem van de accu. Dit systeem helpt je de optimale laad- en ontlaadstrategie te zoeken bij het verbruik van je huishouden en de opbrengst van je PV-systeem. Dit komt het rendement van de thuisbatterij ten goede.
Monitor je sluipverbruik in huis actief
Kijk eens wat het verbruik van de verschillende apparaten is, op het moment dat je niets actief gebruikt. Een goed moment voor zo’n meting is aan het eind van de avond, nadat je de verlichting hebt uitgeschakeld. Trek vervolgens eens wat stekkers uit het stopcontact, bijvoorbeeld van je televisie en tweede scherm in je kantoor. Je zal het effect ervan direct terugzien in het dashboard van je P1-meter.
Op basis van je bevindingen kun je vervolgens doelgericht voor verbeteringen zorgen om het sluipverbruik terug te dringen. Dat doe je bijvoorbeeld door een tijdschakelaar tussen de stekker van het apparaat en je stopcontact te plaatsen. Of denk aan het gebruik van slimme stekkers, die je met een app op je telefoon in- en uitschakelt. Relatief kleine aankopen, die je snel zijn terugverdiend als je sluipverbruik afneemt.
Advies over tegengaan sluipverbruik met thuisbatterij
Wil je meer weten over de precieze werking van de P1-meter als component van je thuisbatterij? Ben je benieuwd tot op welk detailniveau je het verbruik van apparaten kunt bekijken met zo’n P1-meter? Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over.