Hoe werkt een thuisbatterij?

Als onderdeel van de verduurzaming van woningen kiezen steeds meer huishoudens over een thuisbatterij. Niet alleen als aanvulling op een zonne-energiesysteem kan een thuisaccu interessant zijn. Overweeg dit apparaat ook, wanneer je nog geen zonnepanelen hebt.

Je hebt zeker met een dynamisch energiecontract, dat door verschillende Nederlandse energieleveranciers wordt aangeboden, de mogelijkheid om stroom goedkoop in te kopen en op de accu te bewaren. Bij een stijgende stroomprijs gebruik je de opgeslagen stroom van je thuisbatterij. Naast het financiële voordeel dat dit oplevert, helpt het netcongestie tegen te gaan.

Een vraag die huishoudens al snel stellen wanneer zij een accu voor thuis overwegen: hoe werkt een thuisbatterij precies? Of, waarop moet ik letten als ik een thuisbatterij aanschaf? In dit artikel vind je er het antwoord op. 

Combinatie van verschillende componenten 

Hoe werkt thuisbatterij
Antwoord op de vraag hoe een thuisbatterij werkt

Om antwoord te kunnen geven op de vraag, hoe werkt een thuisbatterij, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende componenten. Zo wordt een thuisbatterij altijd gecombineerd met een (slimme) omvormer. Dat betekent overigens niet dat je in iedere situatie twee apparaten moet laten installeren. De omvormer kan een onderdeel zijn van de thuisbatterij zelf. 

De omvormer helpt te bepalen wanneer de thuisbatterij op moet laden en wanneer het zinvol is om deze te ontladen. Dit kan afhankelijk zijn van de opbrengst van het zonne-energiesysteem, maar bijvoorbeeld ook van de stroomprijs. Het ontladen kan eveneens gebaseerd zijn op de stroomprijs. Vaak in combinatie met het verbruik van apparatuur in huis. 

Gebruik van een bidirectionele omvormer 

De omvormer die gebruikt wordt voor een thuisbatterij is een bidirectioneel model. Dit betekent dat de omvormer de energie vanaf de zonnepanelen niet alleen omzet naar gelijkstroom; ook kan de gelijkstroom worden omgezet in wisselstroom. Op dit punt verschilt de omvormer van een thuisaccu van die van een zonne-energiesysteem. Ook een laadpaal is voorzien van een omvormer. Hoewel de bidirectionele omvormer in deze systemen aan populariteit wint, zijn veel laadpalen nog voorzien van een omvormer die dit niet faciliteert. 

Verschillende soorten thuisbatterijen 

De exacte werking van een thuisbatterij is afhankelijk van het model accu dat je laat monteren. Zo wordt er onder meer onderscheid gemaakt tussen een lithium-ion accu, die je bijvoorbeeld kent van je mobiele telefoon, en een ijzerfosfaat thuisbatterij. Dat laatste type is geliefd. Mede doordat deze thuisbatterijen brandveiliger zijn dan de lithium-ion modellen. Een ander belangrijk verschil zit in de levensduur van beide soorten thuisbatterijen. Over het algemeen ligt het aantal laadcycli bij een ijzerfosfaat thuisbatterij hoger dan bij een lithium-ion accu. 

Overschot aan groene stroom op de thuisbatterij laden 

Het zonne-energiesysteem op het dak van je woning produceert zeker op zonnige dagen mogelijk meer dan je verbruikt. Bij een overschot aan groene stroom heb je twee opties: het salderen ervan, of het opladen van de thuisbatterij. Het opladen van een thuisaccu is niet anders dan het opladen van een mobiele telefoon of bijvoorbeeld je elektrische auto. De capaciteit van de thuisbatterij bepaalt hoeveel stroom je hierop kunt bewaren. Veel thuisbatterijen zijn onderdeel van een modulair systeem. Dit maakt het heel eenvoudig om de capaciteit van het systeem aan te passen bij bijvoorbeeld een uitbreiding van het aantal zonnepanelen. 

De meeste thuisbatterijen hebben tegenwoordig een opslagcapaciteit van tenminste vijf of tien kWh. Wat binnen jouw huishouden de benodigde capaciteit is, hangt van verschillende factoren af. Kijk niet alleen naar de opbrengst van de zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook naar je gemiddelde verbruik. Het verbruik bepaalt immers welk overschot je mag verwachten. Voor het berekenen van de benodigde capaciteit wordt vaak de volgende vuistregel gebruikt: een benodigde capaciteit van 1 tot 1,5 kWh per wattpiek (kWp). 

Batterij ontladen bij slecht weer of in de avond 

Nadat de thuisbatterij opgeladen is, kun je deze ontladen. De eerder aangehaalde omvormer helpt te bepalen, wanneer het verstandig is dat te doen. Op een zomerdag zal je altijd eerst de opbrengst van je zonnepanelen verbruiken. Heb je meer stroom nodig of gaat de zon onder? In dat geval zorgt de omvormer voor het ontladen van de thuisaccu. Dat laatste is ook wenselijk op een regenachtige of bewolkte dag. De opbrengst van de panelen zal op die momenten minimaal zijn. 

Thuisbatterij met dynamisch energiecontract

Hoe werkt een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract? In dit geval zorgt de omvormer voor het opladen van de batterij op de momenten dat de stroomprijs laag is. Bij een dynamisch energiecontract wisselt de stroomprijs ieder uur. Het ontladen van de accu is interessant op het moment dat de stroomprijs stijgt, bijvoorbeeld aan het eind van de dag. Je verbruikt op zo’n moment de goedkoop ingekochte energie.

Thuisbatterij offertes ontvangen:

Vul het aanvraagformulier in

Beantwoord enkele vragen over jouw woonsituatie en wensen.

Ontvang offertes

Ontvang vrijblijvend offertes van gecertificeerde thuisbatterij installateurs.

Thuisbatterij installatie

Vergelijk het aanbod en kies de meest geschikte installateur.