Raak je steeds meer geïnteresseerd in een thuisbatterij, als een duurzame toevoeging aan je woning? Na het vergelijken van de verschillende opties, speelt zeer waarschijnlijk al snel de vraag: hoe worden thuisbatterijen aangesloten?
Is dit een klus die je zelf kunt doen, of heb je er de hulp van een installateur voor nodig? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen. Houd er rekening mee dat de precieze methode van aansluiten per model kan verschillen. Zo wordt er onder meer onderscheid gemaakt tussen thuisbatterijen met een geïntegreerde omvormer en modellen waarbij de omvormer los geplaatst wordt.
Laat een thuisbatterij aansluiten over aan de specialist
Zelf een thuisbatterij aansluiten is onverstandig. Het is een complex proces, waarbij hulp van een professionele installateur vereist is. Door een installateur in te schakelen minimaliseer je het risico op brand in het systeem. Niet alleen helpt een installateur het systeem op correcte wijze te monteren, ook kan deze advies bieden over de meest geschikte plek in huis voor een thuisbatterij.
Voor thuisbatterijen geldt dat de ruimte droog en goed geventileerd moet zijn. Op deze manier kan de thuisbatterij zijn warmte voldoende kwijt, wat de kans op storingen aanmerkelijk verkleint. Hoewel een thuisbatterij niet per definitie in huis geïnstalleerd hoeft te worden, is dat wel het meest gebruikelijk. De kans op onnodige slijtage is buiten groter dan binnen. Zo kan de zon of een hoge buitentemperatuur de capaciteit van een thuisbatterij sneller degraderen.
Tip: wil je weten welk bedrijf hulp van een erkende installateur biedt in jouw regio? Kijk in dat geval eens op EchteInstallateur.nl. Je vindt op deze website uitsluitend installateurs die erkenning of een certificaat hebben gekregen via de onafhankelijke stichting InstallQ.
Zo worden thuisbatterijen aangesloten
Moderne thuisbatterijen bestaan uit drie componenten: de (geïntegreerde) omvormer, een batterij managementsysteem en de batterijen zelf. Veel thuisbatterijen worden modulair opgebouwd, wat betekent dat je deze relatief makkelijk uit kunt breiden met aanvullende modules.
Houd er rekening mee dat aanpassingen aan de meterkast noodzakelijk zijn, wanneer de capaciteit van de thuisbatterij toeneemt. Heb je al een 3-fasen aansluiting in de meterkast? In dat geval is een aanpassing vaak niet vereist. Een installateur kan je hier bij het aansluiten van de thuisbatterij meer over vertellen. Overigens is een 3-fasen aansluiting niet direct vereist; kleinere thuisbatterijen kunnen ook op een 1-fase aansluiting worden aangesloten.
De thuisbatterij wordt aangesloten op een eigen groep in de meterkast. In sommige gevallen is het mogelijk om de omvormer van een thuisbatterij ook te gebruiken voor een PV-systeem dat je op een later moment installeert. Een vereiste is dat de omvormer hybride is.
Installatie volgens de NEN1010-norm
Een erkende installateur zal een thuisbatterij aansluiten volgens de geldende NEN 1010-norm voor laagspanningsinstallaties. De norm schrijft voor welke kabels gebruikt moeten worden, hoe moet worden omgegaan met de aarding van het systeem, enzovoorts.
Normaliter gebruikt men een AC-kabel en een CAT-kabel bij het aansluiten van de thuisbatterij. Afhankelijk van het type aansluiting in de meterkast wordt gekozen voor een 3- of 5-aderig type AC-kabel.
Vanuit de thuisbatterij wordt ook een koppeling gelegd met de slimme meter in de meterkast. In sommige gevallen is het gebruik van een P1 splitter noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer de P1 poort van de slimme meter al gebruikt wordt door een andere installatie binnen de woning.
Montage van de thuisbatterij in huis
Zoals eerder in dit artikel genoemd wordt, kiest men bij het plaatsen van een thuisbatterij vaak voor een locatie in huis. Je kunt de thuisbatterij tegen de muur laten plaatsen, of deze ophangen.
Hierbij is het belangrijk rekening te houden met het gewicht van de thuisbatterij en het type muur, waaraan je deze wilt laten bevestigen. Zorg dat de ruimte rondom een thuisbatterij altijd vrij is van andere spullen. Op deze manier wordt onnodige schade aan het systeem voorkomen. Het is onverstandig om spullen op de bovenzijde van een thuisbatterij te leggen.
Aanmelden van de thuisbatterij
Je thuisbatterij is succesvol aangesloten! De laatste stap in dit proces is het bij de netbeheerder aanmelden van de thuisbatterij via Energieleveren.nl. Vergelijk dit met het aanmelden van je PV-systeem. Het aanmelden van een nieuwe thuisbatterij is om verschillende redenen belangrijk.
Inzicht in de locaties waar men een PV-systeem of bijvoorbeeld thuisaccu gebruikt, helpt het stroomnet betrouwbaar te houden. Daarbij komt dit de veiligheid van de monteurs van netbeheerders ten goede. Zij weten op basis van de registratie welke veiligheidsmaatregelen vooraf genomen moeten worden.
Meer weten over het aansluiten van een thuisbatterij? Onze specialisten vertellen je er alles over bij een adviesgesprek.