Wat is de invloed van de CO2-belasting op de adoptie van thuisbatterijen?

Wanneer je als huishouden stroom of gas afneemt van het net, betaal je daar CO2-belasting over. Ook voor bedrijven geldt dat zij belasting betalen om de CO2-uitstoot die het energieverbruik met zich meebrengt, te kunnen compenseren. Wist je dat je zelfs CO2-belasting betaalt wanneer het gaat om groene stroom, dat je afneemt van het stroomnet? Denk aan het energiecontract dat je hebt bij een groene energieleverancier, die voornamelijk stroom levert van milieuvriendelijke wind- of zonneparken. Ook deze energie is belast met CO2-belasting. Om te besparen op de kosten voor je energieverbruik is het interessant om te kijken naar een thuisbatterij, waarmee je zelf opgewekte stroom thuis opslaat. In dit artikel lees je meer over de voordelen van een thuisaccu in relatie tot de te betalen CO2-belasting.

Uit recent onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden in Nederland circa 2,5 keer meer voor het gasverbruik betaalt dan een fabriek. Zo lag de gemiddelde CO2-belasting over de volledige linie op 88 euro per ton uitstoot in 2023. Kijk je uitsluitend naar de CO2-belasting voor huishoudens over diezelfde ton aan uitstoot, dan komt de CO2-belasting uit op circa 219 euro. Huishoudens betalen deze CO2-belasting overigens niet uitsluitend over de energie die zij in huis verbruiken. Men betaalt het bijvoorbeeld ook aan de pomp.

CO2-belasting verminderen door energieverbruik te beperken

CO2 belasting en adoptie van thuisaccu'sEr zijn verschillende manieren waarop je kunt proberen de te betalen CO2-belasting tot een minimum terug te brengen. Zo kun je de thermostaat een paar graden lager zetten of bijvoorbeeld investeren in een verbetering van de isolatie in huis. Het terugdringen van je energieverbruik maakt dat je minder energie hoeft af te nemen en als gevolg daarvan minder belasting betaalt. Dat gaat nog sneller, wanneer je een deel van je eigen verbruik compenseert met zelf opgewekte groene stroom uit een PV-systeem. Overweeg eens een aantal zonnepanelen op het dak van je woning te leggen.

Zorg dat je zelf opgewekte stroom direct verbruikt

Belangrijk bij de investering in een PV-systeem is dat je de opgewekte groene stroom direct zelf verbruikt. Doe je dat niet, dan saldeer je deze stroom; je levert de stroom terug aan het energienet. Wanneer je in de avond alsnog stroom nodig hebt voor je kooktoestel of de verlichting, dan neem je dit af van het net. Zo wek je weliswaar groene stroom op, maar betaal je alsnog CO2-belasting en is de besparing daarmee heel beperkt.

Daar komt bij dat het salderen van stroom steeds minder aantrekkelijk wordt. Huishoudens betalen tegenwoordig een terugleverheffing voor de stroom die ze salderen. De kosten die het met zich meebrengt kunnen al snel oplopen. In 2027 zal naar alle waarschijnlijkheid ook de huidige salderingsregeling worden afgeschaft. De financiële vergoeding waarvan huishoudens vandaag profiteren met een thuisbatterij verdwijnt daarmee grotendeels.

Opslaan van een overschot aan groene stroom

Groene stroom direct zelf verbruiken vergt een aanpassing in het gedrag van veel huishoudens. Van oudsher zijn veel mensen gewend de vaatwasser en bijvoorbeeld wasmachine ’s nachts aan te zetten. Op dat moment profiteren ze van een lager daltarief, wat bespaart op de energiekosten aan het eind van de maand. Het is echter niet altijd mogelijk om zelf opgewekte stroom zo slim mogelijk te verbruiken. Denk aan de dagen dat je op kantoor werkt.

Het is om deze reden interessant om naar een thuisbatterij te kijken, wanneer je minder CO2-belasting wilt betalen. Met een thuisbatterij sla je het overschot aan opgewekte groene stroom zelf op. Je kunt dit in de avond gebruiken bij de bereiding van een maaltijd of bijvoorbeeld het opladen van je elektrische auto. Zo hoef je op dat moment geen stroom van het energienet af te nemen. Dat levert een forse besparing op.

Vraag naar thuisbatterijen groeit de laatste jaren

Steeds meer huishoudens zien de voordelen van een thuisbatterij, waaraan niet alleen de besparing op de betaalde CO2-belasting ten grondslag ligt. Ook de eerder aangehaalde afschaffing van de salderingsregeling speelt hierin mee. In de afgelopen jaren is de technologie achter thuisbatterijen sterk ontwikkeld. Zo stapte men over van de lithium-ion accucellen naar lithium-ijzerfosfaat accu’s. Niet alleen is dit type accu duurzamer, ook zijn ze brandveiliger.

Een groeiend aanbod aan thuisbatterijen op de markt maakt dat de gemiddelde prijs ervan gedaald is. Mogelijk stijgen de prijzen van thuisaccu’s op het moment dat de vraag sterk toeneemt. Zeker wanneer de afschaffing van de salderingsregeling definitief is, zal de investering in een thuisbatterij steeds interessanter worden.

Meer weten over de mogelijkheden om een thuisbatterij te gebruiken voor het beperken van de betaalde CO2-belasting? Laat je hierover adviseren!

Gratis E-Book Thuisbatterijen

Wij hebben voor jou een handig thuisbatterij e-book geschreven. Boordevol tips en informatie. Vul het formulier in en ontvang jouw exemplaar:

Je ontvangt per mail het e-book. Niets ontvangen? Controleer jouw spambox.

0