Gemiddeld genomen gaat een thuisbatterij zo’n tien tot twintig jaar mee, voordat deze vervangen moet worden. De exacte levensduur van het systeem is onder meer afhankelijk van het type accucellen dat gebruikt wordt, de toepassing van de thuisbatterij en de kwaliteit van de gebruikte onderdelen. Om een voorbeeld te geven: bij een lithium-ion thuisaccu ligt het aantal laadcycli op circa 6.000, voordat deze vervangen moet worden. Bij een lithium-ijzerfosfaat is dat aantal aanmerkelijk hoger, met zo’n 10.000 laadcycli. Een thuisbatterij kan worden ingezet als noodstroomvoorziening, mits het model dit ondersteunt. Wat is de invloed van stroomuitval op de levensduur van een thuisbatterij? In dit artikel lees je er meer over.
Factoren die levensduur thuisbatterij bepalen
Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt, zijn er verschillende factoren die de levensduur van een thuisbatterij bepalen. Het gaat hierbij om de kwaliteit van het product, vaak samenhangend met de producent hiervan. Andere factoren zijn het aantal laadcycli, de capaciteit van de accu, de temperatuur in de ruimte waar je deze monteert, de mate van gebruik en de Depth of Discharge.
Voor de Depth of Discharge, vaak ook DoD genoemd, kun je eens kijken naar je mobiele telefoon of laptop. Veel fabrikanten raden consumenten aan hun telefoon niet tot het maximum van 100 procent op te laden, maar bijvoorbeeld tot 80 of 90 procent. Op deze manier spaar je de batterij, waardoor de capaciteit ervan minder snel terugloopt en de levensduur verlengd wordt. Dit geldt ook voor moderne thuisbatterijen. Aangeraden wordt om deze niet voor meer dan 80 procent op te laden, of voor meer dan 20 procent te ontladen.
Gebruik je een thuisbatterij als noodstroomvoorziening bij stroomuitval, dan is de kans groter dat deze tot onder de waarde van 20 procent ontlaadt. Dit maakt dat de batterij in zo’n situatie sneller zal slijten. Omdat het aantal stroomonderbrekingen normaliter beperkt is in Nederland, is de impact van het gebruik van de accu als noodstroomvoorziening op de levensduur ervan beperkt.
Capaciteit die past bij het verbruik van je huishouden
Of een waarde onder de 20 procent bereikt wordt bij stroomuitval, is onder meer afhankelijk van de capaciteit van het systeem. Zorg dat de capaciteit van de thuisbatterij past bij het gemiddelde verbruik van je huishouden. Ook de opbrengst van een eventueel PV-systeem speelt hierin mee. Uit eerder onderzoek van DNE Research blijkt dat de meeste Nederlandse huishoudens momenteel kiezen voor een thuisbatterij met een capaciteit van 5 of 10 kWh.
Voldoende ventileren van de ruimte rondom een thuisaccu
Heb je de thuisbatterij laten plaatsen in een ruimte met een ventilatiesysteem, zonder ramen? In dat geval kan de temperatuur van de thuisaccu snel oplopen, wanneer er sprake is van stroomuitval. Immers, als gevolg van de stroomuitval zal de ventilatie in de ruimte beperkt zijn. Een hoge omgevingstemperatuur maakt dat de ventilatie van de thuisbatterij zelf harder moet werken om het systeem gekoeld te houden. Dat laatste maakt dat het systeem sneller slijt, wat de levensduur van de thuisaccu negatief beïnvloedt.
Installateurs raden het huishoudens aan om de thuisbatterij in een koele, goed geventileerde ruimte (bijvoorbeeld via de roosters boven ramen) te installeren. De zolder, een schuur of bijvoorbeeld kelder zijn geschikte ruimtes. Overigens is niet alleen de mate van ventilatie in een ruimte bepalend. Denk bijvoorbeeld ook aan de afstand tussen deze ruimte en de meterkast.
Niet alle thuisbatterijen geschikt als noodstroomvoorziening
Houd er rekening mee dat niet alle thuisbatterijen die momenteel verkrijgbaar zijn, per definitie als noodstroomvoorziening gebruikt kunnen worden. Een thuisaccu moet over een zogenaamde EPS-functie beschikken. EPS staat hierbij voor Emergency Power Supply. Zonder deze functie zal de hybride omvormer van de thuisbatterij niet werken in het geval van stroomuitval. Dezelfde EPS-functie is verantwoordelijk voor het verdelen van de stroom op de thuisbatterij in het geval van een stroomstoring. Vaak kunnen niet alle groepen uit de groepenkast van noodstroom voorzien worden vanaf de thuisbatterij. De EPS-functie zit op enkele, vooraf bepaalde groepen aangesloten. In combinatie met een PV-systeem creëer je met deze thuisbatterijen feitelijk een microgrid in je eigen woning.
Wanneer het systeem uitvalt bij een stroomstoring heeft de stroomuitval een minimale impact op de thuisbatterij. Immers, het aantal laadcycli ligt lager, wanneer het systeem uitgeschakeld is.
Advies over thuisbatterij als noodstroomvoorziening
Wil je meer weten over het gebruik van een thuisbatterij als noodstroomvoorziening in huis en de relatie van die toepassing tot de levensduur van het systeem? Een specialist op het gebied van thuisaccu’s kan de verschillende modellen die deze techniek ondersteunen aan je voorleggen.