Veel huishoudens kiezen voor een energiecontract met vaste stroomprijzen, om grip te houden op hun maandelijkse lasten. Je weet met een vast contract precies waar je aan toe bent. Kies je voor een variabel energiecontract, dan heeft de energieleverancier in ieder geval twee keer per jaar de mogelijkheid om deze aan te passen. Soms gebeurt dat zelfs vaker.
Een derde optie is een dynamisch contract, waarbij de stroomprijzen ieder uur veranderen. Dat biedt verschillende mogelijke voordelen, maar geeft tegelijkertijd minder zekerheid. Vaak wordt huishoudens aangeraden hun thuisbatterij te combineren met een dynamisch energiecontract, om het potentiële rendement over deze investering te kunnen verhogen.
Is ook een thuisbatterij met een vast contract interessant? In dit artikel bieden we je het antwoord op deze vraag.
Thuisbatterij met vast contract biedt voordelen bij PV-systeem
Dat de combinatie van een thuisbatterij met een dynamisch contract vaak overwogen wordt, hangt samen met de beoogde toepassing van een thuisaccu. Deze combinatie maakt het namelijk mogelijk om te handelen in stroom, of bijvoorbeeld om stroom goedkoop in te kopen en weer te verbruiken op momenten dat de stroomprijs relatief hoog ligt.
Kies je voor een thuisbatterij met een vast contract, dan is dat voornamelijk interessant voor huishoudens met zonnepanelen.
Opslaan van een overschot aan groene stroom
Je kunt de thuisbatterij in deze situatie gebruiken voor het opslaan van een overschot aan groene stroom. Zeker op zonnige dagen in het voorjaar en de zomer zal het PV-systeem relatief veel groene stroom produceren.
Deze stroom verbruik je zeer waarschijnlijk niet volledig op het moment van opwekken. Immers, je zit in deze maanden voornamelijk buiten en verbruikt in huis maar weinig stroom. Dat doe je pas op het moment dat het buiten donker wordt en het PV-systeem geen energie meer produceert.
Om op die momenten geen stroom van het energienet af te hoeven nemen, is het opslaan van overschotten op je thuisbatterij interessant. Het vergroot je onafhankelijkheid van het stroomnet en laat je besparen op de energiekosten.
Steeds vaker terugleverkosten bij salderen groene stroom
Dat laatste heeft te maken met de terugleverkosten die door steeds meer energieleveranciers in rekening worden gebracht bij huishoudens met zonnepanelen. In plaats van de gesaldeerde groene stroom 1-op-1 af te trekken van de afgenomen energie van het stroomnet, wordt er een heffing in rekening gebracht.
Je betaalt hierdoor altijd meer voor de stroom die je afneemt, dan voor de energie die je aanvoert. Dat deze terugleverkosten in rekening worden gebracht bij huishoudens hangt samen met het verhoogde risico op netcongestie.
Duurzaam wonen met thuisbatterij en vast contract
Ook voor het leveren van een bijdrage aan het tegengaan van netcongestie in Nederland, is de combinatie van een thuisbatterij met een vast contract interessant. Des te meer stroom je aanlevert op piekmomenten, des te groter het risico op netcongestie.
Er ontstaat een file op het stroomnet, doordat er op deze momenten onvoldoende stroom verbruikt wordt. Het stroomnet raakt in onbalans. Door een overschot zelf op te slaan in plaats van terug te leveren, help je dit risico actief te verkleinen.
Voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling
In het regeerprogramma is opgenomen dat de salderingsregeling per 2027 zal worden afgeschaft. Eerder werd de voorgenomen afschaffing van deze regeling op het laatste moment nog geblokkeerd. Daarvan lijkt nu geen sprake meer te zijn.
Met de afschaffing van de salderingsregeling wordt het salderen van groene stroom nog minder aantrekkelijk. Je krijgt slechts nog een kleine financiële vergoeding voor iedere kWh aan stroom die je aan het energienet levert.
Door voor 2027 een thuisbatterij in huis te laten plaatsen, beperk je de impact van deze verandering. Je kunt de opgewekte groene stroom later op de dag zelf verbruiken, waardoor je minder stroom afneemt van het energienet.
Advies over een geschikte thuisbatterij
Wanneer je een thuisbatterij met een vast contract en zonnepanelen combineert, is het belangrijk om goed te kijken naar de capaciteit van het systeem. Deze moet passen bij de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen.
Een stelregel die hierbij vaak gebruikt wordt: vermenigvuldig het aantal kWp van je PV-systeem met één à anderhalf kWh. Bij een PV-systeem met een productie van 5 kWp, betekent dit dat je een thuisaccu met een capaciteit van 5 tot 7,5 kWh nodig hebt. Veel systemen zijn modulair opgebouwd. Zo kun je een module toevoegen bij een uitbreiding van het PV-systeem.
Onze specialisten helpen je graag bij het bepalen van de juiste capaciteit voor jouw thuisaccu. Ze kunnen je daarbij meer vertellen over de precieze voordelen van een thuisbatterij voor jouw huishouden.