Kan ik een thuisbatterij in de schuur plaatsen?

Het laten installeren van een thuisbatterij in of rondom je woning brengt verschillende keuzes met zich mee. Plaats je de thuisbatterij op zolder, direct in de buurt van de omvormer van je zonnepanelen? Kies je voor een plek in de bijkeuken, zodat deze niet ver van de meterkast kan worden aangesloten?

Hoe zit het met de brandveiligheid van moderne thuisbatterijen en de impact daarvan op de beste plek voor een thuisbatterij? Ook wordt vaak overwogen om de thuisbatterij in een losstaande of aan de woning grenzende schuur te plaatsen. Is dit een verstandige keuze? Zijn er specifieke aspecten om rekening mee te houden bij het plaatsen van een thuisbatterij in de schuur? In dit artikel lees je er meer over. 

Niet iedere thuisbatterij kun je in de schuur plaatsen 

Kan thuisbatterij in schuur geplaatst worden
Kan er in elke schuur een thuisbatterij geplaatst worden?

Allereerst is het belangrijk om op te merken dat niet iedere thuisbatterij in de schuur geplaatst kan worden. Het zou de levensduur van het systeem beperken en een goede werking ervan belemmeren. Dat heeft verschillende redenen. Zo zijn niet alle thuisbatterijen bestand tegen de hoge luchtvochtigheid in een schuur en de lage temperatuur waaraan de thuisaccu hier wordt blootgesteld. 

Dit betekent overigens niet dat geen van de beschikbare thuisbatterijen op de markt in een schuur geïnstalleerd kan worden. De schuur kan een veilige en geschikte plek zijn voor het plaatsen van een thuisbatterij. Zeker in een goed geïsoleerde schuur zal de luchtvochtigheid beperkt zijn en is de temperatuur hoog genoeg. 

Er zijn fabrikanten waarvan de thuisaccu’s bestand zijn tegen de omstandigheden in een vochtige ruimte. Dat heeft onder meer te maken met het type accucellen dat gebruikt is bij de productie van de thuisbatterijen.

Of denk aan thuisbatterijen die voorzien zijn van een ingebouwd verwarmingselement. Het maakt het model bestand tegen de kou in de schuur op winterse dagen. Een erkende installateur kan je hier meer over vertellen. 

Algemene eisen aan ruimte bij plaatsen thuisbatterij 

In algemene zin geldt dat de ruimte waar je een thuisbatterij plaatst aan enkele eisen moet voldoen. Zo is het belangrijk dat deze ruimte voldoende geventileerd is. Veel thuisbatterijen kunnen namelijk niet alleen slecht tegen kou, maar ook niet tegen warmte. Een hoge omgevingstemperatuur zou de kans vergroten dat het systeem oververhit raakt.

Het Batterij Management Systeem (BMS) waar moderne accu’s van voorzien zijn, zal de thuisbatterij als gevolg daarvan automatisch uitschakelen. Dit wil je voorkomen, daar de thuisbatterij, zeker voor huishoudens met zonnepanelen, juist op zonnige dagen het hoogste rendement oplevert. Zorg er bovenal voor dat de thuisbatterij nooit in aanraking komt met direct zonlicht. Dit belemmert een goede werking van het systeem. 

Zorg er daarnaast voor dat een thuisbatterij nooit grenzend aan de vluchtroute vanuit huis geplaatst wordt. In het geval van brand zou dit tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Een derde aspect is de positionering van de thuisbatterij ten opzichte van de meterkast en een PV-systeem.

Verschillende thuisbatterijen kun je direct na de omvormer van je zonnepanelen laten installeren, waarmee je voorkomt dat er extra elektriciteitskabels getrokken moeten worden. Een installateur kan je adviseren over de meest geschikte plek voor een thuisbatterij in huis. 

Verschillende soorten thuisbatterijen 

Eerder in dit artikel werd al genoemd dat het type accucellen dat gebruikt is door een fabrikant bepalend kan zijn voor de beste plek voor een thuisbatterij in huis. Zo wordt het afgeraden om lithium-ion accu’s in huis of bijvoorbeeld in een aan de woning grenzende schuur.

Je kunt deze modellen wel in een losse schuur of bijvoorbeeld in een tuinhuis laten installeren. Een voordeel van lithium-ion accu’s is de relatief lage prijs van deze modellen. 

Een beter alternatief is de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij. Het is de meest brandveilige optie van dit moment en daarmee ook geschikt voor het gebruik op zolder, in de bijkeuken of een aangrenzende schuur. Niet alleen op het gebied van brandveiligheid blinken deze thuisbatterijen uit. Datzelfde geldt voor de duurzaamheid ervan. Een lithium-ijzerfosfaat accu gaat een groter aantal laadcycli mee dan de lithium-ion thuisbatterijen. 

Advies over installeren thuisbatterij in schuur 

Overweeg je de aankoop van een thuisbatterij voor in de schuur? Wil je meer weten over de fabrikanten die een thuisbatterij bieden, die geschikt is voor de omstandigheden in jouw schuur? Laat je hier persoonlijk over adviseren door een erkende installateur.

Niet alleen vertelt deze je meer over de eisen waaraan een ruimte moet voldoen bij het plaatsen van de thuisbatterij. Ook kan deze je adviseren over de meest geschikte opslagcapaciteit en het juiste laad- en ontlaadvermogen van de thuisbatterij die je in jouw schuur wilt laten installeren. 

Dé thuisbatterij winkel van Nederland

Neem de regie over jouw energie. Bestel voordelig een krachtige thuisbatterij in onze winkel:

0