Bij de investering in een thuisbatterij zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een goed voorbeeld daarvan is de capaciteit van het systeem. Veel huishoudens kiezen voor een thuisaccu met een capaciteit van 5 of 10 kWh. Op deze manier hebben ze de mogelijkheid om een overschot van hun zonnepanelen zelf op te slaan.
Het overschot kan later op de dag alsnog verbruikt worden, wat de afhankelijkheid van het energienet minder groot maakt. Wat in jouw situatie de beste keuze is, hangt onder meer af van het gemiddelde stroomverbruik op jaarbasis en de opbrengst van het aanwezige PV-systeem.
Een vraag die huishoudens bij het bepalen van de capaciteit van hun systeem vaak stellen is: kan ik een thuisbatterij makkelijk uitbreiden als blijkt dat de gekozen capaciteit niet toereikend is? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.
Verschillende thuisbatterijen hebben een modulaire opbouw
Een van de voordelen van thuisbatterijen is dat deze bij verschillende fabrikanten een modulaire opbouw hebben. Dat wil zeggen dat een losse thuisaccu een capaciteit van 5 kWh heeft, maar dat je hier een tweede, een derde en eventueel zelfs vierde module naast kunt plaatsen met dezelfde capaciteit.
Het systeem heeft hiermee in zijn totaliteit een capaciteit van 20 kWh. Onder meer bij de thuisbatterijen van Sessy heb je de optie om meerdere modules te stapelen in huis.
Hoewel verschillende fabrikanten van thuisbatterijen met zo’n modulair systeem werken, is dat niet standaard het geval. Dit betekent dat de capaciteit van de thuisaccu’s van sommige fabrikanten niet uit te breiden is.
Het is een aspect om mee te nemen bij het vergelijken van de mogelijkheden die je hebt.
Aanpassing aan de meterkast vereist bij uitbreiding
Houd er daarnaast rekening mee dat bij een uitbreiding van de thuisbatterij een aanpassing aan de meterkast noodzakelijk kan zijn. Vaak kunnen twee modules, ieder met een capaciteit van 5 kWh, nog op een 1-fase aansluiting worden aangesloten. Kies je voor een uitbreiding met een derde of vierde module? In dat geval zal de 1-fase aansluiting vervangen moeten worden voor een 3-fasen aansluiting.
Een ander aspect om rekening mee te houden is de grootte van de omvormer. In sommige gevallen zal de bestaande omvormer vervangen moeten worden om de thuisbatterij na een uitbreiding van de capaciteit naar behoren te laten functioneren. Een erkende installateur kan je over beide aspecten meer vertellen, wanneer je op termijn een uitbreiding van je thuisbatterij overweegt.
Situaties waarin uitbreiding thuisbatterij wenselijk is
Er zijn verschillende situaties waarin een uitbreiding van de capaciteit van een thuisbatterij het overwegen waard is. Mogelijk ben je voornemens om je woning in de toekomst verder te verduurzamen met een elektrische warmtepomp, met een PV-systeem op het dak, een kookplaat op inductie in de keuken, enzovoorts.
Dit betekent dat je stroomverbruik of de opbrengst aan zelf opgewekte groene stroom verandert. De capaciteit die je eerder koos is hiermee mogelijk niet langer passend voor jouw huishouden.
Nieuwe toepassingen van een thuisbatterij
Ook komt het voor dat huishoudens voor een andere toepassing van hun thuisbatterij kiezen. In plaats van deze enkel te gebruiken voor het opslaan van een overschot aan zelf opgewekte stroom, willen zij hier ook mee handelen op de onbalansmarkt.
Dat laatste is mogelijk, wanneer de thuisbatterij gecombineerd wordt met een dynamisch energiecontract. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer energieleveranciers op de markt gekomen, die zo’n contract aanbieden.
De stroomprijs wisselt bij een dynamisch contract ieder uur. Koop stroom in op het moment dat de prijs sterk daalt of zelfs negatief is. Je verbruikt het vervolgens in de namiddag, wanneer de prijs weer oploopt. Het levert je een fraai financieel voordeel op, wat de terugverdientijd van een thuisbatterij ten goede komt. Een alternatief is het verkopen van de eerder ingekochte stroom.
Let wel, het verkopen van stroom vanaf een thuisbatterij is niet bij iedere energieleverancier mogelijk. Daarbij moet ook de slimme software op het systeem dit ondersteunen. Houd daarnaast rekening met de onzekerheid rond stroomprijzen. Deze toepassing levert rendement op bij een sterk volatiele prijs.
Advies over uitbreiden capaciteit thuisbatterij
Wil je meer weten over je mogelijkheden bij het uitbreiden van de capaciteit van een thuisbatterij? Ben je benieuwd welke aanpassingen aan de meterkast en omvormer van een bestaande thuisaccu noodzakelijk zijn, wanneer je de capaciteit ervan wilt verhogen?
Een specialist kan je hier meer over vertellen. Laat de specialist ook eens berekenen welke capaciteit past bij je huidige of toekomstige energieverbruik en de opbrengst van je zonnecollectoren. Dit vertelt je al snel of een uitbreiding van het bestaande systeem rendabel kan zijn.