Steeds vaker zijn thuisbatterijen voorzien van een slimme aansturing, als onderdeel van het Energie Management Systeem (EMS). Het EMS van deze accu’s monitort het verbruik van je huishouden, om op basis daarvan de laad- en ontlaadstrategie te optimaliseren. Dat doet het bijvoorbeeld op basis van kunstmatige intelligentie. Niet alleen een geoptimaliseerde laad- en ontlaadstrategie is het gevolg van de toepassing van slimme software. Ook maakt dit het mogelijk om de thuisbatterij te gebruiken voor het handelen op de onbalans- of EPEX Spot markt. Dat doe je als particulier niet actief zelf, maar via de energieleverancier. Een vraag die hierbij al snel opspeelt: kan je energieleverancier je batterij aansturen? In dit artikel lees je er meer over.
Deze vraag speelt overigens niet alleen bij het gebruik van de batterij voor de handel in stroom. Ook zijn er plannen om netbeheerders de mogelijkheid te bieden laadpalen, warmtepompen en bijvoorbeeld zonnepanelen in de toekomst op afstand uit te schakelen. Op deze manier moet het risico op lokale stroomstoringen verkleind worden. Het helpt een piek in de vraag naar stroom tegen te gaan. In lijn met deze plannen moeten ook thuisbatterijen op afstand aangestuurd kunnen worden, zo is de wens van netbeheerders. Hoewel de accu’s een positieve bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van netcongestie, kan het effect ervan ook averechts zijn bij een verkeerde toepassing van het systeem.
Thuisbatterij met dynamisch energiecontract
In de basis kan een energieleverancier je batterij niet aansturen. Je bepaalt zelf wanneer deze laadt en ontlaadt. Door de thuisbatterij te combineren met een PV-systeem, zorgen de zonnepanelen voor het laden van de accu. De opgeslagen groene stroom verbruik je vervolgens op een later moment, wat de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verkleint en tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzame wereld om je heen.
Zoals in de inleiding genoemd wordt, zijn er verschillende andere toepassingen van thuisaccu’s. Combineer de thuisbatterij met een dynamisch energiecontract om er gebruik van te maken. Een dynamisch energiecontract kenmerkt zich door stroomtarieven die ieder uur, in plaats van eens per half jaar veranderen. Zo kun je stroom goedkoop afnemen om de accu te laden. Je verbruikt deze stroom zodra de stroomprijs stijgt.
Energieleverancier zorgt voor laden van de thuisaccu
Deze toepassing van de thuisbatterij kent nog een ander doel; het tegengaan van netcongestie. Je biedt de energieleverancier de mogelijkheid om de accu op te laden, zodra het aanbod aan stroom groter is dan de vraag ernaar. Dit leidt tot een onbalans, wat de stabiliteit van het net in gevaar brengt. Netbeheerders moedigen energieleveranciers in zo’n situatie aan om meer stroom af te nemen, wat helpt de balans te herstellen. Door je batterij beschikbaar te stellen aan de energieleverancier, kan deze extra stroom van het net afnemen en dit opslaan op jouw thuisbatterij. In zo’n geval kan de energieleverancier je batterij aansturen. De energiemaatschappij bepaalt het moment van laden.
Je deelt mee in de opbrengsten die de energieleverancier genereert. De energieleverancier wordt door de netbeheerder financieel gecompenseerd voor het afnemen van extra stroom. Het maakt dat het terugverdienen van een batterijsysteem ook zonder zonnecollectoren mogelijk is.
Thuisaccu laten ontladen bij een grote vraag
Andersom heb je ook de mogelijkheid om de energieleverancier je accu te laten ontladen. Dit is interessant op moment dat de vraag naar stroom groter is dan het aanbod. In dit geval vraagt de netbeheerder de energieleverancier om stroom aan te leveren. Dat doet het door thuisaccu’s te ontladen. Je wordt niet verplicht om de thuisbatterij te laten ontladen door een energieleverancier. Het kan immers ook interessant zijn om de accu op zo’n moment zelf te ontladen. De stroomprijs zal bij een hoge vraag en een beperkt aanbod relatief hoog liggen.
Noodknop voor netbeheerders bij netcongestie
Eerder las je al dat ook netbeheerders een “noodknop” willen hebben, om grote stroomverbruikers én batterijsystemen op afstand uit te kunnen schakelen. Zou je de thuisaccu laden op het moment dat de vraag naar stroom al groot is, dan vererger je het risico op netcongestie. Of andersom, wanneer je de thuisaccu ontlaadt bij een groot aanbod aan hernieuwbare energie richting het net.
Wanneer de leveringszekerheid van stroom in gevaar komt, willen netbeheerders de batterijsystemen waarmee gehandeld wordt in stroom uit kunnen schakelen. Om zo te voorkomen dat deze de situatie verergeren.
Advies over toepassingen batterijsystemen
Wil je weten hoe de aansturing van je batterij door een energieleverancier in zijn werk gaat? Laat je er vrijblijvend over adviseren door onze adviseurs. Zij leggen de verschillende toepassingen van een thuisbatterij aan je voor, evenals de consequenties en randvoorwaarden daarvan. Het helpt je tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van een thuisaccu.