In de periode dat de Europese energieprijzen sterk stegen, ontstond steeds meer aandacht voor energiearmoede. Ook in Nederland komt energiearmoede voor. Het wordt gedefinieerd als het fenomeen waarbij huishoudens niet langer in staat zijn om de energierekening aan het eind van de maand te betalen, of daar veel moeite mee hebben. Des te hoger de energietarieven zijn, des te groter is ook de groep die te maken krijgt met energiearmoede. Het is om deze reden dat energiearmoede met name in de wintermaanden speelt; in de zomer is de kans op hoge energietarieven beperkt en ligt het verbruik fors lager. Kunnen thuisbatterijen helpen om energiearmoede tegen te gaan in Nederland? Wat zijn andere maatregelen die huishoudens kunnen nemen om het risico op deze vorm van armoede te beperken?
Verduurzaming vormt een oplossing voor energiearmoede
Het risico op energiearmoede hangt niet alleen samen met het inkomen van huishoudens en de actuele energietarieven. Ook de staat van een woning speelt hierin mee. Goed geïsoleerde woningen vergen minder energie om voldoende te kunnen worden verwarmd in de winter. Daarbij profiteren huishoudens met een volledig elektrische warmtepomp van het gegeven dat het met name de gasprijzen zijn die hard stijgen in de wintermaanden. Bij de stroomprijzen is die stijging relatief gezien minder groot.
Door de isolatiewaarde van een woning te verbeteren en de afhankelijkheid van gas te verkleinen, neemt ook het risico op energiearmoede af. Interessant is het hierbij om te kijken of een deel van de benodigde stroom zelf kan worden opgewekt. Dat doet men door een aantal zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. In algemene zin geldt dat de afhankelijkheid van het stroomnet daarmee afneemt. De impact van snel stijgende energietarieven wordt zo kleiner.
Investeren in verduurzaming vergt een forse investering
Een nadeel van het verduurzamen van je woning door de isolatie te verbeteren of bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren, zijn de hoge kosten ervan. Vaak vergen dergelijke aanpassingen al snel een investering van enkele duizenden euro’s. Vermogen wat huishoudens die het grootste risico lopen op energiearmoede niet altijd kunnen missen.
Daarnaast woont een deel van deze groep in huurwoningen. Aanpassingen, zoals het laten plaatsen van een warmtepomp, zijn hier niet altijd mogelijk. Daarbij zou zo’n investering niet rendabel zijn, als men voornemens is in de komende jaren te verhuizen. Het meenemen van een warmtepomp zal geen optie zijn.
Kijk naar de toepassingen van een thuisbatterij
Naast de genoemde verduurzamende maatregelen kan ook een thuisbatterij bijdragen aan het tegengaan van energiearmoede. Ook zonder zonnecollectoren kan men baat hebben bij een thuisaccu. Dat heeft te maken met de verschillende toepassingen van deze systemen. Een voordeel van een thuisbatterij ten opzichte van een PV-systeem en een warmtepomp is de mogelijkheid om deze mee te verhuizen naar een volgend huis. Ook een aanpassing aan de meterkast is bij een thuisaccu niet altijd mogelijk, mits de capaciteit ervan onder de 10 kWh blijft.
Overschot aan opgewekte stroom opslaan in huis
De meest bekende toepassing van een thuisbatterij is het opslaan van een overschot aan groene stroom. Het opslaan ervan maakt het mogelijk om deze energie later op de dag of bijvoorbeeld een volgende dag zelf te verbruiken. Dit betekent concreet dat je door het jaar heen minder stroom afneemt van het energienet en daarmee kosten bespaart. In het bijzonder, nu veel energiemaatschappijen terugleverkosten in rekening brengen bij huishoudens en ook de salderingsregeling afgeschaft zal worden.
Energie goedkoop inkopen en thuis opslaan
Een andere toepassing van een thuisbatterij is het goedkoop inkopen van stroom, om dit vervolgens in huis op te slaan. Je hebt hier geen zonnecollectoren voor nodig. Wel dien je een dynamisch energiecontract af te sluiten. Bij dit type contract wijzigt de stroomprijs ieder uur. Op momenten dat de opbrengst van PV-systemen in Nederland groot is, daalt de stroomprijs. Immers, het aanbod is op zo’n moment groter dan de vraag. In de avond, wanneer de opbrengst aan groene stroom daalt, stijgt de stroomprijs. Dat is het moment om de je thuisbatterij opgeslagen stroom te verbruiken.
Het verschil tussen de inkoopprijs van de energie en de prijs op het moment van verbruik is grofweg het rendement dat deze toepassing van een thuisaccu oplevert. Logischerwijs dien je rekening te houden met betaalde belastingen, de kosten die de netbeheerder in rekening brengt, enzovoorts.
Advies over gebruik thuisbatterij tegen energiearmoede
Ben je benieuwd of het in jouw situatie interessant is om een thuisbatterij te kopen om energiearmoede tegen te gaan? Wil je weten welke investering een thuisaccu vergt? Laat je hierover adviseren door een specialist.