Lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen: veiligheid, voordelen en tips

De investering in een thuisbatterij stelt consumenten voor de keuze tussen een lithium-ion accu, een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij, een zoutwater batterij en bijvoorbeeld een loodzuur accu. Ieder van deze opties heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Zo geldt dat een lithium-ion batterij compact is en gekenmerkt wordt door een hoge energiedichtheid. Kies je voor een zoutwater batterij, dan profiteer je onder meer van een lange levensduur. Wat zijn de voordelen van lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen? Wat maakt het dat juist dit type accu zo populair is onder huishoudens? In dit artikel lees je er meer over. 

Dit verstaat men onder een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu 

Lithium-ijzerfosfaat thuisaccu
Thuisbatterijen met lithium-ijzerfosfaat uitleg

Men noemt een lithium-ijzerfosfaat accu ook wel een LFP-accu, waarbij LFP verwijst naar LiFePO4. Dat is de chemische titel van lithium-ijzerfosfaat. Dit type batterij wordt al vele jaren geproduceerd. Je komt dit type batterij hierbij niet alleen tegen in woningen.

Ook in elektrische auto’s en bijvoorbeeld bussen wordt geregeld gekozen voor een lithium-ijzerfosfaat accu. Dat heeft te maken met de snelheid waarmee deze ontladen kan worden. Op de weg wil je dat de elektromotor van je auto voortdurend voldoende energie aangevoerd krijgt om te blijven rijden. Hoewel de technologie al jaren gebruikt wordt, is het aanbod van de lithium-ijzerfosfaat batterijen minder groot dan die van lithium-ion accu’s. 

Lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen de veiligste optie 

Een van de voornaamste redenen die maakt dat lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen momenteel zo populair zijn, is de veiligheid ervan. Vergelijk je dit type accu met bijvoorbeeld de lithium-ion batterij, dan blijkt dat de modellen van lithium-ijzerfosfaat doorgaans minder gevoelig zijn voor een overbelasting en daarmee een oververhitting.

Bij een oververhitting van de batterij neemt het risico op brand sterk toe. Zeker binnen woningen wil je dat risico zo klein mogelijk houden. Denk aan een lithium-ijzerfosfaat batterij die op zolder of bijvoorbeeld in een aanliggende garage gemonteerd is. De gevolgen van een brand in de batterij kunnen groot zijn in deze gevallen. 

Na installatie van de thuisbatterij hoef je deze nauwelijks te onderhouden. Er zijn modellen accu’s die regelmatig volledig ontladen moeten worden, om te voorkomen dat ze snel zwakker worden. Bij lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen is daarvan geen sprake. 

Scherp geprijsde oplossing voor de opslag van groene stroom 

Niet alleen de veiligheid van lithium-ijzerfosfaat accu’s maakt deze optie interessant voor huishoudens. Een ander belangrijk voordeel is de prijs van LFP thuisbatterijen. Deze accu’s zijn goedkoper dan alternatieven van bijvoorbeeld lithium-ion. Het heeft te maken met de grondstoffen die men gebruikt bij de productie ervan; deze zijn in het geval van lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen goedkoper. 

Materialen van lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen gaan langer mee 

Daar komt nog bij dat de levensduur van deze materialen langer is. Je profiteert bij een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij van een groter aantal laad- en ontlaadcycli. Een lithium-ion accu kan relatief snel aan kwaliteit verliezen. Ze worden veel gebruikt in onder meer mobiele telefoons, mede doordat ze snel op te laden zijn en daarbij een grote vermogensdichtheid hebben. Een telefoon kan na twee of drie jaar al te maken krijgen met een sterk verminderde accucapaciteit.

Bij lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen is van zo’n degradatie in veel mindere mate sprake. De lange levensduur van dit type thuisaccu komt de duurzaamheid en het rendement ervan ten goede. 

Gemiddelde prijs van een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu 

Er zijn verschillende producenten die lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen aanbieden op de markt. Een bekend Nederlands voorbeeld van zo’n merk is Sessy. Deze partij biedt een kwaliteitsproduct aan, dat de afgelopen jaren bij tientallen huishoudens geïnstalleerd werd. Ook merken als Bliq en Huawei Luna produceren lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen. 

Deze diversiteit maakt dat de gemiddelde prijs van een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij onder meer afhankelijk is van het merk en model dat je bestelt. Daar komen de kosten voor het installeren van de thuisbatterij nog bij. Gemiddeld genomen geldt dat een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu van 10 kWh een prijs kent van 7.250 euro (incl. btw). Relatief gezien is het voordeliger om een thuisbatterij te kiezen met een hogere opslagcapaciteit. Zo betaal je voor een lithium-ijzerfosfaat batterij met een capaciteit van 20 kWH circa 9.750 euro (incl. btw). 

Offerte aanvragen voor plaatsen lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij 

Ben je benieuwd wat het laten plaatsen van een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij in jouw woning zou kosten? Neem eens vrijblijvend contact met ons op, zodat we een offerte voor je op kunnen stellen.

Onze adviseurs bieden je graag meer informatie over de voordelen van lithium-ijzerfosfaat thuisaccu’s en de factoren die bepalen welke opslagcapaciteit het meest geschikt is voor jouw huishouden. Thuisbatterijen hebben vaak een modulair karakter, wat maakt dat je de capaciteit van het systeem op termijn verder uit zou kunnen breiden. 

Thuisbatterij offertes ontvangen:

Vul het aanvraagformulier in

Beantwoord enkele vragen over jouw woonsituatie en wensen.

Ontvang offertes

Ontvang vrijblijvend offertes van gecertificeerde thuisbatterij installateurs.

Thuisbatterij installatie

Vergelijk het aanbod en kies de meest geschikte installateur.