Erkende installateurs zullen je aanraden een thuisbatterij in huis te monteren. Het biedt verschillende voordelen ten opzichte van een installatie buiten je woning. Een vraag die huishoudens vervolgens vaak stellen is: maakt een thuisbatterij veel lawaai?
Je wilt immers voorkomen dat het geluid van een thuisbatterij je ’s nachts wakker houdt, het moeilijk maakt om je overdag te concentreren in je kantoor aan huis, enzovoorts. In dit artikel lees je meer over de geluidsproductie van een thuisbatterij en andere apparaten waarmee je de thuisaccu qua geluid kunt vergelijken.
Thuisbatterijen maken geluid door hun koeling
Net als veel andere elektrische apparaten in huis, maakt ook een thuisbatterij geluid. De geluidsproductie van de thuisaccu is voornamelijk het gevolg van de koeling van het systeem. Zeker wanneer de omgevingstemperatuur relatief hoog is, moet het systeem gekoeld worden om een goede werking te kunnen garanderen. Zonder koeling zou de thuisbatterij al snel oververhit kunnen raken, met alle risico’s van dien.
Naast de koeling, kan ook de omvormer van een thuisbatterij voor een beperkte geluidsproductie zorgen. De omvormer zorgt voor het opladen en vervolgens weer ontladen van de batterij. Op het moment dat de thuisbatterij met een maximaal vermogen wordt opgeladen, is de kans het grootst dat je iets van geluid hoort.
Geluidsniveau thuisbatterij is zeer beperkt
In algemene zin kan gesteld worden dat de geluidsproductie van een thuisbatterij zeer beperkt is. Vaak komt het geluid niet boven de 35 à 50 decibel (dB) uit. Je kunt het geluid van de thuisbatterij daarmee enigszins vergelijken met dat van een werkende, koelende koelkast.
Deze produceert normaliter zo’n 50 dB aan geluid. Ter illustratie, een stofzuiger produceert 70 dB aan geluid. Kijk je naar een warmtepomp, dan brengt een modern model gemiddeld zo’n 55 dB aan geluid met zich mee.
Geluidsproductie thuisbatterij verschilt per merk
Hoewel iedere thuisbatterij iets van geluid zal produceren, kan het exacte geluidsniveau per fabrikant verschillen. Let er eens op, wanneer je de producten van verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt. Vaak vind je in de productomschrijving van een fabrikant meer informatie over de geluidsproductie van de thuisbatterij.
Laat de thuisbatterij door een installateur plaatsen
Door een thuisbatterij door een erkende installateur te laten aansluiten, minimaliseer je de impact van het geluid ervan. Een installateur zal je altijd aanraden om de thuisbatterij in een aangebouwde schuur, een technische ruimte, de bijkeuken of bijvoorbeeld op zolder te plaatsen.
Zo ondervind je geen of nauwelijks hinder van het geluid dat deze produceert. Het is logischerwijs sterk af te raden om de thuisbatterij in de buurt van een slaapkamer of bijvoorbeeld in de woonkamer te installeren. Vergelijk het nog eens met de warmtepomp die in steeds meer woningen geïnstalleerd wordt.
Ook dit apparaat wordt vaak ver van de woon- en slaapkamers gemonteerd. Gemiddeld genomen maakt een warmtepomp meer geluid dan een thuisbatterij.
Houd rekening met de weerkaatsing van het geluid
Het kan verleidelijk zijn om een thuisbatterij in een kleine, afgesloten ruimte in huis te laten installeren. Houd in dat geval echter rekening met de mogelijke weerkaatsing van het geluid in zo’n ruimte.
Het kan ertoe leiden dat het geluid van de warmtepomp beter hoorbaar is, dan wanneer je deze bijvoorbeeld op een open zolder of in een ruime garage geplaatst zou hebben. Ook hierover kan de installateur je adviseren.
Verschillende vormen van koeling in thuisbatterijen
Dat het door de thuisbatterij geproduceerde geluid per fabrikant kan verschillen, hangt samen met de verschillende vormen van koeling. Een producent kan bij de productie van het systeem kiezen tussen een actieve en niet-actieve koeling. Je kunt het geluid van de koeling, vaak het gevolg van de ingebouwde ventilatoren, vergelijken met dat van een computer.
Ook een computer wordt gekoeld om een oververhitting van het systeem te voorkomen en maakt daardoor doorgaans een licht zoemend geluid. Hoewel de mate van koeling samenhangt met de omgevingstemperatuur, kun je de koeling ook in de wintermaanden horen.
Advies over plaatsen van een thuisbatterij in huis
Wil je meer weten over hetgeen waarmee je rekening moet houden bij het installeren van een thuisbatterij in huis? Ben je benieuwd wat de meest stille thuisbatterij is? Een specialist kan je van persoonlijk advies voorzien over de verschillen tussen de thuisaccu’s van de diverse fabrikanten.
Het helpt je tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van het systeem. Kijk logischerwijs niet alleen naar het geluidsniveau van een thuisbatterij, maar bijvoorbeeld ook naar de afmetingen en het gewicht ervan. Dit is bepalend voor de plek waar je deze in huis kunt laten aansluiten.