🎁 5 euro korting met code: KORTING5

Welke merken bieden modulaire thuisbatterijen aan?

Een groeiend aantal producenten van thuisbatterijen kiest voor een modulair systeem. De keuze voor modulaire thuisbatterijen biedt huishoudens verschillende voordelen. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is de mogelijkheid om de capaciteit van het batterijsysteem mee te laten groeien met je behoeften. Die behoeften hangen vaak samen met verduurzamende investeringen op een later moment. Denk aan de overstap op een volledig elektrische warmtepomp, het aansluiten van een laadpaal op eigen terrein, enzovoorts. Het zijn investeringen die het energieverbruik sterk doen laten toenemen. Welke merken bieden modulaire thuisbatterijen aan en hoe werken deze systemen precies? In dit artikel lees je er meer over.

Zo werken modulaire thuisbatterijen

Modulaire thuisaccu's kennis en tipsModulaire thuisbatterijen zijn een schaalbare vorm van energieopslag voor thuis. Bij deze thuisaccu’s begin je met een basismodel van bijvoorbeeld 5 kWh, welke je vervolgens naar eigen inzicht uitbreidt met aanvullende modules. Waar een opslagcapaciteit van 5 kWh in eerste instantie voldoende kan zijn, leidt een uitbreiding van het PV-systeem er mogelijk toe dat je een opslagcapaciteit van 10 of zelfs 15 kWh nodig hebt. Bij modulaire thuisbatterijen hoef je het batterijsysteem niet te vervangen. Je voegt een extra module toe, om zo de capaciteit te verhogen.

Combineren van merken vaak ingewikkeld

Een vraag die vaak over modulaire thuisbatterijen gesteld wordt: kan ik de modules van verschillende merken met elkaar combineren? Het antwoord hierop is dat het in theorie mogelijk is, maar dat het praktisch vaak lastig te realiseren is. Ieder merk stuurt het batterijsysteem met eigen software aan. Het combineren van modules van verschillende merken maakt dat een centrale aansturing ontbreekt, wat het rendement van het systeem schaadt. Je zou het kunnen oplossen door deze aansturing zelf in te richten, middels de API’s van producenten. Er zijn enkele producenten die een open modus kennen, waarbinnen je via de aangeboden API voor de aansturing van het batterijsysteem kunt zorgen. Technische kennis is vereist om hier gebruik van te maken.

Aanpassingen aan de meterkast bij extra modules

Houd er rekening mee dat het niet zonder meer mogelijk is om extra modules aan het batterijsysteem toe te voegen. Heeft jouw woning een 1-fase aansluiting in de meterkast? In dat geval kun je hier vaak twee modules van ieder 5 kWh op aansluiten. Kies je vervolgens voor een derde module? In dat geval is het noodzakelijk om deze 1-fase aansluiting te laten vervangen voor een 3-fasen aansluiting. Een installateur kan je hier meer over vertellen.

Merken met modulaire thuisbatterijen

In de afgelopen jaren nam het aantal merken dat modulaire thuisbatterijen aanbiedt toe. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen de traditionele, vaak goedkopere lithium-ion batterijen en modellen op basis van lithium-ijzerfosfaat accucellen. Hoewel de eerste categorie goedkoper is, krijgt de lithium-ijzerfosfaat vaak de voorkeur. Dat heeft te maken met de brandveiligheid van deze batterijen en de duurzaamheid ervan. Een lithium-ijzerfosfaat modulaire thuisbatterij gaat een groter aantal laadcycli mee dan batterijen op basis van lithium-ion accucellen.

Modulaire lithium-ion thuisbatterijen

Populair zijn de modulaire lithium-ion thuisbatterijen van merken als Tesla (Powerwall) en Enphase (IQ Battery). Andere merken die deze modulaire thuisaccu’s aanbieden zijn BYD en LG. Deze merken bieden thuisaccu’s met een wisselende capaciteit. Zo heeft de Tesla Powerwall een capaciteit van 13,5 kWh. Daar waar de Enphase IQ Battery een capaciteit biedt van 5,0 kWh per module.

Modulaire lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen

De modulaire lithium-ijzerfosfaat thuisaccu’s worden aangeboden door merken als Huawei (LUNA2000), SolarEdge en Sessy. Een leuk feitje: Sessy is een Nederlands bedrijf dat haar thuisbatterijen in eigen land produceert. De thuisbatterij heeft een capaciteit van 5,0 kWh per module, gelijk aan de LUNA2000 van Huawei. De SolarEdge Energy Bank heeft met 10,0 kWh een grotere capaciteit.

Advies over modulaire thuisbatterijen

Bij het vergelijken van verschillende merken met modulaire thuisbatterijen zijn er een aantal aspecten om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar het type accucellen dat gebruikt wordt en de opslagcapaciteit van het basismodel. Houd ook rekening met het laad- en ontlaadvermogen van modulaire thuisbatterijen. Het laadvermogen moet groot genoeg zijn om de energie van je PV-systeem in huis op te kunnen slaan, ook op piekmomenten. Het ontlaadvermogen zegt iets over de snelheid van ontladen. Bereken eens wat het gevraagde vermogen is van de apparaten die je op hetzelfde moment in wilt kunnen schakelen, zonder afhankelijk te zijn van het stroomnet. Het ontlaadvermogen moet groot genoeg zijn om het gevraagde vermogen te kunnen leveren.

Wil je meer weten over de modulaire thuisbatterijen merken? Onze adviseur kan je vrijblijvend, persoonlijk advies bieden. Via onze website vraag je daarnaast eenvoudig een offerte aan, wat een eerste beeld geeft van de kosten van deze thuisaccu’s.

Marstek Venus E - onze meest verkochte plug-in batterij
  • Marstek Venus E thuisbatterij kopen NederlandExtra inkoopvoordeel! Bekijk opties Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Gratis thuisbatterij e-book
Thuisbatterij e-book

Gratis E-Book Thuisbatterijen

Wij hebben voor jou een handig thuisbatterij e-book geschreven. Boordevol tips en informatie. Vul het formulier in en ontvang jouw exemplaar:

Je ontvangt per mail het e-book. Niets ontvangen? Controleer jouw spambox.

Thuisbatterij e-book
0