Een van de eerste vragen die veel consumenten stellen wanneer zij de investering in een thuisbatterij overwegen: wat is de terugverdientijd van deze systemen? Verkopers spelen hier slim op in, door een terugverdientijd van in sommige gevallen drie, vier of maximaal vijf jaar op hun website te noemen.
Hoewel een dergelijke terugverdientijd theoretisch gezien wellicht mogelijk is, komen consumenten in de praktijk vrijwel altijd bedrogen uit. Een thuisbatterij is weliswaar terug te verdienen, maar niet in een tijdspanne van een paar jaar.
Het is belangrijk om je daar als consument bewust van te zijn bij het kopen van een thuisbatterij. Het voorkomt dat je jezelf laat leiden door de beloofde, vaak hoge rendementen en korte terugverdientijd bij sommige verkopers. In dit artikel lees je er meer over.
Thuisbatterij terugverdienen met verschillende verdienmodellen
Er zijn verschillende manieren waarop je de investering in een thuisbatterij kunt terugverdienen. Een van de meest gehoorde redenen om voor een thuisbatterij te kiezen, is de mogelijkheid die het systeem biedt om een overschot aan groene zonnestroom zelf op te slaan. Het salderen van deze stroom is daarmee niet langer nodig. Vanaf 2027 zal de salderingsregeling vervallen, wat bij deze toepassing een positief effect heeft op de terugverdientijd van een thuisbatterij. Het financiële voordeel waarvan huishoudens op dit moment nog profiteren bij het salderen van stroom vervalt vanaf dat moment.
Niet alleen huishoudens met zonnepanelen profiteren van een thuisbatterij. Kijk ook eens naar de mogelijkheid om in stroom te handelen op de EPEX Spot-markt. Het is een energiemarkt, waarop de stroom die je morgen gebruikt wordt vandaag verhandeld. Handelen in stroom is mogelijk, wanneer je energieleverancier dit ondersteunt en je een dynamisch energiecontract hebt afgesloten. Niet onbelangrijk is dat ook de thuisbatterij zelf over slimme software moet beschikken, die je helpt bij het zo financieel gunstig mogelijk laden en ontladen van de batterij.
Zowel voor het gebruik van de thuisbatterij om een overschot aan zonnestroom op te slaan, als bij de toepassing hiervan om te handelen in energie, zal het systeem niet zijn terugverdiend in drie of vier jaar. Hoewel de beloofde korte terugverdientijd van sommige verkopers niet gehaald wordt, is de investering in een thuisbatterij wel degelijk interessant. Over de volledige levensduur van de thuisbatterij zal je normaliter een positief rendement behalen. Mede doordat moderne systemen voorzien zijn van een slim EMS, Energie Management Systeem, dat helpt het rendement uit een laad- en ontlaadstrategie te optimaliseren.
Levensduur van een moderne thuisbatterij
Bij een modern systeem, uitgevoerd met lithium-ijzerfosfaat accucellen, kun je uitgaan van een gemiddelde levensduur van zo’n 10.000 laadcycli. Dit is het aantal cycli waarop de fabrikant van het systeem garantie biedt. In de praktijk zal een thuisbatterij vaak langer meegaan. Zou je voor een goedkopere lithium-ion thuisbatterij kiezen, dan ligt het aantal laadcycli lager: op zo’n 6.000 cycli. Voordat je het aantal van 10.000 cycli gehaald hebt, ben je vaak al snel zo’n tien à vijftien jaar verder.
Factoren die terugverdientijd thuisbatterij bepalen
Er zijn verschillende factoren van invloed op de terugverdientijd van een thuisbatterij. In het bijzonder wanneer je deze gebruikt voor het verhandelen van stroom. Denk bijvoorbeeld aan de wet- en regelgeving op dit vlak, denk aan de volatiliteit van de stroomprijs door het jaar heen, de efficiëntie van de laadstrategie die je aanhoudt, de weersomstandigheden, enzovoorts. De onzekerheid die deze factoren met zich meebrengen maakt dat op voorhand niet te voorspellen is wat de terugverdientijd van je thuisbatterij zal zijn.
In de huidige tijd zijn de stroomprijzen zeer volatiel. Op het moment dat de zon schijnt en de vraag naar stroom laag is, zal de energieprijs snel dalen om een onbalans op het net tegen te gaan. Het is een goed moment om de thuisbatterij op te laden.
In de komende jaren wordt flink geïnvesteerd in het verzwaren van het net, waarmee de risico’s van zo’n onbalans afnemen. De stroomprijs zal als gevolg van die verzwaring mogelijk minder volatiel zijn dan vandaag de dag het geval is. Dit heeft een negatieve invloed op de terugverdientijd van de thuisbatterij, wanneer je deze voor een dergelijke toepassing gebruikt.
Advies over reële terugverdientijd van thuisaccu’s
Wil je meer weten over een reële terugverdientijd voor thuisbatterijen, wanneer je de investering in deze verduurzaming van je woning overweegt? Laat je hierover adviseren door een erkende installateur. Deze vertelt je niet alleen meer over de terugverdientijd van thuisbatterijen, maar ook over de factoren die hier in de komende jaren invloed op kunnen hebben. Het helpt je een weloverwogen keuze te maken.