Prijs-prestatieverhouding van verschillende batterijtypes

De markt met thuisbatterijen heeft zich in de afgelopen vijf tot tien jaar sterk ontwikkeld, mede gedreven door de groeiende vraag naar het product. Ontwikkelingen komen in verschillende vormen naar voren.

Denk bijvoorbeeld aan de slimme software waarvan een moderne thuisaccu tegenwoordig voorzien is. Of denk aan de relatief nieuwe thuisbatterij met stekker, wat het gebruik van deze gadget nog laagdrempeliger maakt.

Overigens wordt zo’n plug-and-play accu afgeraden door installateurs, zij geven de voorkeur aan een vast systeem. Een derde ontwikkeling is die rond het type batterij dat gebruikt wordt bij de productie van thuisaccu’s.

Hoe verhoudt de prijs-prestatieverhouding van de verschillende batterijtypes zich? Wat is het meest voorkomende batterijtype tegenwoordig? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen. 

Verschillende batterijtypes voor productie van thuisbatterijen 

Prijs-prestatieverhouding thuisbatterijen uitleg
Uitleg over de prijs-prestatieverhouding van thuisbatterijen

Bij de productie van een thuisbatterij kan een fabrikant verschillende soorten accucellen gebruiken. Een van de meest bekende batterijtypes is de lithium-ion accu, die onder meer gebruikt wordt bij de productie van elektrische auto’s.

Ook veel elektronische apparatuur in huis is van dit type batterij voorzien. Andere soorten batterijen zijn de zoutwater batterij en de loodzuur accu. Het populairst is momenteel de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij. Dat is niet voor niets! Laten we eens inzoomen op de verschillen tussen de batterijtypes. 

Lithium-ion vs. lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij 

Voorheen werd bij de productie van thuisaccu’s vaak gekozen voor een lithium-ion batterij. Dit batterijtype is compact en heeft een hoge energiedichtheid. Het maakt dat het relatief goedkoop is om een dergelijke thuisbatterij met een hoge capaciteit te ontwikkelen.

Een belangrijk nadeel van de lithium-ion batterij is echter de gevoeligheid voor warmte. Die warmte kan ontstaan als gevolg van een overbelasting van het systeem. Het maakt dat het risico op brand bij een lithium-ion thuisaccu onnodig groot is in vergelijking met de andere batterijtypes. 

Kijk je bijvoorbeeld naar de lithium-ijzerfosfaat accu, dan is deze brandveiliger. Dat is niet het enige voordeel van dit batterijtype. Kijk ook naar het compacte formaat hiervan en het relatief lage gewicht. Het komt de toepasbaarheid van deze thuisbatterijen ten goede.

Een ander belangrijk voordeel van de lithium-ijzerfosfaat batterij is de duurzaamheid van dit type. Het aantal laadcycli dat een lithium-ijzerfosfaat accu meegaat, is aanmerkelijk hoger dan datzelfde aantal bij een lithium-ion accu. 

Zoutwater batterij als alternatief 

Waar de lithium-ion en lithium-ijzerfosfaat batterij de meest voorkomende soorten zijn op dit moment, kan ook de zoutwater batterij een optie zijn. Een belangrijk nadeel van deze batterij is de logge bouw en het gewicht ervan. Het maakt het monteren en gebruik hiervan in huis lastiger.

Tegelijkertijd staat de zoutwater batterij bekend om zijn lange levensduur. In vergelijking met de voorgaande twee batterijtypes, heeft de zoutwater batterij een lage energiedichtheid. Dat is een van de verklaringen voor het logge formaat en het hoge gewicht van dit batterijtype. 

Loodzuur batterij de oudste soort 

Enkel vanuit een historisch perspectief kan de loodzuur batterij een optie zijn. Dit type accu wordt namelijk al sinds de laatste decennia van de 19e eeuw ontwikkeld. Ten opzichte van de voorgaande modellen kan een loodzuur batterij relatief goedkoop geproduceerd worden.

Net als een zoutwater batterij is ook de loodzuur batterij log en zwaar, wat het type al snel minder geschikt maakt voor een toepassing in huis. Een bijkomend nadeel is het beperkte vermogen van het systeem bij het opladen hiervan. Daar waar het vermogen bij het ontladen juist relatief hoog ligt. 

Meer factoren die prestaties thuisbatterij bepalen 

Houd er rekening mee, dat er meer factoren zijn die invloed hebben op de prestaties van een thuisbatterij. Denk bijvoorbeeld ook aan de ruimte waarbinnen je de thuisaccu plaatst. Een goede ventilatie is essentieel om de batterij zijn warmte kwijt te kunnen laten raken.

Op deze manier gaat er minder energie verloren aan het koelen van het systeem. Of denk aan de software op de thuisbatterij, die bijdraagt aan het zo optimaal mogelijk laden en ontladen ervan. 

Advies over een geschikte thuisbatterij 

Zoals in het voorgaande overzicht genoemd is, wordt tegenwoordig vaak gekozen voor een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij. Wil je weten of en in welk model dit batterijtype ook voor jouw huishouden de beste keuze is? Laat je eens adviseren door een specialist, die je meer kan vertellen over de precieze verschillen.

Op basis van de hoeveelheid stroom die je verbruikt en bijvoorbeeld de gemiddelde opbrengst van je PV-systeem door het jaar heen, kan deze je daarbij adviseren over de meest geschikte capaciteit voor een thuisbatterij. Vaak blijkt een capaciteit van 5 of 10 kWh voldoende te zijn voor een gemiddeld huishouden.