Prijsontwikkeling van thuisbatterijen in Nederland

Ondanks het feit dat steeds meer huishoudens de investering in een thuisbatterij overwegen, ligt de prijs van deze apparaten historisch laag. Op voorhand klinkt dat wellicht gek, daar een stijgende vraag vaak gepaard gaat met oplopende prijzen. Er zijn verschillende redenen die maken dat de prijs van een thuisbatterij de afgelopen jaren daalde.

Wat zijn de prijsontwikkelingen rond thuisbatterijen? Verwacht men voor de komende jaren een stijgende, of juist een verder dalende prijs? In dit artikel lees je er meer over. 

Techniek achter de thuisbatterij heeft zich sterk ontwikkeld 

Ontwikkeling prijzen thuisbatterijen Nederland
Uitleg over de prijsontwikkeling van thuisbatterijen in Nederland

De prijsontwikkeling van thuisbatterijen hangt samen met de techniek die gebruikt wordt voor de productie ervan. Je kunt de prijzen van nu namelijk met die van enkele jaren terug vergelijken, door te kijken naar hetgeen je per kWh aan capaciteit betaalt.

Waar een thuisaccu met een capaciteit van 5 kWh in 2020 nog zo’n 5.750 euro kostte, betaal je daar nu zo’n 3.000 euro voor. Het is voor producenten steeds goedkoper geworden om een kWh aan capaciteit toe te voegen aan haar producten. 

Niet alleen de capaciteit van thuisbatterijen nam de afgelopen jaren toe. Ook is het product steeds brandveiliger geworden. Dat valt te verklaren door te kijken naar het type batterij dat tegenwoordig veel gebruikt wordt: de ijzerfosfaat thuisbatterij.

Deze accu’s zijn niet alleen de meest brandveilige optie, ze gaan ook het langst mee. Waar bijvoorbeeld een lithium-ion accu na zo’n 6.000 à 7.000 laadcycli vervangen moet worden, gaat een ijzerfosfaat batterij circa 10.000 cycli mee. Het maakt de thuisbatterij steeds duurzamer voor huishoudens. 

Productie groeit sterker dan de vraag naar batterijen 

Niet alleen de techniek achter een thuisbatterij verandert en leidt daarmee tot lagere prijzen voor het eindproduct. Ook het aantal fabrikanten van thuisaccu’s groeit. Dit betekent dat het aanbod op de markt toeneemt.

Hoewel steeds meer huishoudens voor een thuisbatterij kiezen, is de vraag vooralsnog minder groot dan de productie van het product. Ook dit heeft een positief effect op de prijs van thuisbatterijen, deze dalen. 

Dat de productie van thuisbatterijen sterk is toegenomen, hangt samen met de groeiende populariteit van het product buiten Nederland. Ter illustratie: in Duitsland zijn al meer dan een miljoen accu’s in woningen geïnstalleerd.

In Nederland gaat het vooralsnog slechts om enkele duizenden thuisbatterijen. Ook in België ligt het aantal geïnstalleerde systemen fors hoger. Dat komt onder meer door de subsidie die huishoudens hier enige tijd terug aan konden vragen voor de investering in een thuisbatterij. Zo’n subsidie wordt momenteel niet aangeboden in Nederland. 

Komende jaren mogelijk een sterke stijging in de vraag 

Verschillende ontwikkelingen rond duurzame energie maken dat de vraag naar thuisbatterijen de komende jaren mogelijk sterk stijgt. Dit hangt onder meer samen met het einde van de salderingsregeling.

De afschaffing ervan staat voor begin 2027 gepland. De beëindiging van de salderingsregeling maakt dat het voor huishoudens met een PV-systeem nauwelijks nog loont om een overschot aan groene stroom aan het energienet te leveren. Voor hen is het veel gunstiger om dit overschot in huis op te slaan. De thuisbatterij biedt er de oplossing voor. 

Vooruitlopend op de afschaffing van de salderingsregeling hebben verschillende energieleveranciers een terugleverheffing ingevoerd. Dit betekent dat je, afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je aan het net levert, een heffing betaalt boven op de kosten voor de (grijze) stroom die je zelf van het net afneemt. 

Steeds meer aandacht voor thuisbatterijen 

Een ander aspect dat mogelijk invloed heeft op de prijsontwikkeling van een thuisbatterij is de groeiende aandacht voor het product. Onder meer doordat de thuisbatterij als potentieel onderdeel wordt gezien van de oplossing voor netcongestie.

Netcongestie is een file op het stroomnet, waarbij pieken ontstaan in de vraag naar of het aanbod van stroom. Dat laatste help je als huishouden te voorkomen door een overschot aan stroom op te slaan, in plaats van terug te leveren. Zeker op momenten dat de zon schijnt en veel andere PV-systemen ook stroom aan het net leveren. 

Naarmate de investering in thuisbatterijen verder gestimuleerd wordt, zal dit de vraag doen laten toenemen. Iets wat normaliter leidt tot hogere prijzen. Voor veel huishoudens, zeker met zonnepanelen, kan dit daarom een goed moment zijn om de investering in een thuisaccu te overwegen. 

Advies over investering in een thuisbatterij 

Ben je benieuwd of de investering in een thuisbatterij bij de huidige prijsontwikkelingen interessant is voor je? Wil je meer weten over de verschillende toepassingen van een thuisbatterij en de impact daarvan op het rendement van het apparaat? Onze specialisten helpen je graag op weg met persoonlijk advies op maat.   

Dé thuisbatterij winkel van Nederland

Neem de regie over jouw energie. Bestel voordelig een krachtige thuisbatterij in onze winkel:

0