Hoe kan je de restwaarde van een thuisbatterij berekenen bij verkoop van je woning?

De vraag naar thuisbatterijen nam de afgelopen jaren sterk toe. Nu het financiële voordeel van de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen wegvalt, is het steeds aantrekkelijker om zelf opgewekte hernieuwbare energie in huis te bewaren. Een thuisbatterij biedt deze mogelijkheid. Ook voor huishoudens zonder zonnecollectoren kan de investering in een thuisaccu lonen. Zij combineren de batterij met een dynamisch energiecontract, om stroom bij een laag tarief in te kunnen kopen. Stijgt de prijs van een kWh stroom later op de dag weer? In dat geval begint de thuisbatterij te ontladen. Dit helpt een piekbelasting op het stroomnet tegen te gaan en helpt huishoudens te besparen op hun energiekosten. Wat doet de investering in een thuisbatterij met de waarde van je woning bij de verkoop ervan? Hoe kun je de restwaarde van een thuisbatterij berekenen, mocht je deze in de woning laten zitten? Dit artikel vertelt je er meer over.

Mogelijkheid tot het verhuizen van een thuisbatterij

Restwaarde thuisaccu's berekenen & tipsJe hoeft een thuisbatterij bij de verkoop van je woning niet per definitie te laten zitten. In veel gevallen is het mogelijk om deze mee te verhuizen naar je volgende huis. Het installeren van de thuisaccu kun je in dit geval overlaten aan een erkende installateur. Vaak gaat het om meer dan slechts het bevestigen van de thuisaccu aan de wand. Denk aan het trekken van de elektriciteitskabels, een aanpassing aan de meterkast, enzovoorts.

Tip: kijk bij de bezichtiging van je nieuwe huis alvast eens naar de aansluiting op het elektriciteitsnet. Gaat het om een 1-fase aansluiting of heeft de aansluiting drie fasen? In het eerste geval moet de aansluiting mogelijk verzwaard worden om de thuisbatterij mee te kunnen verhuizen.

Restwaarde thuisbatterij berekenen op basis van levensduur

Een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de restwaarde van een thuisbatterij is de resterende levensduur ervan. De levensduur van een accu hangt onder meer af van het type thuisbatterij dat je gebruikt. Zo ligt de levensduur van een lithium-ion accu op circa 10 tot 15 jaar, terwijl deze bij een lithium-ijzerfosfaat batterij vaak op 15 tot 20 jaar ligt. Je zou het aantal jaar dat een thuisbatterij nog mee zou moeten gaan gebruiken om een inschatting te maken van de restwaarde van het systeem. Nog slimmer is het om naar het aantal laadcycli van de thuisbatterij te kijken.

Laadcycli meenemen bij bepalen restwaarde thuisbatterij

Ook het aantal laadcycli is afhankelijk van het type batterij dat je gebruikt. Een lithium-ion thuisbatterij gaat circa 6.000 laadcycli mee, terwijl dat voor een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu zo’n 10.000 cycli zijn. Vaak kun je in de software of bijvoorbeeld online portaal van de thuisbatterij zien, wat het aantal doorlopen laadcycli momenteel is. Heeft je lithium-ijzerfosfaat accu momenteel 5.000 cycli doorlopen? In dat geval zou je grofweg kunnen zeggen dat de batterij een restwaarde heeft van circa de helft van de oorspronkelijke aanschafwaarde.

Andere factoren om rekening mee te houden

Naast de resterende levensduur zijn er meer factoren die je mee kunt nemen bij het bepalen van de restwaarde van een thuisbatterij. Denk bijvoorbeeld ook aan de aanpassingen die je aan de meterkast hebt laten doorvoeren. Heb je de aansluiting bijvoorbeeld eerder al verzwaard naar een 3-fasen aansluiting? Dit maakt het voor een toekomstig bewoner makkelijker om de thuisbatterij uit te breiden met een aanvullende module. Onder meer de thuisaccu van Sessy kent zo’n modulaire opbouw.

Of denk aan een aanpassing van het PV-systeem in huis, waarbij je de zonnecollectoren hebt laten aansluiten op de hybride omvormer van een thuisbatterij. Dit biedt voordelen, wanneer je de thuisbatterij als noodstroomvoorziening wilt kunnen gebruiken.

Capaciteit van een thuisbatterij

Ook de capaciteit van de thuisbatterij zal meespelen. Een koper heeft baat bij een thuisbatterij waarvan de capaciteit past bij het gemiddelde verbruik van het huishouden. Heb je naast een thuisbatterij ook een PV-systeem in huis? In dat geval is het belangrijk dat de thuisbatterij een capaciteit biedt die past bij de opbrengst van het PV-systeem op zonnige lente- en zomerdagen.

Voor de capaciteit van een thuisbatterij geldt dat deze af zal nemen, naarmate een groter aantal laadcycli doorlopen is. Vergelijk het met de accu van je laptop of mobiele telefoon. Ook deze gaat na een paar jaar minder lang mee, dan op het moment dat je het apparaat kocht.

Advies over berekenen van restwaarde thuisbatterij

Wil je meer weten over de wijze waarop je de restwaarde van een thuisbatterij berekent? Een specialist op het gebied van thuisbatterijen kan je er meer over vertellen. Ook kan deze je adviseren over de mogelijkheden om de thuisaccu mee te verhuizen naar een volgende woning. Is dit in jouw situatie rendabel?

Gratis E-Book Thuisbatterijen

Wij hebben voor jou een handig thuisbatterij e-book geschreven. Boordevol tips en informatie. Vul het formulier in en ontvang jouw exemplaar:

Je ontvangt per mail het e-book. Niets ontvangen? Controleer jouw spambox.

0