Wat is de rol van kunstmatige intelligentie bij aansturen thuisbatterij?

De ontwikkelingen op de markt met thuisbatterijen volgen elkaar in hoog tempo op. Zo stapten fabrikanten de afgelopen jaren over van de lithium-ion accucellen naar de lithium-ijzerfosfaat batterij, om het systeem brandveiliger en duurzamer te maken.

Ook werd door enkele partijen een plug-and-play oplossing op de markt aangeboden, de thuisbatterij met stekker. Een derde ontwikkeling zit in de slimme aansturing van de thuisbatterij, wat steeds meer geautomatiseerd verloopt.

Wat is de rol van kunstmatige intelligentie bij het aansturen van een thuisbatterij? Welk voordeel biedt het jou als consument, wanneer een thuisaccu op basis van AI aangestuurd wordt? In dit artikel lees je meer over deze ontwikkeling. 

Slimme software op een moderne thuisbatterij 

Aansturing thuisbatterijen en kunstmatige intelligentie
Uitleg over thuisbatterijen en kunstmatige intelligentie

Een moderne thuisbatterij is voorzien van slimme software. De toepassing van thuisbatterijen gaat tegenwoordig verder, dan slechts het opladen ervan met een overschot aan zelf opgewekte groene stroom.

Je wilt wellicht ook kunnen profiteren van de steeds vaker voorkomende negatieve stroomprijzen van energieleveranciers. Die negatieve stroomprijs is het gevolg van een file op het energienet. Zeker op zonnige dagen in het voorjaar of de zomer ligt het aanbod aan stroom soms aanmerkelijk hoger dan de vraag.

Dit leidt tot een onbalans op het net, als gevolg waarvan de prijs per kWh aan stroom verlaagd wordt. De combinatie van een thuisbatterij voorzien van slimme software met een dynamisch energiecontract maakt het mogelijk om van deze ontwikkeling te profiteren. 

Geautomatiseerd goedkope stroom inkopen 

De software op de thuisbatterij helpt huishoudens geautomatiseerd stroom in te kopen op de onbalansmarkt, wanneer het stroomtarief laag is. Dit levert huishoudens een financieel voordeel op. Door overdag goedkoop stroom op de accu te laden, hoef je in de avonduren geen stroom meer van het net af te nemen. In de avond is het stroomtarief immers weer gestegen, doordat het aanbod beperkt is. 

In 2024 lag de stroomprijs meer dan 400 uur onder nul. Dat is meer dan in de afgelopen jaren het geval was. Een ontwikkeling die zich laat verklaren door het groeiende aantal PV-systemen en windparken in Nederland.

Overigens betekent een negatieve stroomprijs niet dat je als consument gratis stroom verbruikt. Je betaalt over iedere kWh aan stroom die je afneemt immers nog belasting. 

Verkopen van stroom op een thuisbatterij 

Nog een stap verder gaat het verkopen van stroom op de thuisbatterij. Ook hier helpt de slimme software huishoudens bij. Bij een lage stroomprijs wordt de accu opgeladen, om deze te ontladen op de momenten dat het tarief stijgt.

Het verschil in prijs per kWh (minus de betaalde belastingen en transactiekosten) vormt het rendement op de investering in een thuisbatterij. Er zijn enkele Nederlandse energieleveranciers die het particulieren toestaan om op deze wijze te handelen in stroom. 

Bij het in- en verkopen van stroom op de energiemarkt maakt de slimme software gebruik van kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie helpt het systeem het verbruik van huishoudens te leren begrijpen.

Zo is de batterij in de avond voldoende opgeladen om je van stroom te kunnen voorzien voor de kookplaat, voor het verwarmen van je woning met een warmtepomp, enzovoorts. Je wilt voorkomen dat de accu op dat moment leeg is, doordat het systeem alle opgeslagen stroom verkocht heeft. 

Patroonherkenning op basis van kunstmatige intelligentie 

De kracht van kunstmatige intelligentie op thuisbatterijen is het leren herkennen van patronen. Zo leert de software op de thuisaccu meer over je gedrag. Op welk tijdstip schakel je de verlichting in? Wanneer hang je de elektrische auto aan de laadpaal op je oprit? Hoe laat start je met koken?

Op welke dag in de week doe je de was? Enzovoorts. Het is belangrijke informatie voor een optimale werking van de thuisbatterij. Zou de accu hier geen rekening mee houden, dan neem je een groot deel van de tijd alsnog stroom af van het net.

Kunstmatige intelligentie leert het systeem welk deel van het overschot aan opgewekte groene stroom verkocht mag worden. Het leert de thuisbatterij daarbij in welke mate deze opgeladen moet zijn als de zon onder gaat.

Is het overschot aan opgewekte stroom vandaag te beperkt? In dat geval neemt de thuisbatterij wat meer stroom af van de markt, op het moment dat het tarief relatief laag is. Let wel, zoals eerder aangehaald, heb je voor deze toepassing een dynamisch energiecontract nodig. 

Advies over thuisbatterij met kunstmatige intelligentie 

Wil je meer weten over de toepassing van kunstmatige intelligentie op thuisbatterijen? Of ben je benieuwd welke specifieke voordelen dit jouw huishouden biedt, ook zonder PV-systeem? Laat je hierover adviseren door een specialist.