Wie tegenwoordig voor de investering in een thuisbatterij kiest, laat in de meeste gevallen een accu met slimme software installeren. De software vormt de basis van het Energie Management Systeem, vaak afgekort tot EMS, van de thuisaccu. Het EMS helpt je als huishouden de meest ideale laad- en ontlaadstrategie te bepalen. Dat doet het niet alleen door te kijken naar de momenten waarop een PV-systeem de meeste zonne-energie produceert of je huishouden de meeste stroom verbruikt. Een andere toepassing van een batterijsysteem is het handelen in stroom op de EPEX Spot- of bijvoorbeeld onbalansmarkt. Het EMS bepaalt in dit geval op basis van historische data, tegen welk tarief de batterij het beste kan worden opgeladen met het idee deze te ontladen bij een hogere stroomprijs. Let wel die laatste toepassing is enkel mogelijk wanneer de accu gecombineerd wordt met een dynamisch energiecontract. Hoe werkt de slimme software voor accubeheer en op basis van welke factoren kun je de software van verschillende aanbieders vergelijken?
Tegenwoordig wordt door verschillende producenten van thuisbatterijen gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie. De slimme algoritmen van het batterijsystemen monitoren je verbruik voortdurend, om op basis daarvan te leren. Zo bepaalt het systeem op welk moment van de dag de thuisbatterij volledig opgeladen moet zijn. Of juist wanneer er ruimte beschikbaar moet komen voor de productie van je zonnepanelen.
Verschillende modi in de slimme software voor accubeheer
De slimme software voor het accubeheer van je batterijsysteem biedt vaak verschillende modi. Denk bijvoorbeeld aan een nul-op-de-meter modus, waarbij het batterijsysteem de opgeslagen zelf opgewekte groene stroom zo goed mogelijk verbruikt op de momenten dat je de vaatwasser, de kookplaat of bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp inschakelt. Het gebruik van een slimme oplossing voor het accubeheer helpt je huishouden de energiehuishouding te optimaliseren. Dat is goed voor je eigen portemonnee én de wereld om je heen.
Een andere modus is de dynamische modus. Hierbij kijkt de slimme software naar de volatiliteit in de stroomprijs. Wanneer de stroomprijs een vooraf bepaalde minimale waarde bereikt, start de batterij met laden. Stijgt het tarief later op de dag? In dat geval geeft het EMS de batterij opdracht om te ontladen. Op deze manier profiteer je van wisselende stroomprijzen. In plaats van de opgeslagen stroom zelf te gebruiken bij een hoge stroomprijs, kun je de energie in sommige gevallen ook verkopen via je energieleverancier.
Bijdragen aan een stabiel stroomnet
Overweeg je de thuisbatterij niet alleen om zelf opgewekte zonnestroom op te kunnen slaan, maar ook uit principiële redenen? Er zijn thuisbatterijen met een modus, waarmee je helpt het stroomnet in balans te houden. Dat betekent dat de accu laadt op momenten dat er sprake is van een overschot aan stroom op het net. De accu ontlaadt zodra de vraag naar energie groter is dan het aanbod. Op deze manier neemt het risico op netcongestie af. Al tijden vormt netcongestie een groot risico voor de stabiliteit van het net. In het ergste geval resulteert het in een onderbreking van de lokale stroomvoorziening.
Modus voor aansturing via een API
Naast de bestaande modi in de slimme software voor het accubeheer, wordt door sommige producenten een open modus geboden. Zo’n open modus biedt je als gebruiker de mogelijkheid om de thuisaccu zelf aan te sturen op basis van een API. Dat is interessant wanneer je thuisbatterijen van verschillende merken gebruikt, wanneer je de accu wilt combineren met eigen sensoren of wanneer je de volledige controle wilt hebben over het systeem. Om deze modus te kunnen gebruiken is enige technische kennis over het gebruik van API’s en het schrijven van code een vereiste.
Kosten voor het gebruik van de slimme software
Niet alleen de modi van de slimme software van verschillende aanbieders is het vergelijken waard. Kijk ook naar de kosten die in rekening worden gebracht voor het gebruik van de software. Bij verschillende partijen is de software standaard onderdeel van de thuisbatterij; je betaalt hier niets extra’s voor. Periodiek kun je de software updaten, waarmee je nieuwe functionaliteit toevoegt aan het systeem.
Er zijn echter ook aanbieders die kosten in rekening brengen voor de slimme software. Je betaalt hier een vast bedrag per maand voor.
Advies over gebruik slimme software voor accubeheer
Wil je meer weten over het gebruik van slimme software voor je accubeheer? Ben je benieuwd welke producenten van thuisbatterijen momenteel de meest geavanceerde slimme software bieden? Onze adviseurs vertellen je er graag meer over. Daarbij bieden ze je advies over andere belangrijke factoren bij de aankoop van een batterijsysteem. Denk aan de opslagcapaciteit ervan, het vermogen en bijvoorbeeld het type accucellen dat gebruikt wordt bij de productie ervan.