Een van de meest voorkomende toepassingen van een thuisbatterij binnen huishoudens, is het opslaan van zelf opgewekte groene stroom. De stroom die men niet direct verbruikt, wordt op de thuisbatterij opgeslagen om dit later op de dag alsnog te verbruiken.
De afhankelijkheid van het stroomnet wordt hiermee kleiner, wat een positief effect heeft op de energierekening. De groene stroom die je ’s avonds alsnog zelf verbruikt, maakt immers dat je minder, vaak dure grijze stroom van het net hoeft af te nemen.
Wat is er mogelijk, wanneer je stroom voor periodes van weken of zelfs maanden op een thuisbatterij op wilt slaan? Zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld de zomerperiode te gebruiken voor je stroomvoorziening in de herfst of winter? In dit artikel lees je hier meer over.
Gemiddelde capaciteit van een thuisbatterij voor particulieren
Onderzoek van Dutch New Energy Research, DNE Research, laat zien dat een gemiddeld huishouden in het afgelopen jaar koos voor een thuisbatterij van 5 of 10 kWh. Ter illustratie, in Nederland waren eind 2023 circa 16,7 duizend thuisbatterijen aangesloten met een capaciteit tussen de 5 en 20 kWh.
Bij de modellen tot 5 kWh ging het totaal om zo’n 22,5 duizend aangesloten exemplaren. Kijk je naar de thuisbatterijen met een capaciteit van meer dan 20 kWh, dan ging het eind 2023 om slechts circa 775 apparaten.
Ook veel installateurs raden de modellen van 5 tot 10 kWh aan. Deze systemen vereisen lang niet altijd een aanpassing aan de meterkast. Zou je voor een capaciteit van meer dan 10 kWh kiezen, dan moet de aansluiting vaak verzwaard worden.
Het gaat in zo’n geval om het omzetten van een 1-fase naar een 3-fasen aansluiting. Daarnaast past deze capaciteit bij het gemiddelde energieverbruik en de opbrengst van een PV-systeem van huishoudens.
Stroomverbruik van een huishouden gemiddeld 7,2 kWh per dag
Uit cijfers van het NIBUD blijkt dat een gemiddeld huishouden momenteel zo’n 2.640 kWh aan stroom verbruikt op jaarbasis. Reken je dat terug naar het gemiddelde per dag, dan komt dit neer op 7,2 kWh. Dit betekent concreet dat je bij een thuisbatterij met een capaciteit van 5 of 10 kWh voldoende stroom hebt om een dag door te komen.
Hogere capaciteit niet altijd interessant voor huishoudens
Zou je voor meerdere dagen of zelfs weken aan stroom op willen slaan in huis, dan betekent dit dat je richting de 50 à 100 kWh aan capaciteit nodig hebt. Buiten het feit dat dit een forse investering vergt op voorhand, kan ook de beschikbare ruimte in huis een probleem vormen.
Evenals dat het vermogen mogelijk onvoldoende is om zo’n systeem volledig op te kunnen laden gedurende de dag. Alleen met een PV-systeem is dat laatste vaak helemaal geen optie: een systeem met 12 zonnepanelen wekt op jaarbasis gemiddeld genomen zo’n 3.850 kWh op. Dat zou betekenen dat je vijf à tien dagen geen stroom mag verbruiken om de accu volledig op te laden.
Je lost dit op door de thuisbatterij op te laden met stroom van het stroomnet. Dat is feitelijk alleen interessant wanneer je de accu combineert met een dynamisch energiecontract. Het biedt je de mogelijkheid om in te spelen op dalende stroomprijzen.
Bij een dynamisch contract wijzigen de stroomtarieven ieder uur. Zeker rond het middaguur zal de stroomprijs op een zonnige dag relatief laag zijn, doordat er op zo’n moment veel meer stroom wordt aangevoerd dan verbruikt.
In de avond, wanneer de zon onder is of de wind gaat liggen, stijgt de stroomprijs vervolgens weer. Er zijn inmiddels verschillende energieleveranciers in Nederland die deze dynamische contracten aan particuliere huishoudens aanbieden.
Thuisbatterijen afhankelijk van stroomvoorziening
Een ander aspect om rekening mee te houden is dat veel thuisbatterijen niet zonder stroomvoorziening kunnen. Met andere woorden, een thuisaccu dient vaak niet als noodstroomvoorziening in het geval van een stroomstoring.
Om de thuisbatterij te kunnen ontladen heb je het stroomnet nodig. Helemaal los van het stroomnet leven is daarom niet altijd een optie. Al zijn er modellen op de markt beschikbaar, die de functie als noodstroomvoorziening kunnen vervullen.
Advies over benodigde capaciteit van een thuisaccu
Overweeg jij een thuisbatterij in huis te laten aansluiten, maar twijfel je over de capaciteit van het systeem? Laat je adviseren door een specialist. Deze kan op basis van je huidige verbruik en bijvoorbeeld toekomstige verduurzamende investeringen advies geven over een geschikt model thuisbatterij.
Bij verduurzamende investeringen die impact kunnen hebben op je keuze kun je denken aan de aankoop van een (hybride) warmtepomp, een kookplaat op elektra en bijvoorbeeld een uitbreiding van je PV-systeem.