Niet alleen voor een particulier huishouden of bedrijf is verduurzamen interessant, datzelfde geldt voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) van een appartementencomplex. Zo werden in de afgelopen jaren regelmatig nieuwe PV-systemen op het dak van zo’n complex aangesloten, koos de VvE van appartementencomplexen voor het laten plaatsen van een aantal laadpalen in de gedeelde parkeergarage, enzovoorts. Hoe zit dat bij thuisbatterijen? Kun je een thuisaccu delen binnen een VvE? En zo ja, is het interessant om samen met andere bewoners van een flat of appartementencomplex te investeren in de opslag van energie? In dit artikel lees je er meer over.
Groene zonnestroom opslaan op een thuisbatterij
Voor een VvE kan de investering in een thuisbatterij interessant zijn, wanneer deze gecombineerd wordt met zonnepanelen. De zonnepanelen op het dak wekken overdag relatief veel stroom op, terwijl het verbruik van de appartementseigenaren op dat moment vaak beperkt is. Met een thuisbatterij is het mogelijk om de opgewekte zonnestroom tijdelijk op te slaan, zodat dit later op de dag gebruikt kan worden.
Het maakt de afhankelijkheid van het stroomnet minder groot en draagt tegelijkertijd bij aan het tegengaan van netcongestie. Dat laatste, vaak ook omschreven als een filevorming op het elektriciteitsnet, vormt een steeds groter risico voor de stabiliteit van de lokale stroomvoorziening. Netcongestie ontstaat onder meer op het moment dat het aanbod aan zonnestroom veel groter is dan de vraag naar energie.
Thuisaccu binnen VvE zonder zonnepanelen
Ook voor een appartementencomplex zonder zonnepanelen kan de investering in een thuisaccu interessant zijn. In dit geval gebruik je de thuisbatterij om deze op te laden met goedkoop ingekochte stroom; op het moment dat het tarief relatief laag ligt. Je verbruikt de stroom vervolgens op momenten dat de prijs stijgt.
Let wel, het kopen van stroom op momenten dat de prijs laag is, kan bij steeds meer energieleveranciers. Je dient hier echter een energiecontract met dynamische prijzen voor af te sluiten. Dat brengt meer onzekerheid met zich mee, dan een contract met een vast of variabel tarief. Bij dynamische energiecontracten wijzigen de prijzen ieder uur.
Verschillende mogelijke toepassingen
Er zijn verschillende mogelijke toepassingen van een gedeelde thuisaccu binnen een VvE. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik ervan voor de stroomvoorziening in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de hal beneden, de parkeergarage, enzovoorts. Of denk aan het gebruik van de opgeslagen zonnestroom voor het laten draaien van de elektrische warmtepomp binnen het pand. Het levert een kostenbesparing op, omdat de afhankelijkheid van het stroomnet minder groot is.
In plaats daarvan zou je de thuisbatterij ook kunnen gebruiken om de laadpalen voor elektrische auto’s van stroom te voorzien, of bijvoorbeeld om de zonnestroom te verkopen op momenten dat de energieprijzen stijgen. Dat laatste levert een fraai rendement op, dat gedeeld kan worden over de verschillende appartementseigenaren. Net als het kopen van voordelig geprijsde stroom, is ook het verkopen ervan uitsluitend mogelijk in combinatie met een dynamisch energiecontract.
Traject rond investering in gedeelde thuisaccu
Om tot de installatie van een gedeelde thuisaccu te komen als VvE, moeten verschillende stappen doorlopen worden. Zo zal er allereerst consensus moeten zijn over deze investering; zonder een meerderheid in de VvE is dit geen optie. Daarbij moeten er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn, om de investering ook financieel mogelijk te maken. Kijk hierbij naar mogelijkheden om gebruik te maken van eventuele subsidies voor VvE’s.
Op het moment dat er consensus en voldoende budget is, kun je advies inwinnen over de technische vereisten bij de installatie van een thuisaccu. Is een thuisbatterij direct aan te sluiten op de bestaande infrastructuur, of is een aanpassing in die infrastructuur vereist? Denk bijvoorbeeld aan een mogelijke verzwaring van de bestaande aansluiting.
Lithium-ijzerfosfaat thuisaccu beste keuze voor VvE
Wanneer je binnen jouw VvE de investering in een gedeelde thuisaccu overweegt, is het sterk aan te bevelen om te kiezen voor een lithium-ijzerfosfaat batterij. Het alternatief is een vaak goedkopere lithium-ion thuisaccu. Het verschil in prijs wordt gecompenseerd door de brandveiligheid, die bij een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu beter is. Evenals dat het laatste type batterij langer mee zal gaan; 10.000 cycli van laden en ontladen, tegenover 6.000 cycli bij een lithium-ion thuisaccu. Het past bij de duurzaamheid die een gemiddelde VvE nastreeft in de huidige tijd.
Advies over meest geschikte opslagcapaciteit
Het kan bij de keuze voor een gedeelde thuisaccu binnen een appartementencomplex lastig zijn om de meest geschikte opslagcapaciteit te bepalen. Dit is sterk afhankelijk van het gedeelde verbruik van stroom binnen het complex. Laat je adviseren door onze installateur, die op basis van je verbruik, de beoogde toepassing van de gedeelde thuisaccu, maar bijvoorbeeld ook de opbrengst van eventuele zonnepanelen adviseert over de verschillende mogelijkheden.