Nederlandse huishoudens profiteren steeds vaker van negatieve stroomprijzen, wanneer zij een dynamisch energiecontract hebben. Bij deze contracten wisselt de prijs ieder uur, in plaats van eens per half jaar zoals bij variabele contracten veelal het geval is. Andersom geldt dat een stijgende prijs leidt tot hogere kosten voor deze huishoudens; je hebt minder zekerheid. Welke rol speelt de thuisbatterij, wanneer je optimaal wilt profiteren van negatieve stroomprijzen? Hoe werkt een thuisbatterij op zo’n moment? In dit artikel lees je er meer over.
Waar de stroomprijzen in 2023 nog gedurende 316 uren negatief waren, lag dat aantal in 2024 al op 458 uren. Een flinke stijging! De groei in het aantal particuliere PV-systemen en grootschalige zonneparken maakt dat men verwacht dat de stroomprijzen vaker negatief zullen zijn. Andersom zal een verzwaring van het net, waar momenteel aan gewerkt wordt in verschillende regio’s, de kans op negatieve prijzen op termijn verkleinen. Datzelfde geldt voor de groei in het aantal geïnstalleerde batterijsystemen.
Ontstaan van negatieve stroomprijzen
Negatieve stroomprijzen ontstaan op het moment dat de vraag naar energie veel kleiner is dan het aanbod. Denk aan een warme zomerdag, waarop veel mensen buiten leven. Het energieverbruik is op deze dagen zeker rond het middaguur minimaal. Daar waar de opbrengst van PV-systemen en zonneparken juist hoog is. Het leidt tot een overschot aan stroom op het net, wat resulteert in een onbalans. Men noemt dit ook wel filevorming op het elektriciteitsnet of netcongestie.
Om een stabiele stroomvoorziening te kunnen blijven garanderen willen netbeheerders deze onbalans zo snel mogelijk herstellen. Dat betekent dat zij energieleveranciers aanmoedigen om meer stroom af te nemen, die op hun beurt de prijs van een kWh stroom verlagen. De energieleverancier wordt financieel gecompenseerd door de netbeheerder. Bij een negatieve prijs kost het aanbieders immers geld om stroom te leveren aan aansluitingen.
Een onbalans op het net ontstaat niet alleen bij een sterke groei in het aanbod, ook bij een toenemende vraag kan netcongestie een risico vormen. In dit geval nemen de prijzen juist sterk toe; om de onbalans te herstellen probeert men het voor afnemers minder aantrekkelijk te maken om stroom af te nemen.
Houd er overigens rekening mee dat een negatieve stroomprijs niet direct gelijk staat aan gratis stroom. Immers, over iedere kWh aan stroom die je afneemt, betaal je energiebelasting. Pas wanneer de stroomprijs dermate laag is dat ook deze kosten gecompenseerd worden, is er sprake van gratis stroom.
Thuisbatterij bij negatieve prijzen opladen
Hoe werkt een thuisbatterij bij negatieve prijzen? Je kunt de thuisbatterij combineren met een dynamisch energiecontract. Alleen dan profiteer je van negatieve, volatiele energieprijzen op de markt. Er zijn tegenwoordig tal van Nederlandse energieleveranciers die deze dynamische contracten aanbieden.
Een moderne thuisbatterij is voorzien van een geavanceerd Energie Management Systeem (EMS). Op basis van verschillende parameters bepaalt dit systeem wat het beste moment van laden en ontladen is. De prijs van een kWh stroom is daar een voorbeeld van. Zodra deze waarde een vastgesteld minimum bereikt heeft, start de batterij met laden. Door de batterij vervolgens te ontladen bij een hogere stroomprijs, realiseer je een positief rendement. Het verschil in prijs op het moment van ontladen en dat op het moment van laden is het rendement per kWh waarvan je profiteert. Des te hoger het rendement, des te sneller verdien je de thuisbatterij terug.
Kies overigens niet alleen voor het opladen van je thuisbatterij op het moment dat de stroomprijs negatief is. Dit is ook het ideale moment voor het opladen van de accu van je elektrische auto. Het maakt dat je heel voordelig de weg op kunt gaan.
Draag bij aan een stabiel stroomnet in de regio
Niet alleen financieel is het voor huishoudens aantrekkelijk om de thuisbatterij bij negatieve prijzen op te laden. Ook vanuit een duurzaamheidsoogpunt is dit interessant. Je draagt immers bij aan een stabiel, lokaal stroomnet door de onbalans te herstellen en specifiek groene stroom af te nemen van het net.
Advies over profiteren van negatieve stroomprijs met thuisaccu
Wil je meer weten over de wijze waarop je met een thuisaccu profiteert van negatieve stroomprijzen? Of ben je benieuwd naar de combinatie van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract? Laat je door onze adviseurs adviseren over de mogelijkheden. Zij kunnen je daarbij meer vertellen over de meest geschikte opslagcapaciteit voor je thuisbatterij. Deze moet passen bij het gemiddelde verbruik van je huishouden. Het kan verleidelijk zijn om voor een groot batterijsysteem te kiezen bij negatieve prijzen, maar dat is lang niet altijd de meest rendabele optie.