Thuisbatterij en energieneutraliteit van een woning

Het nastreven van energieneutraliteit draagt bij aan een duurzamere wereld. Onder een energieneutraal huishouden verstaat men gezinnen die nagenoeg evenveel opwekken, als dat zij door het jaar heen verbruiken. Hun netto energieverbruik komt daarmee uit op nul. In de afgelopen jaren zijn steeds meer woningen energieneutraal geworden, mede door de sterk verbeterde isolatie ervan en de montage van PV-systemen.

Naast het verbeteren van de isolatie en een investering in zonnecollectoren, kan ook een thuisbatterij bijdragen aan energieneutraliteit van je woning. Hoe dat werkt en welke voordelen een thuisaccu precies biedt, lees je in dit artikel. 

Overschot aan groene stroom opslaan op een thuisbatterij 

Energieneutrale woning en thuisbatterijen
Energieneutrale woning en thuisbatterijen uitleg

Het aansluiten van een thuisbatterij stelt je in staat om een overschot aan groene stroom in huis op te slaan. Zeker op zonnige dagen in het voorjaar of bijvoorbeeld de zomer, zal het PV-systeem op het dak meer energie opwekken dan je verbruikt. Zonder thuisbatterij wordt deze stroom teruggeleverd aan het net. Men noemt dit ook wel het salderen van zelf opgewekte groene stroom. 

Door een overschot aan stroom op te slaan, kun je dit op een later moment zelf verbruiken. Dat is niet alleen duurzaam, het helpt ook geld te besparen. Er zijn steeds meer energieleveranciers die een terugleverheffing in rekening brengen bij huishoudens die groene stroom salderen. Daar komt nog bij dat de huidige salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid wordt afgeschaft aan het begin van 2027. 

Helemaal onafhankelijk van het stroomnet wonen is lastig 

Mogelijk streef je een volledige onafhankelijkheid van het stroomnet na. In de praktijk blijkt dit lastig te zijn. In die zin, dat veel thuisbatterijen de stroomvoorziening nodig hebben om gebruikt te kunnen worden. Er zijn slechts een beperkt aantal thuisaccu’s die als noodstroomvoorziening in huis kunnen dienen. 

Groeiend risico op netcongestie in Nederland 

Het in rekening brengen van terugleverkosten bij huishoudens komt voort uit de toenemende beheerkosten van het stroomnet. In de huidige vorm weet het stroomnet maar moeizaam om te gaan met de sterk stijgende aanvoer van groene stroom.

Er zijn momenten waarop het aanbod aan stroom veel groter is dan de vraag. Dit leidt tot een file, feitelijk een onbalans op het net. Men noemt het netcongestie. In het ergste geval ontstaat er een (korte) onderbreking in de stroomvoorziening als gevolg van zo’n file. 

De komende jaren wordt er fors geïnvesteerd in het energienet, om deze bestand te maken tegen de forse groei in het aantal PV-systemen en bijvoorbeeld windmolenparken. Dit moet netcongestie tegengaan en het tegelijkertijd makkelijker maken om bestaande aansluitingen in bedrijfspanden en woningen te verzwaren.

Ook dat laatste is momenteel nauwelijks mogelijk als gevolg van de situatie op het stroomnet. 

Op afstand uitschakelen van zonnepanelen 

In 2024 zijn verschillende energieleveranciers gestart met een proef, waarbij zij de mogelijkheid hebben om de zonnepanelen van huishoudens op afstand uit te schakelen. Dat is interessant op piekmomenten, waarbij de aanvoer van stroom veel groter is dan de vraag. In ruil voor het bieden van deze mogelijkheid ontvangen huishoudens een financiële tegemoetkoming. 

Een nadeel van het op afstand laten uitschakelen van zonnepanelen is dat het bereiken van energieneutraliteit steeds lastiger wordt. Op de momenten dat het PV-systeem de meeste groene stroom opwekt, is de kans immers het grootst dat dit systeem op afstand wordt uitgeschakeld. Het gebruik van een thuisbatterij vormt hier de oplossing voor. 

Geschikte capaciteit voor een thuisbatterij 

De meeste huishoudens in Nederland kiezen voor een thuisbatterij met een capaciteit van 5 of 10 kWh. Dat blijkt uit recent onderzoek van Dutch New Energy Research (DNE Research). Woningen waar energieneutraliteit wordt nagestreefd hebben vaak voldoende aan deze capaciteit, mede op basis van het gemiddelde dagelijkse energieverbruik en de opbrengst van het PV-systeem. Een specialist kan een nauwkeurige berekening maken van de capaciteit die het beste bij jouw huishouden past op basis van deze factoren.

In veel gevallen spelen ook voorgenomen toekomstige investeringen in de verduurzaming van je huis hierbij een rol. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van een volledig elektrische warmtepomp. Het maakt dat het stroomverbruik sterk toeneemt, waarmee het aantrekkelijker wordt om voor een capaciteit van 10 kWh te kiezen. 

Energieneutraliteit vergt meer dan installatie thuisbatterij

Zoals eerder in dit artikel genoemd wordt, gaat energieneutraliteit om meer dan het gebruik van een thuisbatterij. Het is sterk aan te raden om de installatie ervan te combineren met bijvoorbeeld een verbetering van de isolatie in huis.

Een verbeterde isolatie maakt dat het energieverbruik afneemt, wat het makkelijker maakt om het resterende stroomverbruik te compenseren met het PV-systeem op het dak van je woning.

Dé thuisbatterij winkel van Nederland

Neem de regie over jouw energie. Bestel voordelig een krachtige thuisbatterij in onze winkel:

0