Daar meer en meer huishoudens voor de investering in een thuisbatterij kiezen, wordt ook de vraag of je deze mee kunt nemen bij de verhuizing naar een volgend huis steeds relevanter. Immers, een thuisbatterij gaat al snel zo’n 10 tot 20 jaar mee bij een normaal gebruik ervan.
De exacte levensduur is sterk afhankelijk van het aantal keer dat je deze dagelijks op- en ontlaadt. Niet alleen de vraag, kun je een thuisbatterij verhuizen naar een andere woning, is relevant. Denk ook eens aan de situatie waarbij je kiest voor een grondige renovatie van je huidige woning. Is het in zo’n geval mogelijk om de thuisbatterij relatief snel naar een andere ruimte in huis te verplaatsen? In dit artikel bieden we je het antwoord op beide vragen.
Niet altijd is het meeverhuizen van een thuisaccu de beste keuze. Immers, de thuisbatterij kan een positieve impact hebben op de waarde van je huidige woning bij de verkoop ervan.
Factoren om rekening mee te houden bij thuisbatterij verhuizen

Allereerst is het goed om op te merken dat een thuisbatterij verhuizen geen eenvoudige opgave is. Er zijn verschillende factoren om hierbij rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van de thuisbatterij. Een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh heeft al snel een gewicht van 50 kilogram.
Bij een modulaire opbouw betekent dit dat je deze modules per stuk kan verhuizen naar de nieuwe woning. Kies je voor modules met een capaciteit van 10 kWh per stuk? In dat geval hebben deze apparaten doorgaans een gewicht van zo’n 100 kilogram. Het verhuizen daarvan is uitdagend.
Een ander aspect is de veiligheid van het systeem. Thuisbatterijen bevatten stoffen die gevaarlijk kunnen zijn, wanneer het systeem beschadigd raakt tijdens de verhuizing. Het is niet voor niets dat sterk wordt aangeraden om thuisaccu’s uitsluitend door een erkende installateur aan te laten sluiten.
Deze helpt je de thuisbatterij op professionele, veilige wijze aan de muur of op de grond te bevestigen. Mede door het gewicht van de modules is het risico op schade aan de thuisbatterij relatief groot bij een verhuizing.
Componenten van een thuisbatterij
Houd bij de verhuizing van een thuisbatterij rekening met de componenten waaruit deze doorgaans bestaat. Veel moderne thuisbatterijen beschikken over een geïntegreerde omvormer. Er zijn echter ook modellen, waarbij de omvormer los aangesloten en gemonteerd zit. In zo’n situatie is het logischerwijs belangrijk om naast de modules van de thuisbatterij ook de omvormer mee te verhuizen.
Let op: in sommige gevallen kan het voorkomen dat er een PV-systeem op de omvormer aangesloten zit. Dit is mogelijk, wanneer het PV-systeem na de montage van de thuisbatterij gemonteerd is. Een PV-systeem werkt met de omvormer van een thuisbatterij; andersom is dit niet mogelijk. Met het wegnemen van deze hybride omvormer werkt het PV-systeem niet meer.
Bekijk de garantievoorwaarden van je thuisaccu
Vaak zit er circa vijf jaar garantie op de werking van een thuisbatterij, gecombineerd met gemiddeld tien jaar garantie op het batterijpakket. Het is gebruikelijk dat die laatste tien jaar vervangen kan worden door een x aantal laadcycli.
Zou je de thuisaccu dagelijks meermaals op- en ontladen, dan heeft dat logischerwijs impact op de levensduur ervan. Kijk de garantievoorwaarden van de thuisbatterij nog eens na, om te zien of het verhuizen van het apparaat wordt toegestaan. In sommige gevallen vervalt de garantie, wanneer je de thuisbatterij zelf demonteert en verplaatst.
Installatie van de te verhuizen thuisbatterijen
Eenmaal in de nieuwe woning moet de thuisaccu opnieuw worden aangesloten. Dit betekent dat er mogelijk aanpassingen aan de elektriciteit in dit huis vereist zijn. Denk aan de voorgenomen installatie van meerdere modules op een 1-fase aansluiting. De kans is groot dat deze aansluiting moet worden omgezet naar een 3-fasen aansluiting in de meterkast. Een installateur kan je hierbij helpen; doe het nooit zelf.
Verhuizing thuisbatterij doorgeven aan de netbeheerder
Tegenwoordig is het verplicht om een nieuwe thuisbatterij aan te melden bij de netbeheerder. Dit maakt het voor de netbeheerder makkelijker om het energienet in de regio te beheren en hier werkzaamheden aan uit te voeren.
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de installatie van een PV-systeem, ook hierbij is het aanmelden ervan verplicht. Wanneer je een thuisaccu uit de woning verwijdert en deze elders opnieuw installeert, is het belangrijk om dit door te geven aan de netbeheerder.
Meer weten over het verhuizen van een thuisbatterij? Of wens je hulp bij het demonteren en opnieuw aansluiten ervan in je volgende woning? Laat je hierover adviseren door een specialist, om onnodige schade aan het systeem te voorkomen.