Verschillende redenen maken dat de vraag naar thuisbatterijen in de afgelopen jaren groeit. Zo levert het huishoudens met de afschaffing van de salderingsregeling een financieel voordeel op, draagt het bij aan de waarde van een woning en helpt het de wereld om je heen te verduurzamen.
In plaats van zelf opgewekte groene stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet, gebruik je dit met een thuisbatterij zelf op de momenten dat de zonnepanelen onvoldoende opwekken. Wat is de impact van het gebruik van thuisbatterijen op de energietransitie op lokaal niveau? Draag je met een thuisaccu actief bij aan deze transitie? In dit artikel lees je er meer over.
Zelf groene stroom opwekken en verbruiken
De energietransitie richt zich onder meer op de overgang van grijze energie naar een hernieuwbaar alternatief. In plaats van machinerie op diesel of benzine, gebruikt men tegenwoordig elektrische apparatuur.
Of denk aan huishoudens, die van een klassieke cv-ketel op gas overstappen op een (volledig) elektrische warmtepomp. Niet alleen de overgang van het gebruik van grijze energiebronnen naar een groen alternatief maakt deel uit van de energietransitie. Ook worden huishoudens actief aangezet tot het leveren van een bijdrage aan de opwekking van die hernieuwbare energie.
In de afgelopen vijf tot tien jaar is de opbrengst van de door huishoudens geïnstalleerde PV-systemen explosief toegenomen. Veel van de energie die men opwekt wordt echter niet direct gebruikt. Immers, op zonnige zomerdagen leef je een groot deel van de dag buiten.
Het maakt dat de piek in de opbrengst van zonnepanelen op een ander moment valt, dan die in het verbruik van je huishouden.
Thuisbatterijen helpen een groter deel zelf te verbruiken
Een thuisbatterij vormt de oplossing. Door het ontstane overschot aan opgewekte groene stroom tijdelijk op een thuisbatterij op te slaan, lever je minder of helemaal niets meer terug aan het energienet.
Dat is belangrijk, omdat de toegenomen aanvoer van groene stroom richting het net de stabiliteit daarvan in gevaar brengt. Er ontstaan files van energie, wanneer de vraag naar stroom kleiner is dan de aanvoer ervan. Een thuisbatterij helpt op deze manier bij te dragen aan de energietransitie.
Netcongestie doet zich voor op verschillende niveaus
De files op het stroomnet noemt men ook wel netcongestie. Het risico op netcongestie wordt de laatste jaren steeds groter. Belangrijk is het hierbij om op te merken dat netcongestie zich zowel op landelijk, als lokaal niveau voor kan doen.
Evenals dat er verschillen kunnen voorkomen op die niveaus. Zo kan er op landelijk niveau sprake zijn van een piek in de aanvoer van stroom, terwijl men op lokaal niveau juist te maken heeft met een piek in de vraag.
Om een thuisbatterij optimaal bij te laten dragen aan de energietransitie op lokaal niveau, is het daarom belangrijk te kijken naar de balans tussen vraag en aanbod op dat niveau. Is de vraag naar stroom groot, zorg dan dat je de thuisbatterij ontlaadt.
Neemt de aanvoer van groene stroom lokaal toe, terwijl de vraag nauwelijks stijgt? In dat geval kun je de thuisbatterij opladen met stroom van het net, om zo netcongestie tegen te gaan. Dat laatste is interessant, wanneer je de thuisaccu combineert met een dynamisch energiecontract. Bij deze contracten wordt het stroomtarief ieder uur aangepast.
Slimme technologie om lokale trends te volgen
Netbeheerders richten zich steeds meer op het ontwikkelen van slimme oplossingen, die helpen het gedrag van een thuisbatterij aan te passen aan de lokale trends. Nu is het vaak nog zo dat de thuisbatterij acteert op trends op landelijk niveau.
Dalen de stroomprijzen? In dat geval begint de thuisbatterij zich automatisch op te laden. Andersom start de thuisaccu met ontladen, zodra de stroomprijzen een bepaalde basiswaarde bereikt hebben.
De bijdrage van een thuisbatterij aan de energietransitie in Nederland is daarmee nog altijd groot, maar niet specifiek toegespitst op het leveren van een bijdrage op lokaal niveau. De komende jaren zal dat mogelijk veranderen.
Advies bij de investering in een thuisbatterij
Ben je benieuwd hoe jij een thuisbatterij optimaal in kunt zetten, om een bijdrage te leveren aan de energietransitie op lokaal niveau? Wil je meer weten over de capaciteit die het beste past bij de opbrengst van je zonnecollectoren of bijvoorbeeld bij het gemiddelde verbruik van je gezin? Een specialist op het gebied van thuisbatterijen kan je hier meer over vertellen.
Er zijn naast de opbrengst van een PV-systeem en je verbruik meer factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld ook aan het vermogen van de thuisbatterij en omvormer, de slimme software waarvan deze voorzien is, de garantie die een producent biedt, enzovoorts.