Thuisbatterijen in combinatie met hybride warmtepompen

Verschillende toepassingen maken het interessant om de investering in een thuisbatterij te overwegen. Veel huishoudens plaatsen deze systemen om een overschot aan groene stroom thuis op te kunnen slaan. Ze gebruiken dit later op de dag voor het opladen van een elektrische auto, voor het gebruik van de inductiekookplaat in de keuken, enzovoorts.

Een andere toepassing is het opslaan van groene stroom om een hybride warmtepomp van duurzame energie te kunnen voorzien in de avonduren en nacht. Zeker in het voorjaar en de herfst zal de hybride warmtepomp zorgen voor het verwarmen van ruimtes in huis.

Overdag schijnt de zon in deze periode lang genoeg, om de thuisbatterij tot op een bepaald niveau op te kunnen laden. Een ideale combinatie voor huishoudens die milieubewust, duurzaam leven. In dit artikel lees je er meer over. 

Werking van een hybride warmtepomp in huis 

Thuisbatterijen en hybride warmtepompen uitleg
Uitleg over thuisbatterijen in combinatie met hybride warmtepompen

Zoals de naam al verklapt, werkt een hybride warmtepomp niet volledig alleen. Het grootste deel van het jaar zorgt het apparaat voor het verwarmen van je woning. Er zullen echter momenten zijn, waarop de hybride warmtepomp niet in staat is om het huis warm te krijgen.

Denk aan de dagen waarop de temperatuur buiten onder nul ligt. Op die momenten neemt de cv-ketel het werk van de hybride warmtepomp over. Het is het punt waarop deze systemen verschillen van een volledig elektrische warmtepomp. Dat laatste apparaat werkt zonder ondersteuning van een cv-ketel. 

Of het installeren van een volledig elektrisch model in jouw woning mogelijk is, hangt voornamelijk af van de staat van de isolatie. Een specialist kan je hierover adviseren. 

Groene stroom opslaan op een thuisbatterij 

Van een hybride warmtepomp is bekend dat deze relatief veel stroom verbruikt. Immers, je wilt de temperatuur in huis op een aangenaam niveau brengen. Door een hybride of volledig elektrische warmtepomp te combineren met een PV-systeem op het dak, kun je de benodigde energie mogelijk zelf opwekken. Het is afhankelijk van het exacte verbruik van de warmtepomp en de omvang van het PV-systeem, welk deel van dat verbruik gecompenseerd wordt. 

Houd er rekening mee dat de zonnecollectoren voornamelijk overdag stroom opwekken. Daar waar de warmtepomp in de avond en nacht het hardste werkt; de temperatuur buiten is op die momenten immers het laagst. Dit is het moment waarop de investering in een thuisbatterij interessant wordt. Met een thuisbatterij sla je de overdag opgewekte zonnestroom die je niet direct verbruikt op in huis. In de avond, wanneer de warmtepomp inschakelt, neemt deze de stroom af van de thuisbatterij.

Een warmtepomp houdt de temperatuur in huis op een continu niveau. In tegenstelling tot de klassieke cv-ketel, waarbij veel mensen de thermostaat in de nacht een aantal graden lager instellen. 

Overdag goedkoop stroom inkopen van het net 

Niet alleen wordt een thuisbatterij gebruikt om het overschot van een PV-systeem op te slaan. Je kunt de thuisbatterij daarnaast combineren met een dynamisch energiecontract. Deze combinatie maakt het mogelijk om stroom in te kopen bij een laag tarief.

Bij deze dynamische contracten wijzigt het stroomtarief namelijk ieder uur. Overdag laad je de thuisbatterij op door stroom goedkoop af te nemen van het net. In de avond, wanneer de stroomprijs stijgt, ontlaad je de batterij weer. Ook op deze manier kun je een woning met de combinatie van een hybride warmtepomp en thuisaccu, relatief voordelig verwarmen in de avonduren.  

Geschikte thuisbatterij voor hybride warmtepomp 

Bij het combineren van een thuisbatterij met een hybride warmtepomp zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een van de voornaamste factoren is de capaciteit van een thuisbatterij.

Deze moet aansluiten bij de energievraag van de hybride warmtepomp en tegelijkertijd passen bij de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen op het dak. Let daarnaast op het type thuisbatterij dat je aanschaft. Populair is tegenwoordig de moderne lithium-ijzerfosfaat batterij. Deze is het meest brandveilig en duurzaam. 

Een ander belangrijk aspect is het vermogen van de thuisbatterij. Het vermogen moet groot genoeg zijn om de opbrengst van het PV-systeem op piekmomenten te kunnen verwerken. Ligt het vermogen van de thuisaccu lager dan de opbrengst van het PV-systeem op deze momenten, dan stroomt een deel van de energie alsnog weg naar het stroomnet. Aan de andere kant moet de thuisbatterij snel genoeg kunnen ontladen, om de warmtepomp in de avond en nacht van voldoende energie te voorzien. 

Laat je door een specialist op het gebied van thuisbatterijen adviseren over een passend op- en ontlaadvermogen van de thuisbatterij. Over het algemeen geldt voor huishoudens met een hybride warmtepomp dat een capaciteit van vijf of maximaal tien kWh voldoende is.